Materiał promocyjny

Smaki Bliskiego Wschodu na dobry początek dnia. Jak przygotować szakszukę z ciecierzycą?

Jak przygotować szakszukę z ciecierzycą?
W świecie kulinarnym istnieje wiele dań, które zdobyły uznanie na całym świecie, choć mają swoje korzenie w odległych zakątkach globu. Jednym z takich kulinarycznych klejnotów jest szakszuka, przysmak znany i uwielbiany w wielu krajach na Bliskim Wschodzie, w Afryce Północnej, a także w niektórych regionach Europy. Szakszuka to danie, które łączy w sobie różnorodność smaków i aromatów, a jednocześnie jest stosunkowo proste do przygotowania. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tropikalnemu smakołykowi i dowiemy się, dlaczego zdobył on serca wielu smakoszy na całym świecie.

Historia szakszuki

Szakszuka ma korzenie w kuchniach krajów Maghrebu, takich jak Maroko, Tunezja i Algieria, oraz kuchniach na Bliskim Wschodzie, w tym Izraelu, Palestynie i Libanie. Choć istnieje wiele wariantów tego dania, podstawowym składnikiem szakszuki jest zazwyczaj sos pomidorowy z przyprawami oraz jajka. Nazwa "szakszuka" prawdopodobnie wywodzi się z języka arabskiego i oznacza coś w rodzaju "mieszanki" lub "zmieszania", co odnosi się do różnorodności składników użytych do jego przygotowania.

Jedną z zalet tego dania, poza oczywistymi walorami smakowymi, jest jej wartość odżywcza. Dzięki obecności warzyw i jajek jest bogata w białko, witaminy i minerały. Ponadto, pomidory są źródłem likopenu, który jest przypisywany różnym korzyściom zdrowotnym, w tym ochronie przed chorobami serca i niektórymi rodzajami raka.

Jej przygotowanie jest dziecinnie proste, szczególnie, jeśli korzystasz z inteligentnych sprzętów AGD, takich jak inteligentna i elastyczna płyta indukcyjna Gorenje. Dzięki systemowi System IQcook możesz wybrać różne programy gotowania, w których producent dostosował czas i temperaturę do określonych zadań. I tak, dzięki systemowi IQcook, w czasie przygotowania szakszuki roztopisz masło na patelni bez obaw, że się przypali. Jakie są kolejne kroki w przygotowywaniu szakszuki z ciecierzycą?

Szakszuka z ciecierzycą – jak przygotować to wyjątkowe danie?

Składniki:

  • 3 lub 4 jajka
    • puszka krojonych pomidorów
      • 200 g ciecierzycy ugotowanej
        • żółta nieduża papryka
          • 1/2 cukinii
            • cebula mała
              • czosnek ząbek
                • kmin rzymski
                  • papryka wędzona
                    • sól pieprz
                      • koperek
                        • kolendra
                          • oliwa z oliwek
                            • łyżka masła

                              Sposób przygotowania:

                              Na patelni rozgrzej oliwę. Pokrojoną w drobną kostkę cebulkę podsmaż, a po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość zeszklij. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię i ciecierzycę. Smaż przez około 3 minuty, aż warzywa trochę zmiękną. Dodaj pomidory z puszki i odrobinę odparuj zawartość patelni, cały czas mieszając. Przypraw tak przygotowaną bazę szakszuki szczyptą papryki wędzonej, soli, świeżo mielonego pieprzu i kuminu. Na wierzch dodaj łyżkę masła i całość ponownie wymieszaj. W sosie utwórz małe zagłębienia, odsłaniając dno patelni, w środek wbij jajka. Przykryj patelnię przykrywką i smaż jajka około 3-4 min. tak by białko się ścięło, a żółtko zostało płynne. Całość posyp obficie świeżym, drobno posiekanym koperkiem i listkami kolendry. Podawaj z pieczywem lub pitą.

                              Źródło: Malwina Wachulec

                              Źródło zdjęcia głównego: Katarzyna Lackowska

                              Materiał promocyjny
                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana