Materiał promocyjny

Pieczenie bezy jeszcze nigdy nie było tak proste. Przepis na deser, którym zachwycisz gości

Przepis na bezę Pavlova z jeżynami i borówkami
Źródło: TVN
Beza może sprawiać wrażenie dosyć wymagającego w przygotowaniu ciasta. Jednak przy wykorzystaniu odpowiednich narzędzi, jej upieczenie będzie dla nas nie tylko łatwe, ale i przyjemne. Koniecznie sprawdźcie przepis na Bezę Pavlova z jeżynami i borówkami.

Ciasta proste w przygotowaniu

Niektóre wypieki kojarzą nam się wyłącznie ze szczególnymi okazjami, ponieważ ich wieloetapowy proces przygotowania, wydaje się bardzo skomplikowany. Na szczęście istnieją metody, ułatwiające pieczenie nawet najbardziej wymagających ciast.

W przypadku opisywanej poniżej bezy (choć nie tylko!) warto skorzystać z robota planetarnego Gorenje. Końcówka mieszająca, w którą jest wyposażony, obraca się naokoło swojej osi w momencie, w którym głowica obraca się w przeciwną stronę, co sprawia, że wszystkie składniki są dokładnie wymieszane. Dodatkowo zyskujemy gwarancję, że ciasto będzie odpowiednio napowietrzone, co nada mu miękkości i elastyczności.

Robot planetarny Gorenje ma jednak więcej zalet. Do urządzenia dołączony jest hak do ciasta, trzepaczka, płaski i innowacyjny ubijak flex. Trzepaczka napowietrza i miesza składniki, nadając im miękką i puszystą konsystencję; hak do ciasta wydajnie radzi sobie nawet z najsztywniejszym ciastem; ubijak ubije doskonałą śmietanę lub delikatną piankę z białek. Trzepaczka flex z kolei jest doskonałym narzędziem do najbardziej delikatnych kremowych mieszanek i polew.

Robot jest wyposażony również w miskę ze stali nierdzewnej, która nadaje urządzeniu nowoczesny i elegancki wygląd, i wydłuża jego żywotność. Przezroczysta pokrywa zapewnia kontrolę nad procesem mieszania, zapobiega rozpryskiwaniu się zawartości i umożliwia dodawanie składników podczas pracy. Miska nadaje się do mycia w zmywarce.

Pokrętłem możemy ustawić różne prędkości pracy urządzenia. Możliwość wyboru prędkości daje pewność, że uzyskamy prawidłową konsystencję. Minimalna prędkość pracy i wygodna pokrywka zapobiegają zachlapaniom, kiedy urządzenia zaczyna pracę.

Przepis na bezę Pavlova z jeżynami i borówkami

Składniki:

  • 4 białka z większych jajek lub 5 mniejszych
    • 200 g cukru
      • łyżeczka mąki ziemniaczanej
        • łyżeczka octu winnego
          • 250 g mascarpone
            • śmietana 30%
              • tabliczka białej czekolady
                • limonka
                  • jeżyny i borówki do ozdoby
                    • miód płynny np. akacjowy
                      • mięta / opcjonalnie jadalne kwiaty np. bratki

                        Sposób przygotowania:

                        Do czystej misy robota planetarnego wbić białka jajek, miksować na wysokich obrotach tak, by ubić je na sztywną pianę, następnie powoli, wciąż miksując, dodawać cukier, łyżka po łyżce. Całość powinna ubić się na białą, błyszczącą sztywną masę. Na koniec dodać łyżeczkę mąki i octu, to sprawi, że masa będzie sztywna i nie opadnie podczas suszenia bezy w piekarniku.

                        Na papierze do pieczenia odrysować koło o średnicy około 25 cm. Przełożyć ubitą masę na tak przygotowany okrąg i za pomocą szpatuły podnieść boki ku górze, by nadać jej ładny kształt, wewnątrz zostawić mały dołek - miejsce na krem.

                        Bezę piec przez 30 min w temperaturze 120 stopni przez 30 min (góra - dół), następnie zmniejszyć moc piekarnika do 100 stopni i suszyć bezę przez około 3h.

                        Mascarpone i śmietanę połączyć w misie robota tak, by podwoiły swoją objętość. Dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Do tak przygotowanego kremu dodać sok z połowy limonki. Krem wyłożyć na górę bezy i udekorować owocami, miodem i listkami mięty lub kwiatami.

                        Źródło zdjęcia głównego: Katarzyna Lackowska

                        Materiał promocyjny
                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                        Materiał promocyjny

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana