Tatar z łososia, niesamowita przystawka w sam raz do wystawnego obiadu

Tatar z łososia
Tatar z łososia, niesamowita przystawka w sam raz do wystawnego obiadu
Źródło: Wojciech Olkuśnik
Tatar z łososia to popularna przystawka lub pełne danie dostępne w wielu azjatyckich i japońskich restauracjach. Antek i Justyna Smykiewicz pokazali w kuchni Dzień Dobry TVN, jak przygotować to danie samodzielnie. Sprawdź ich przepis.

Tatar z łososia - przepis krok po kroku

Składniki:

  • szklanka ryżu do sushi
  • szklanka wody
  • plasterek konbu
  • łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 300 g polędwicy z łososia
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżeczki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • szczypta chili
  • łyżeczka soku z limonki
  • dojrzałe awokado
  • ogórek zielony
  • sól i pieprz
  • biały i czarny sezam
  • kolendra

Sposób przygotowania tatara z łososia

  1. Ryż do sushi gotujemy, robimy zaprawę z octu ryżowego, cukru i soli po czym mieszamy ją z ryżem i odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Kroimy w kostkę łososia bez skóry i marynujemy go w oleju sezamowym, sosie sojowym i chili.
  3. Awokado i ogórka kroimy w kostkę po czym mieszamy ze sobą doprawiamy pieprzem i szczyptą soli i skrapiamy limonką.
  4. Przygotowane w ten sposób składniki układamy warstwami w foremce (ryż, awokado z ogórkiem, a na koniec zamarynowany łosoś), na samą górę kładziemy do ozdoby kiełki lub kolendrę.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości