Materiał promocyjny

Jesienne dania jednogarnkowe o intensywnym smaku papryki

Jesienna kuchnia pełna warzyw
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała jesienne dania jednogarnkowe o intensywnym aromacie i smaku papryki. Sprawdź jej przepisy na zupę paprykową z pęczakiem i łososiem, leczo z dynią i orzechami oraz pieczone ziemniaki z rozmarynem, kurczakiem i mozzarellą.

Zupa paprykowa z pęczakiem i łososiem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 5 kolorowych papryk - kolory dowolne
    • cebula
      • 2 ząbki czosnku
        • 2 łyżki przecieru pomidorowego
          • 200 g ugotowanego pęczaku
            • 3 ziemniaki
              • sól
                • pieprz ziołowy Prymat
                  • 100 g gęstej śmietany
                    • pęczek kolendry
                      • pęczek mięty
                        • 2 łyżki oliwy z oliwek
                          • 1 l wywaru
                            • 200 g wędzonego łososia

                              Sposób przygotowania:

                              1. W garnku podgrzej oliwę i podsmaż cebulę oraz czosnek.
                                1. Dodaj przyprawy i kolorowe papryki pokrojone w kostkę oraz ziemniaki. Zalej całość bulionem i gotuj 10 minut.
                                  1. Następnie dodaj przecier pomidorowy i zmiksuj zupę na gładki krem.
                                    1. Wlej zupę do miski i udekoruj miętą, kolendrą, kleksem śmietany i dodaj łyżkę pęczaku oraz kawałek wędzonego łososia. 

                                      Leczo z dynią i orzechami - przepis krok po kroku

                                      Składniki:

                                      • cukinia
                                        • cebula czerwona
                                          • 2 ząbki czosnku
                                            • ½ dyni
                                              • 3 łyżki oliwy
                                                • papryka węgierska
                                                  • papryka węgierska słodka mielona Prymat
                                                    • dodatkowe przyprawy: sól, pieprz, chili, oregano, wędzona
                                                      • ½ dynii
                                                        • papryka żółta
                                                          • papryka czerwona
                                                            • 1 l passaty pomidorowej
                                                              • 500 ml bulionu
                                                                • pęczek zielonej pietruszki
                                                                  • pęczek bazylii
                                                                    • orzechy piniowe
                                                                      • chleb żytni wieloziarnisty

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        1. Na oliwie w garnku zeszklij czerwoną cebulę.
                                                                          1. Następnie dodaj dynię pokrojoną w kostkę.
                                                                            1. Dodaj paprykę węgierską i resztę przypraw.
                                                                              1. Zalej bulionem i gotuj 7-10 minut. Następnie dodaj pokrojone papryki oraz czosnek, dodaj resztę bulionu i gotuj kolejne kilka minut.
                                                                                1. Gdy papryki będą miękkie, dodaj pokrojoną cukinię i passatę pomidorową. Dopraw solą i pieprzem.
                                                                                  1. Na koniec dodaj zieloną pietruszkę, bazylię oraz orzechy piniowe.
                                                                                    1. Podawaj z chlebem.

                                                                                      Pieczone ziemniaki z rozmarynem, kurczakiem i mozzarellą - przepis krok po kroku

                                                                                      Składniki:

                                                                                      • łyżka czosnku suszonego Prymat
                                                                                        • 700 g ziemniaków (najlepiej odmiana do pieczenia - małe i regularne kształty)
                                                                                          • 2 gałązki rozmarynu
                                                                                            • oliwa z oliwek
                                                                                              • 6 podudzi z kurczaka
                                                                                                • 2 opakowania mini mozzarelli
                                                                                                  • 200 g liści szpinaku
                                                                                                    • 10 suszonych pomidorów
                                                                                                      • sól, pieprz
                                                                                                        • łyżeczka masła
                                                                                                          • 2 łyżki sosu sojowego
                                                                                                            • przyprawy: czerwona papryka, oregano
                                                                                                              • świeże oregano
                                                                                                                • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                  • 15 pomidorków koktajlowych

                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                    1. Ziemniaki włóż do osolonej wody i gotuj 6 minut. Odcedź. Piekarnik nastaw na 200 st. C.
                                                                                                                      1. Ziemniaki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dodaj czosnek suszony, sól, pieprz i skrop oliwą. Dodaj na wierzch gałązki rozmarynu.
                                                                                                                        1. Kurczaki obtocz w papryce czerwonej, dodaj oregano, sól, pieprz, sos sojowy, posmaruj masłem i wstaw do naczynia żaroodpornego. Warzywa i mięso wstaw do piekarnika.
                                                                                                                          1. Ziemniaki będą się piekły około 30 minut, a kurczak do godziny.
                                                                                                                            1. W tym czasie na oliwę wrzuć liście szpinaku wraz z czosnkiem i suszonymi pomidorami pociętymi w paseczki.
                                                                                                                              1. Podawaj kurczaka na szpinaku z dodatkiem pieczonych ziemniaków i kuleczkami mozzarelli oraz pomidorkami koktajlowymi i z dodatkiem oregano. 

                                                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                                                Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                Materiał promocyjny
                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana