Kuchnia japońska – w czym tkwi sekret jej fenomenu?

kuchnia japońska
Fot. Alexander Spatari / Getty Images
Kuchnia japońska to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych kuchni świata. Uwielbiane przez wszystkich sushi, ramen, owoce morza w tempurze i japońska zupa miso na stałe zagościły w jadłospisach osób pochodzących z różnych zakątków świata, niekoniecznie z Azji. Skąd tak wielka popularność kuchni japońskiej?

Kuchnia japońska uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Jest uboga w cholesterol, a bogata przede wszystkim w żelazo. Jej podstawą są bowiem buliony, warzywa i ryby, czyli lekkie, ale wartościowe półprodukty. Japońskie jedzenie jest jednak nie tylko zdrowe, ale i niebywale smaczne. Nie bez powodu króluje ono w kartach restauracji na całym świecie. Wśród tradycyjnych japońskich dań zarówno wegetarianie, jak i miłośnicy mięsnych potraw znajdą coś dla siebie . Ci pierwsi z pewnością pokochają ryż japoński z warzywami lub dania, których główny składnik stanowi tofu. Drudzy zaś, choć mięso nie jest w Japonii popularnym składnikiem, wybierać mogą między wieloma opcjami: żeberkami w miodzie, polędwicą wołową lub ramenem z kurczakiem. Należy jednak zaznaczyć, że japońska kuchnia to przede wszystkim raj dla wielbicieli ryb i owoców morza, gdyż to na nich bazują najpopularniejsze, tradycyjne japońskie dania.

Więcej:

Kuchnia japońska – charakterystyka

Każda japońska restauracja wypełniona jest wonią bulionu wołowego, smażonych ryb i sosu sojowego. Japońskie przepisy składają się przede wszystkim z różnorodnych makaronów lub ryżu oraz bogatych dodatków. Bardzo ważną rolę odgrywają tu warzywa, tofu, grzyby i wodorosty. Mieszanka ta tworzy unikatowe połączenie, w którym harmonijnie przenikają się różne intensywne smaki. Każda japońska potrawa smakuje więc wyraziście i unikatowo, ale jednocześnie jest lekka i zdrowa. Na szczególną uwagę zasługuje jednak ryż japoński – biały jak śnieg, kleisty, o charakterystycznym smaku. Bazuje na nim większość potraw Kraju Kwitnącej Wiśni. Wytwarza się z niego również makaron oraz różnorodne przysmaki.

Yakimono, czyli japońskie potrawy z ryb i owoców morza

Najpopularniejsze japońskie potrawy to te, które bazują na darach mórz i oceanów. Japończycy kochają różnorodne ryby, kraby, kałamarnice, krewetki i ośmiornice. Dania japońskie, które skradły serca zarówno Europejczyków, jak i Amerykanów czy Australijczyków, to sashimi i sushi . Pierwsze składa się z surowych owoców morza, drugie z surowych ryb zawiniętych w ryż zaprawiany octem. Japońskie sushi jeszcze do niedawna stanowiło bardzo elitarną i drogą potrawę. Dziś to jeden z najczęściej wybieranych azjatyckich przysmaków. To, co skradło serce niejednego smakosza, to przede wszystkim japońskie ryby – najczęściej podawane na ryżu, z dodatkiem bogatej mieszanki warzyw smażonych na maśle.

Desery japońskie – mniej znana strona kuchni japońskiej

Każdy japoński obiad kończą tradycyjne japońskie przysmaki . Jednymi z najbardziej lubianych przez Japończyków smakołyków są mochi , czyli nadziewane truskawkową masą ciastka ryżowe. Japońskie dzieci uwielbiają także w dango , czyli słodkie kluski z mąki ryżowej. Turyści odwiedzający Kraj Kwitnącej Wiśni bardzo chętnie kupują zaś popularne japońskie przekąski – taiyaki , czyli nadziewane czekoladą wafle w kształcie ryby. Nas, Europejczyków, mogą zaskoczyć dostępne w japońskich sklepach słodycze. Często są dużo słodsze od tych znanych nam z polskich cukierni bądź ich smak daleko odbiega od standardów, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Japońskie desery nierzadko ociekają lukrem, są aromatyzowane zieloną herbatą lub „ulepione” z ryżu.

Zobacz film: Japonka primabaleriną w Polsce. Źródło: Dzień Dobry TVN

Kuchnia japońska – przepisy

Bez względu na to, czy naszym celem jest zupa japońska , tradycyjne japońskie ciasto czy cienka japońska wołowina , niezbędne nam będą specjalne sosy, przyprawy i marynaty. W kuchni Japończycy stawiają przede wszystkim na ocet ryżowy, sos sojowy i wasabi. To one tworzą podstawę smaku każdej potrawy. Dania doprawia się również chrzanem, sosem ostrygowym i olejem sezamowym. Często znajdziemy w nich imbir, orzeszki i japońskie curry. Przepisy japońskie są jednak wolne od nadmiernego przyprawiania i skomplikowanych mieszanek aromatów. Japończycy wierzą, że przyprawy powinny wzmacniać naturalny smak potrawy, a nie go zagłuszać. Żadna japońska restauracja nie zaserwuje nam więc zestawu przypraw czy kilku flakoników sosów, jak to jest w przypadku np. krajów arabskich.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości