Ensalada Malagueña - przepis krok po kroku
Składniki:
- 4-5 ziemniaków
- średnia biała cebula
- szczypiorek
- 4 jaja na twardo
- 200 g świeżego filetu z dorsza
- 2 pomarańcze
- 50 g zielonych oliwek drylowanych
Składniki na winegret:
- 2 łyżki octu Jerez
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól (do smaku)
Ensalada Malagueña - sposób przygotowania
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu i ostudzeniu obieramy je ze skórki i kroimy 1,5 cm kostkę.
- Jajka gotujemy na twardo i kroimy w łódki.
- Dorsza wrzucamy do gotującej się i osolonej wody, gotujemy przez 5-7 minut.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Pomarańcze filetujemy, tak aby pozbyć się białej skórki i wykroić kawałki miąższu.
- Do miski wrzucamy ziemniaki, cebulę, pomarańczę , oliwki i porwanego na mniejsze kawałki dorsza.
- Oliwę z oliwek łączymy z octem Jerez, solą i pieprzem. Polewamy wszystkie składniki i mieszamy całość.
- Na wierzch kładziemy jajka, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i serwujemy.
Zobacz także:
- Sałatka strasburska - przepis Grzegorza Zawieruchy
- Wiosenna sałatka z pieczarkami, ziemniakami i papryką - przepis Grzegorza Zwieruchy
- Pożywne sałatki na obiad. Jak przygotować pyszną sałatkę do obiadu?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Adrian Stojewski
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: