Ensalada Malagueña, czyli sałatka z Malagi. Sprawdź, jak ją przygotować

Adrian Stojewski
Adrian Stojewski
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościły hiszpańskie dania idealne na upały, które przygotował Adrian Stojewski. Sprawdź, jak przygotować Ensalada Malagueña, czyli sałatkę z Malagi. To niezwykłe danie łączy w sobie wiele smaków i z pewnością zachwyci podniebienia. Sprawdzi się jako przekąska i pełne danie w gorące dni.

Ensalada Malagueña - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4-5 ziemniaków
  • średnia biała cebula
  • szczypiorek
  • 4 jaja na twardo
  • 200 g świeżego filetu z dorsza
  • 2 pomarańcze
  • 50 g zielonych oliwek drylowanych

Składniki na winegret:

  • 2 łyżki octu Jerez
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól (do smaku)

Ensalada Malagueña - sposób przygotowania

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu i ostudzeniu obieramy je ze skórki i kroimy 1,5 cm kostkę.
  2. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w łódki.
  3. Dorsza wrzucamy do gotującej się i osolonej wody, gotujemy przez 5-7 minut.
  4. Cebulę kroimy w piórka.
  5. Pomarańcze filetujemy, tak aby pozbyć się białej skórki i wykroić kawałki miąższu.
  6. Do miski wrzucamy ziemniaki, cebulę, pomarańczę , oliwki i porwanego na mniejsze kawałki dorsza.
  7. Oliwę z oliwek łączymy z octem Jerez, solą i pieprzem. Polewamy wszystkie składniki i mieszamy całość.
  8. Na wierzch kładziemy jajka, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i serwujemy.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości