Tatar z łososia, niesamowita przystawka w sam raz do wystawnego obiadu

Tatar z łososia
Tatar z łososia, niesamowita przystawka w sam raz do wystawnego obiadu
Źródło: Wojciech Olkuśnik
Tatar z łososia to popularna przystawka lub pełne danie dostępne w wielu azjatyckich i japońskich restauracjach. Antek i Justyna Smykiewicz pokazali w kuchni Dzień Dobry TVN, jak przygotować to danie samodzielnie. Sprawdź ich przepis.

Tatar z łososia - przepis krok po kroku

Składniki:

  • szklanka ryżu do sushi
    • szklanka wody
      • plasterek konbu
        • łyżka cukru
          • 2 łyżeczki soli
            • 300 g polędwicy z łososia
              • 2 łyżki sosu sojowego
                • 3 łyżeczki octu ryżowego
                  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
                    • szczypta chili
                      • łyżeczka soku z limonki
                        • dojrzałe awokado
                          • ogórek zielony
                            • sól i pieprz
                              • biały i czarny sezam
                                • kolendra

                                  Sposób przygotowania tatara z łososia

                                  1. Ryż do sushi gotujemy, robimy zaprawę z octu ryżowego, cukru i soli po czym mieszamy ją z ryżem i odstawiamy do wystygnięcia.
                                    1. Kroimy w kostkę łososia bez skóry i marynujemy go w oleju sezamowym, sosie sojowym i chili.
                                      1. Awokado i ogórka kroimy w kostkę po czym mieszamy ze sobą doprawiamy pieprzem i szczyptą soli i skrapiamy limonką.
                                        1. Przygotowane w ten sposób składniki układamy warstwami w foremce (ryż, awokado z ogórkiem, a na koniec zamarynowany łosoś), na samą górę kładziemy do ozdoby kiełki lub kolendrę.

                                          Zobacz także:

                                          Źródło: Antek Smykiewicz

                                          Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                          Materiał promocyjny

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana