Materiał promocyjny

Śniadania i słodkości z sezonowymi owocami – jabłkami, gruszkami i śliwkami

Owocowy zawrót głowy
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała pyszne śniadania i słodkości z sezonowymi owocami - jabłkami, gruszkami i śliwkami. Sprawdź, jak przygotować muffiny marchewkowo-jabłkowe z musem śliwkowym, śniadaniowe casserole z owocami oraz migdałową owsiankę z gruszkami.

Muffiny marchewkowo-jabłkowe z musem śliwkowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • cukier ze skórką z cytryny
    • jabłko
      • 2 banany
        • łyżka oleju
          • 3 łyżki płatków owsianych
            • szczypta cynamonu
              • łyżeczka sody oczyszczonej

                Składniki na sos:

                • 400 g śliwek
                  • łyżka miodu
                    • 30 g gorzkiej czekolady
                      • łyżeczka masła

                        Sposób przygotowania:

                        1. Płatki owsiane możesz zmielić (nie musisz). Dodaj resztę składników i wymieszaj łyżką.
                          1. Przełóż do formy na muffiny i piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem.
                            1. Śliwki oczyść z pestek i przełóż do rondelka. Duś na maśle z dodatkiem miodu i cynamonu.
                              1. Pod koniec dodaj pokruszoną czekoladę i poczekaj aż się rozpuści.
                                1. Muffiny podawaj z musem śliwkowym.
                                  Casserole
                                  Śniadaniowe casserole z owocami Darii Ładochy
                                  Casserole
                                  Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                  Śniadaniowe casserole z owocami - przepis krok po kroku

                                  Składniki:

                                  • 8 dużych croissantów
                                    • 100 g borówek
                                      • 8 śliwek
                                        • 2 brzoskwinie
                                          • 400 g serka białego
                                            • 4 łyżki ksylitolu
                                              • 6 jajek
                                                • szklanka śmietany
                                                  • szklanka mleka
                                                    • łyżka ekstraktu z wanilii
                                                      • łyżeczka cynamonu mielonego Prymat
                                                        • łyżka soku z cytryny
                                                          • łyżka skórki z cytryny
                                                            • szczypta soli

                                                              Do podania:

                                                              • biała czekolada
                                                                • orzechy włoskie
                                                                  • miód
                                                                    • cukier puder

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      1. Połam Croissanty na kawałki i podpiecz je w piekarniku około 7- 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
                                                                        1. Przygotuj krem: do miski przełóż serek i ksylitol i cynamon. Wymieszaj. Dodaj mieszankę mleka i śmietany, dodaj jajka, sok z cytryny, ekstrakt z wanilii, skórkę oraz sól i dokładnie wymieszaj.
                                                                          1. Na połowę upieczonych rogalików wyłóż część pokrojonych owoców i pokryj delikatnie połową kremu. następnie dodaj kolejną warstwę podpieczonych rogalików i dodaj owoce i na wierzch ułóż krem.
                                                                            1. Przykryj folią i piecz około 30 minut w temp 180 st. C.
                                                                              1. Następnie ściągnij folię i piecz jeszcze dodatkowe 15 minut.
                                                                                1. Następnie po upieczeniu dodaj na wierzch cukier puder lub miód, orzechy oraz połamaną czekoladę.
                                                                                  Owsianka
                                                                                  Migdałowa owsianka z gruszkami Darii Ładochy
                                                                                  Owsianka
                                                                                  Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                  Migdałowa owsianka z gruszkami - przepis krok po kroku

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • cukier z wanilią
                                                                                    • 1/2 szklanki płatków owsianych
                                                                                      • 2 gruszki
                                                                                        • 2 łyżki żurawiny
                                                                                          • 2 szklanki mleka migdałowego
                                                                                            • 2 łyżki płatków migdałowych
                                                                                              • łyżeczka cynamonu
                                                                                                • 2 łyżki miodu

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  1. Obie gruszki obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki – może być w plastry.
                                                                                                    1. Wyłóż na patelnię, dodaj cukier z wanilią i delikatnie karmelizuj.
                                                                                                      1. Ugotuj płatki owsiane z dodatkiem cynamonu i żurawiny w mleku migdałowym.
                                                                                                        1. Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni.
                                                                                                          1. Przełóż owsiankę do miski, udekoruj gruszkami, dodaj płatki migdałowe i delikatnie polej miodem.

                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                            Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska

                                                                                                            Materiał promocyjny
                                                                                                            podziel się:

                                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana