Jesienne pieczone warzywa - przepisy Natalii Maszkowskiej

Pomidor, cukinia, papryka – im się dziś upiecze!
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jesień jest czasem, gdy większość warzyw jest już w pełni dojrzała i gotowa do zbioru. Pomidor, papryka, cukinia, bakłażan czy dynia najlepiej smakują właśnie teraz. Ich głęboki smak i aromat, a przy tym ciepły i przyjemny charakter, wydobyła w kuchni Dzień Dobry TVN Natalia Maszkowska. Sprawdź przepisy.
Baba ghanoush
Baba ghanoush
Baba ghanoush
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Baba ghanoush - przepis

Składniki:

  • 3 bakłażany nie za duże,
    • kilka kropli soku z cytryny,
      • łyżeczka płynnego miodu,
        • sól,
          • pieprz,
            • oliwa,
              • 2 ząbki czosnku,
                • mielony kmin rzymski,
                  • 2-3 łyżeczki pasty tahini,
                    • 1 granat,
                      • bagietka.

                        Bakłażany podziurawić, polać oliwą i piec w 200 stopniach około 40 minut, gotowe są wtedy kiedy skórka będzie wyraźnie spieczona, a bakłażan delikatnie zmieni swój kształt, bądź zapadnie się. Następnie bakłażany wyciągamy z piekarnika, studzimy. Wyciskamy miąższ, dodajemy przyprawy, sok z cytryny, miód, tahini, czosnek, wszystko blendujemy. Podajemy ze świeżym pieczywem, oliwą, oraz granatem.

                        Placki z pieczonej dyni z sosem figowym
                        Placki z pieczonej dyni z sosem figowym
                        Placki z pieczonej dyni z sosem figowym
                        Źródło: Michał Żebrowski/East News

                        Placki z pieczonej dyni z sosem figowym - przepis

                        Składniki:

                        • 1 mała dynia hokkaido,
                          • 4 jajka,
                            • 3 łyżeczki miodu,
                              • szczypta cynamonu oraz kardamonu,
                                • szczypta soli,
                                  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
                                    • mąka pszenna (w proporcji do puree z dyni 1:1),
                                      • liście mięty,
                                        • olej do smażenia.

                                          Sos figowy:

                                          • 4-5 świeżych fig,
                                            • woda do regulacji gęstości sosu,
                                              • 1-2 łyżki miodu,
                                                • kilka kropli octu balsamicznego,
                                                  • szczypta kardamonu,
                                                    • szczypta soli.

                                                      Dynię kroimy na mniejsze części i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut, aż miąższ zmięknie, następnie studzimy, ściągamy skórę (można zmiksować ze skórą, jak lubimy). Gotowe puree mieszamy z jajkami, przyprawami, mąką pszenną, smażymy na oleju z każdej strony do złotego koloru. Figi myjemy i kroimy razem ze skórką, przekładamy na patelnię, dodajemy miód, wodę, ocet balsamiczny, przyprawy, całość zagotowujemy, aż figi rozpadną się i uzyskają pożądaną gęstość. Placki podajemy z sosem figowym i miętą.

                                                      Pieczone pory z sosem ziołowo-czosnkowym
                                                      Pieczone pory z sosem ziołowo-czosnkowym
                                                      Pieczone pory z sosem ziołowo-czosnkowym
                                                      Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                      Pieczone pory z sosem ziołowo-czosnkowym - przepis

                                                      Składniki:

                                                      • 4- 5 małych porów (im mniejsze tym lepiej),
                                                        • 2 łyżki oliwy,
                                                          • pieprz,
                                                            • sól,
                                                              • szczypta cukru.

                                                                Sos:

                                                                • 5 łyżek oliwy z oliwek,
                                                                  • 1 łyżka płynnego miodu,
                                                                    • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
                                                                      • sok z cytryny,
                                                                        • szczypta soli,
                                                                          • szczypta chilli,
                                                                            • dodatkowo śmietana 18%.

                                                                              Odcinamy zieloną część (końce zostawiamy), dobrze wypłukujemy z piasku, nacinamy delikatnie wzdłuż, polewamy oliwą, solimy, dodajemy pieprz, cukier, pieczemy pod przykryciem 20 minut, a następnie kolejne 5-10 bez przykrycia (180 stopni). Składniki na sos mieszamy ze sobą, pora podajemy na ciepło, bądź na zimno z sosem oraz śmietaną.

                                                                              Hummus z pieczonego kalafiora - przepis

                                                                              Składniki:

                                                                              • 1 kalafior,
                                                                                • 3 ząbki czosnku,
                                                                                  • szczypta gałki muszkatołowej,
                                                                                    • sól,
                                                                                      • 5 łyżek pasty tahini,
                                                                                        • 1 łyżeczka miodu,
                                                                                          • sok z 1/2 cytryny,
                                                                                            • skórka z 1/2 cytryny,
                                                                                              • bazylia i kolendra do podania,
                                                                                                • solone krakersy,
                                                                                                  • woda/mleko do regulacji gęstości.

                                                                                                    Kalafiora kroimy na mniejsze części, skrapiamy oliwą, solą i pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut, aż będzie miękki, następnie blendujemy go na gładką masę razem z sokiem z cytryny, przyprawami, czosnkiem, miodem, gałką muszkatołową. Jeżeli jest zbyt gęsty dolewamy mleka, bądź wody, pod koniec ścieramy skórkę z cytryny, całość mieszamy, podajemy z oliwą, solonymi krakersami oraz ziołami.

                                                                                                    Pieczone marchewki obtoczone w parmezanie z sosem ziołowo-czosnkowym
                                                                                                    Pieczone marchewki obtoczone w parmezanie z sosem ziołowo-czosnkowym
                                                                                                    Pieczone marchewki obtoczone w parmezanie z sosem ziołowo-czosnkowym
                                                                                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                    Pieczone marchewki obtoczone w parmezanie z sosem ziołowo-czosnkowym - przepis

                                                                                                    Składniki:

                                                                                                    • kilka marchewek z nacią,
                                                                                                      • pieprz,
                                                                                                        • sól,
                                                                                                          • 4 łyżki parmezanu,
                                                                                                            • 1/2 łyżeczki chilli,
                                                                                                              • 1 łyżeczka płynnego miodu,
                                                                                                                • 3 łyżki masła,
                                                                                                                  • pęczek pietruszki.

                                                                                                                    Sos:

                                                                                                                    • 5 łyżek jogurtu greckiego,
                                                                                                                      • 2 ząbki czosnku,
                                                                                                                        • 1 łyżeczka miodu,
                                                                                                                          • pieprz,
                                                                                                                            • sól.

                                                                                                                              Marchewki dzielimy na dwie części pozostawiając 2-3 cm zielonej części, rozpuszczamy masło i dolewamy do marchewek, tak samo miód, przyprawy, pieprz, sól, parmezan. Marchewki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut aż lekko się zarumienią i zmiękną. Podajemy z sosem i świeżą pietruszką.

                                                                                                                              Pesto z pieczonych papryk i pomidorów podawane z makaronem i parmezanem
                                                                                                                              Pesto z pieczonych papryk i pomidorów podawane z makaronem i parmezanem
                                                                                                                              Pesto z pieczonych papryk i pomidorów podawane z makaronem i parmezanem
                                                                                                                              Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                              Pesto z pieczonych papryk i pomidorów podawane z makaronem i parmezanem - przepis

                                                                                                                              Składniki:

                                                                                                                              • 3 czerwone papryki,
                                                                                                                                • 2 ząbki czosnku,
                                                                                                                                  • pieprz,
                                                                                                                                    • sól,
                                                                                                                                      • 150g orzeszków pinii,
                                                                                                                                        • 3-4 suszone pomidory,
                                                                                                                                          • oliwa z suszonych pomidorów,
                                                                                                                                            • około 5 łyżek 150 g tartego parmezanu,
                                                                                                                                              • 1 łyżka mascarpone,
                                                                                                                                                • 1 łyżeczka płynnego miodu,
                                                                                                                                                  • 250 g makaronu spaghetti,
                                                                                                                                                    • świeża bazylia.

                                                                                                                                                      Papryki dzielimy na dwie części, pozbywamy się gniazd, układamy na papierze do pieczenia skórą do góry i pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach. Następnie ściągamy skórę i blendujemy na gładką masę z czosnkiem, mascarpone, parmezanem, suszonymi pomidorami, miodem, pieprzem oraz solą. Makaron gotujemy al dente, gorący mieszamy z makaronem, podajemy ze świeżą bazylią i startym parmezanem.

                                                                                                                                                      Zupa z pieczonych ziemniaków i czosnku z chrzanem i jajkiem
                                                                                                                                                      Zupa z pieczonych ziemniaków i czosnku z chrzanem i jajkiem
                                                                                                                                                      Zupa z pieczonych ziemniaków i czosnku z chrzanem i jajkiem
                                                                                                                                                      Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                                                      Zupa z pieczonych ziemniaków i czosnku z chrzanem i jajkiem - przepis

                                                                                                                                                      Składniki:

                                                                                                                                                      • 4 duże ziemniaki - ok 600 g,
                                                                                                                                                        • 2 duże główki czosnku,
                                                                                                                                                          • 1 duża cebula,
                                                                                                                                                            • 200 ml śmietanki 30%,
                                                                                                                                                              • 1 łyżeczka miodu płynnego,
                                                                                                                                                                • pieprz,
                                                                                                                                                                  • sól,
                                                                                                                                                                    • 2 łyżeczki chrzanu,
                                                                                                                                                                      • 40ml wina półwytrawnego,
                                                                                                                                                                        • 2 jajka,
                                                                                                                                                                          • świeży koperek,
                                                                                                                                                                            • oliwa.

                                                                                                                                                                              Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części, skrapiamy oliwą, solimy. Cebulę obieramy i dzielimy na mniejsze części, czosnek razem z łupiną dzielimy na dwie części. Wszystko razem pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu czosnek wyciskamy z łupiny i wszystko razem blendujemy, dodajemy wino, przyprawy, odrobinę chrzanu, miód, śmietankę, wodę (bądź bulion), zagotowujemy. Podajemy ze świeżym koprem i jajkiem sadzonym.

                                                                                                                                                                              Pieczona chrupiąca ciecierzyca słodko-ostra
                                                                                                                                                                              Pieczona chrupiąca ciecierzyca słodko-ostra
                                                                                                                                                                              Pieczona chrupiąca ciecierzyca słodko-ostra
                                                                                                                                                                              Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                                                                              Pieczona chrupiąca ciecierzyca słodko-ostra - przepis

                                                                                                                                                                              Składniki:

                                                                                                                                                                              • 2 puszki ciecierzycy z puszki,
                                                                                                                                                                                • 5 łyżek oleju,
                                                                                                                                                                                  • 2 łyżeczki cukru pudru,
                                                                                                                                                                                    • 1-2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki,
                                                                                                                                                                                      • sól,
                                                                                                                                                                                        • szczypta pieprzu cayenne,
                                                                                                                                                                                          • pęczek natki pietruszki.

                                                                                                                                                                                            Ciecierzycę odsączamy, dodajemy olej, cukier puder, przyprawy, całość przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut co jakiś czas mieszając, podajemy na ciepło bądź na zimno z natką pietruszki.

                                                                                                                                                                                            Sałatka z pieczonych buraków i koziego sera z cytrynowym kuskusem
                                                                                                                                                                                            Sałatka z pieczonych buraków i koziego sera z cytrynowym kuskusem
                                                                                                                                                                                            Sałatka z pieczonych buraków i koziego sera z cytrynowym kuskusem
                                                                                                                                                                                            Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                                                                                            Sałatka z pieczonych buraków i koziego sera z cytrynowym kuskusem - przepis

                                                                                                                                                                                            Składniki:

                                                                                                                                                                                            • 150 g kaszy kuskus,
                                                                                                                                                                                              • 2 buraki,
                                                                                                                                                                                                • sok z cytryny,
                                                                                                                                                                                                  • skórka z cytryny,
                                                                                                                                                                                                    • 1 czerwona cebula,
                                                                                                                                                                                                      • 100 g koziego sera,
                                                                                                                                                                                                        • garść świeżej roszponki,
                                                                                                                                                                                                          • gęsty sos balsamico,
                                                                                                                                                                                                            • owoc granatu.

                                                                                                                                                                                                              Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem, solimy, dodajemy sok z cytryny (kilka kropli), oraz skórkę z cytryny. Buraki obieramy, kroimy na plasterki pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, a jak mamy czas to pieczemy całe buraki przez około 1-1,5h. Sałatkę podajemy na cytrynowej kaszy kuskus, z kozim serem, roszponką, pokrojoną cebulą, oraz owocem granatu. Całość skrapiamy sosem balsamico.

                                                                                                                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                                                                                                                              Autor: Diana Ryściuk

                                                                                                                                                                                                              Źródło: Natalia Maszkowska

                                                                                                                                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                                                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana