Śródziemnomorski lunch box
Składniki:
- 1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
- garść zielonej pietruszki
- garść kolendry
- garść liści świeżej mięty
- 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
- 1 pomidor pokrojony w kostkę
- 1 ogórek pokrojony w ćwiartki
- 10 czarnych oliwek
- 1 miękkie awokado pokrojone w łódeczki
- 1 czerwona cebula
- kolorowe papryki
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, suszony czosnek
- oliwa z oliwek
Sos:
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka miodu
Papryki kolorowe pokrój w ćwiartki i podsmaż na oliwie z dodatkiem papryki słodkiej. Następnie resztę składników ułóż na misce na zasadzie super bowl. Dodaj sos (wszystkie składniki wymieszaj w misce).
Azjatycki lunch box - przepis
- 100 g namoczonego makaronu ryżowego
- 100 g fasoli edame
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej Prymat
- 2 łyżki ziaren kukurydzy
- 1/2 marchewki pokrojonej na sposób julienne
- 1/3 pokrojonej w słupki czerwonej papryki
- 1/2 pokrojonej w słupki żółtej papryki
- 1 łyżka jasnego sezamu
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu z limonki
- garść kolendry
- orzechy ziemne
- 1 szalotka
- 1 łyżka oleju
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 5 namoczonych grzybów Shitake
Podsmaż szalotkę na oleju rzepakowym i dodaj marchewkę oraz paprykę i Shitake. Dodaj paprykę słodką w przyprawie oraz imbir. Dodaj fasolkę, kukurydzę, sos sojowy oraz makaron i całość podsmażaj na wysokim ogniu. Na koniec dopraw sokiem z limonki, szczypiorkiem, kolendrą i sezamem. Dodaj jajko i przełóż do lunch boxu. Na koniec posyp orzechami.
Włoski lunch box - przepis
- 100 g ugotowanego włoskiego makaronu
- 200 g łososia wędzonego
- garść kaparów dużych
- garść rukoli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 bakłażana
- 1/2 cukinii
- 200 g pomidorków koktajlowych
- garść łuskanych pistacji
- 100 ml słodkiej śmietanki
- sól, pieprz
- tarty parmezan
- skórka z cytryny
Makaron ugotuj na sposób al dente. Odcedź. Na patelni podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj pokrojonego bakłażana i cukinię. Dodaj paprykę słodką i oregano. Następnie po chwili pomidorki koktajlowe. Dodaj ugotowany makaron, sól, pieprz, kapary oraz łososia. Szybko zagęść śmietanką i na koniec dodaj skórkę z cytryny, pistacje i rukolę.
Zobacz także:
- Lunch boxy i bento boxy, czyli proste pomysły na drugie śniadanie dla Twojej pociechy
- Wartościowy posiłek poza domem, czyli pomysły na lunchbox w pracy i w szkole
- Pomysły na drugie śniadanie. Przepisy na pastę z ciecierzycy, owocowe szaszłyki, kanapkowe ślimaki
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN