Zupa paprykowa z pęczakiem i łososiem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 5 kolorowych papryk - kolory dowolne
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 200 g ugotowanego pęczaku
- 3 ziemniaki
- sól
- pieprz ziołowy Prymat
- 100 g gęstej śmietany
- pęczek kolendry
- pęczek mięty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 l wywaru
- 200 g wędzonego łososia
Sposób przygotowania:
- W garnku podgrzej oliwę i podsmaż cebulę oraz czosnek.
- Dodaj przyprawy i kolorowe papryki pokrojone w kostkę oraz ziemniaki. Zalej całość bulionem i gotuj 10 minut.
- Następnie dodaj przecier pomidorowy i zmiksuj zupę na gładki krem.
- Wlej zupę do miski i udekoruj miętą, kolendrą, kleksem śmietany i dodaj łyżkę pęczaku oraz kawałek wędzonego łososia.
Leczo z dynią i orzechami - przepis krok po kroku
Składniki:
- cukinia
- cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- ½ dyni
- 3 łyżki oliwy
- papryka węgierska
- papryka węgierska słodka mielona Prymat
- dodatkowe przyprawy: sól, pieprz, chili, oregano, wędzona
- ½ dynii
- papryka żółta
- papryka czerwona
- 1 l passaty pomidorowej
- 500 ml bulionu
- pęczek zielonej pietruszki
- pęczek bazylii
- orzechy piniowe
- chleb żytni wieloziarnisty
Sposób przygotowania:
- Na oliwie w garnku zeszklij czerwoną cebulę.
- Następnie dodaj dynię pokrojoną w kostkę.
- Dodaj paprykę węgierską i resztę przypraw.
- Zalej bulionem i gotuj 7-10 minut. Następnie dodaj pokrojone papryki oraz czosnek, dodaj resztę bulionu i gotuj kolejne kilka minut.
- Gdy papryki będą miękkie, dodaj pokrojoną cukinię i passatę pomidorową. Dopraw solą i pieprzem.
- Na koniec dodaj zieloną pietruszkę, bazylię oraz orzechy piniowe.
- Podawaj z chlebem.
Pieczone ziemniaki z rozmarynem, kurczakiem i mozzarellą - przepis krok po kroku
Składniki:
- łyżka czosnku suszonego Prymat
- 700 g ziemniaków (najlepiej odmiana do pieczenia - małe i regularne kształty)
- 2 gałązki rozmarynu
- oliwa z oliwek
- 6 podudzi z kurczaka
- 2 opakowania mini mozzarelli
- 200 g liści szpinaku
- 10 suszonych pomidorów
- sól, pieprz
- łyżeczka masła
- 2 łyżki sosu sojowego
- przyprawy: czerwona papryka, oregano
- świeże oregano
- 2 ząbki czosnku
- 15 pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki włóż do osolonej wody i gotuj 6 minut. Odcedź. Piekarnik nastaw na 200 st. C.
- Ziemniaki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dodaj czosnek suszony, sól, pieprz i skrop oliwą. Dodaj na wierzch gałązki rozmarynu.
- Kurczaki obtocz w papryce czerwonej, dodaj oregano, sól, pieprz, sos sojowy, posmaruj masłem i wstaw do naczynia żaroodpornego. Warzywa i mięso wstaw do piekarnika.
- Ziemniaki będą się piekły około 30 minut, a kurczak do godziny.
- W tym czasie na oliwę wrzuć liście szpinaku wraz z czosnkiem i suszonymi pomidorami pociętymi w paseczki.
- Podawaj kurczaka na szpinaku z dodatkiem pieczonych ziemniaków i kuleczkami mozzarelli oraz pomidorkami koktajlowymi i z dodatkiem oregano.
Zobacz także:
- Wszystko o paprykach i ich ostrości. "Zielona papryka nie ma pełni smaku"
- Papryka marynowana w słoikach. Sprawdź najlepsze przepisy
- Pomysły na dania z papryki. Proste przepisy Jaśka Kuronia
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: