Tatar z łososia - przepis krok po kroku
Składniki:
- szklanka ryżu do sushi
- szklanka wody
- plasterek konbu
- łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 300 g polędwicy z łososia
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżeczki octu ryżowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- szczypta chili
- łyżeczka soku z limonki
- dojrzałe awokado
- ogórek zielony
- sól i pieprz
- biały i czarny sezam
- kolendra
Sposób przygotowania tatara z łososia
- Ryż do sushi gotujemy, robimy zaprawę z octu ryżowego, cukru i soli po czym mieszamy ją z ryżem i odstawiamy do wystygnięcia.
- Kroimy w kostkę łososia bez skóry i marynujemy go w oleju sezamowym, sosie sojowym i chili.
- Awokado i ogórka kroimy w kostkę po czym mieszamy ze sobą doprawiamy pieprzem i szczyptą soli i skrapiamy limonką.
- Przygotowane w ten sposób składniki układamy warstwami w foremce (ryż, awokado z ogórkiem, a na koniec zamarynowany łosoś), na samą górę kładziemy do ozdoby kiełki lub kolendrę.
Zobacz także:
- Kuchnia japońska – w czym tkwi sekret jej fenomenu?
- Japońska zupa miso – jak ją przygotować?
- Japoński makaron udon - jak go zrobić i z czym podawać? Sprawdź trzy proste przepisy, jak go wykorzystać
Źródło: Antek Smykiewicz
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik
podziel się: