Baba ghanoush - przepis
Składniki:
- 3 bakłażany nie za duże,
- kilka kropli soku z cytryny,
- łyżeczka płynnego miodu,
- sól,
- pieprz,
- oliwa,
- 2 ząbki czosnku,
- mielony kmin rzymski,
- 2-3 łyżeczki pasty tahini,
- 1 granat,
- bagietka.
Bakłażany podziurawić, polać oliwą i piec w 200 stopniach około 40 minut, gotowe są wtedy kiedy skórka będzie wyraźnie spieczona, a bakłażan delikatnie zmieni swój kształt, bądź zapadnie się. Następnie bakłażany wyciągamy z piekarnika, studzimy. Wyciskamy miąższ, dodajemy przyprawy, sok z cytryny, miód, tahini, czosnek, wszystko blendujemy. Podajemy ze świeżym pieczywem, oliwą, oraz granatem.
Placki z pieczonej dyni z sosem figowym - przepis
Składniki:
- 1 mała dynia hokkaido,
- 4 jajka,
- 3 łyżeczki miodu,
- szczypta cynamonu oraz kardamonu,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- mąka pszenna (w proporcji do puree z dyni 1:1),
- liście mięty,
- olej do smażenia.
Sos figowy:
- 4-5 świeżych fig,
- woda do regulacji gęstości sosu,
- 1-2 łyżki miodu,
- kilka kropli octu balsamicznego,
- szczypta kardamonu,
- szczypta soli.
Dynię kroimy na mniejsze części i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut, aż miąższ zmięknie, następnie studzimy, ściągamy skórę (można zmiksować ze skórą, jak lubimy). Gotowe puree mieszamy z jajkami, przyprawami, mąką pszenną, smażymy na oleju z każdej strony do złotego koloru. Figi myjemy i kroimy razem ze skórką, przekładamy na patelnię, dodajemy miód, wodę, ocet balsamiczny, przyprawy, całość zagotowujemy, aż figi rozpadną się i uzyskają pożądaną gęstość. Placki podajemy z sosem figowym i miętą.
Pieczone pory z sosem ziołowo-czosnkowym - przepis
Składniki:
- 4- 5 małych porów (im mniejsze tym lepiej),
- 2 łyżki oliwy,
- pieprz,
- sól,
- szczypta cukru.
Sos:
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżka płynnego miodu,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
- sok z cytryny,
- szczypta soli,
- szczypta chilli,
- dodatkowo śmietana 18%.
Odcinamy zieloną część (końce zostawiamy), dobrze wypłukujemy z piasku, nacinamy delikatnie wzdłuż, polewamy oliwą, solimy, dodajemy pieprz, cukier, pieczemy pod przykryciem 20 minut, a następnie kolejne 5-10 bez przykrycia (180 stopni). Składniki na sos mieszamy ze sobą, pora podajemy na ciepło, bądź na zimno z sosem oraz śmietaną.
Hummus z pieczonego kalafiora - przepis
Składniki:
- 1 kalafior,
- 3 ząbki czosnku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól,
- 5 łyżek pasty tahini,
- 1 łyżeczka miodu,
- sok z 1/2 cytryny,
- skórka z 1/2 cytryny,
- bazylia i kolendra do podania,
- solone krakersy,
- woda/mleko do regulacji gęstości.
Kalafiora kroimy na mniejsze części, skrapiamy oliwą, solą i pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut, aż będzie miękki, następnie blendujemy go na gładką masę razem z sokiem z cytryny, przyprawami, czosnkiem, miodem, gałką muszkatołową. Jeżeli jest zbyt gęsty dolewamy mleka, bądź wody, pod koniec ścieramy skórkę z cytryny, całość mieszamy, podajemy z oliwą, solonymi krakersami oraz ziołami.
Pieczone marchewki obtoczone w parmezanie z sosem ziołowo-czosnkowym - przepis
Składniki:
- kilka marchewek z nacią,
- pieprz,
- sól,
- 4 łyżki parmezanu,
- 1/2 łyżeczki chilli,
- 1 łyżeczka płynnego miodu,
- 3 łyżki masła,
- pęczek pietruszki.
Sos:
- 5 łyżek jogurtu greckiego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka miodu,
- pieprz,
- sól.
Marchewki dzielimy na dwie części pozostawiając 2-3 cm zielonej części, rozpuszczamy masło i dolewamy do marchewek, tak samo miód, przyprawy, pieprz, sól, parmezan. Marchewki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut aż lekko się zarumienią i zmiękną. Podajemy z sosem i świeżą pietruszką.
Pesto z pieczonych papryk i pomidorów podawane z makaronem i parmezanem - przepis
Składniki:
- 3 czerwone papryki,
- 2 ząbki czosnku,
- pieprz,
- sól,
- 150g orzeszków pinii,
- 3-4 suszone pomidory,
- oliwa z suszonych pomidorów,
- około 5 łyżek 150 g tartego parmezanu,
- 1 łyżka mascarpone,
- 1 łyżeczka płynnego miodu,
- 250 g makaronu spaghetti,
- świeża bazylia.
Papryki dzielimy na dwie części, pozbywamy się gniazd, układamy na papierze do pieczenia skórą do góry i pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach. Następnie ściągamy skórę i blendujemy na gładką masę z czosnkiem, mascarpone, parmezanem, suszonymi pomidorami, miodem, pieprzem oraz solą. Makaron gotujemy al dente, gorący mieszamy z makaronem, podajemy ze świeżą bazylią i startym parmezanem.
Zupa z pieczonych ziemniaków i czosnku z chrzanem i jajkiem - przepis
Składniki:
- 4 duże ziemniaki - ok 600 g,
- 2 duże główki czosnku,
- 1 duża cebula,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 1 łyżeczka miodu płynnego,
- pieprz,
- sól,
- 2 łyżeczki chrzanu,
- 40ml wina półwytrawnego,
- 2 jajka,
- świeży koperek,
- oliwa.
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części, skrapiamy oliwą, solimy. Cebulę obieramy i dzielimy na mniejsze części, czosnek razem z łupiną dzielimy na dwie części. Wszystko razem pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu czosnek wyciskamy z łupiny i wszystko razem blendujemy, dodajemy wino, przyprawy, odrobinę chrzanu, miód, śmietankę, wodę (bądź bulion), zagotowujemy. Podajemy ze świeżym koprem i jajkiem sadzonym.
Pieczona chrupiąca ciecierzyca słodko-ostra - przepis
Składniki:
- 2 puszki ciecierzycy z puszki,
- 5 łyżek oleju,
- 2 łyżeczki cukru pudru,
- 1-2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki,
- sól,
- szczypta pieprzu cayenne,
- pęczek natki pietruszki.
Ciecierzycę odsączamy, dodajemy olej, cukier puder, przyprawy, całość przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut co jakiś czas mieszając, podajemy na ciepło bądź na zimno z natką pietruszki.
Sałatka z pieczonych buraków i koziego sera z cytrynowym kuskusem - przepis
Składniki:
- 150 g kaszy kuskus,
- 2 buraki,
- sok z cytryny,
- skórka z cytryny,
- 1 czerwona cebula,
- 100 g koziego sera,
- garść świeżej roszponki,
- gęsty sos balsamico,
- owoc granatu.
Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem, solimy, dodajemy sok z cytryny (kilka kropli), oraz skórkę z cytryny. Buraki obieramy, kroimy na plasterki pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, a jak mamy czas to pieczemy całe buraki przez około 1-1,5h. Sałatkę podajemy na cytrynowej kaszy kuskus, z kozim serem, roszponką, pokrojoną cebulą, oraz owocem granatu. Całość skrapiamy sosem balsamico.
Zobacz także:
- Jesienne dania z jednego garnka, czyli proste i sycące przepisy Piotra Kucharskiego
- Jesienne dania jednogarnkowe o intensywnym smaku papryki
- Rozgrzewające zupy "jesieniary" w wykonaniu Mariety Mareckiej. Proste i szybkie propozycje na obiad
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Natalia Maszkowska
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News