Ensalada Malagueña, czyli sałatka z Malagi. Sprawdź, jak ją przygotować

Adrian Stojewski
Adrian Stojewski
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościły hiszpańskie dania idealne na upały, które przygotował Adrian Stojewski. Sprawdź, jak przygotować Ensalada Malagueña, czyli sałatkę z Malagi. To niezwykłe danie łączy w sobie wiele smaków i z pewnością zachwyci podniebienia. Sprawdzi się jako przekąska i pełne danie w gorące dni.

Ensalada Malagueña - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4-5 ziemniaków
    • średnia biała cebula
      • szczypiorek
        • 4 jaja na twardo
          • 200 g świeżego filetu z dorsza
            • 2 pomarańcze
              • 50 g zielonych oliwek drylowanych

                Składniki na winegret:

                • 2 łyżki octu Jerez
                  • 3 łyżki oliwy z oliwek
                    • sól (do smaku)

                      Ensalada Malagueña - sposób przygotowania

                      1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu i ostudzeniu obieramy je ze skórki i kroimy 1,5 cm kostkę.
                        1. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w łódki.
                          1. Dorsza wrzucamy do gotującej się i osolonej wody, gotujemy przez 5-7 minut.
                            1. Cebulę kroimy w piórka.
                              1. Pomarańcze filetujemy, tak aby pozbyć się białej skórki i wykroić kawałki miąższu.
                                1. Do miski wrzucamy ziemniaki, cebulę, pomarańczę , oliwki i porwanego na mniejsze kawałki dorsza.
                                  1. Oliwę z oliwek łączymy z octem Jerez, solą i pieprzem. Polewamy wszystkie składniki i mieszamy całość.
                                    1. Na wierzch kładziemy jajka, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i serwujemy.

                                      Zobacz także:

                                      Autor: Teofila Siewko

                                      Źródło: Adrian Stojewski

                                      Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                      Materiał promocyjny

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana