Historia szakszuki
Szakszuka ma korzenie w kuchniach krajów Maghrebu, takich jak Maroko, Tunezja i Algieria, oraz kuchniach na Bliskim Wschodzie, w tym Izraelu, Palestynie i Libanie. Choć istnieje wiele wariantów tego dania, podstawowym składnikiem szakszuki jest zazwyczaj sos pomidorowy z przyprawami oraz jajka. Nazwa "szakszuka" prawdopodobnie wywodzi się z języka arabskiego i oznacza coś w rodzaju "mieszanki" lub "zmieszania", co odnosi się do różnorodności składników użytych do jego przygotowania.
Jedną z zalet tego dania, poza oczywistymi walorami smakowymi, jest jej wartość odżywcza. Dzięki obecności warzyw i jajek jest bogata w białko, witaminy i minerały. Ponadto, pomidory są źródłem likopenu, który jest przypisywany różnym korzyściom zdrowotnym, w tym ochronie przed chorobami serca i niektórymi rodzajami raka.
Jej przygotowanie jest dziecinnie proste, szczególnie, jeśli korzystasz z inteligentnych sprzętów AGD, takich jak inteligentna i elastyczna płyta indukcyjna Gorenje. Dzięki systemowi System IQcook możesz wybrać różne programy gotowania, w których producent dostosował czas i temperaturę do określonych zadań. I tak, dzięki systemowi IQcook, w czasie przygotowania szakszuki roztopisz masło na patelni bez obaw, że się przypali. Jakie są kolejne kroki w przygotowywaniu szakszuki z ciecierzycą?
Szakszuka z ciecierzycą – jak przygotować to wyjątkowe danie?
Składniki:
- 3 lub 4 jajka
- puszka krojonych pomidorów
- 200 g ciecierzycy ugotowanej
- żółta nieduża papryka
- 1/2 cukinii
- cebula mała
- czosnek ząbek
- kmin rzymski
- papryka wędzona
- sól pieprz
- koperek
- kolendra
- oliwa z oliwek
- łyżka masła
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej oliwę. Pokrojoną w drobną kostkę cebulkę podsmaż, a po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość zeszklij. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię i ciecierzycę. Smaż przez około 3 minuty, aż warzywa trochę zmiękną. Dodaj pomidory z puszki i odrobinę odparuj zawartość patelni, cały czas mieszając. Przypraw tak przygotowaną bazę szakszuki szczyptą papryki wędzonej, soli, świeżo mielonego pieprzu i kuminu. Na wierzch dodaj łyżkę masła i całość ponownie wymieszaj. W sosie utwórz małe zagłębienia, odsłaniając dno patelni, w środek wbij jajka. Przykryj patelnię przykrywką i smaż jajka około 3-4 min. tak by białko się ścięło, a żółtko zostało płynne. Całość posyp obficie świeżym, drobno posiekanym koperkiem i listkami kolendry. Podawaj z pieczywem lub pitą.
Źródło: Malwina Wachulec
Źródło zdjęcia głównego: Katarzyna Lackowska