Szakszuka z porem, boczniakami i fetą podana z kiełkami słonecznika i czarnuszką - przepis krok po kroku
Składniki:
- 6 jajek,
- por (biała część),
- 250 g boczniaków,
- opakowanie fety oryginalnej,
- opakowanie kiełków słonecznika,
- 2 łyżki czarnuszki,
- 2 szalotki,
- sól, pieprz,
- Finuu do smażenia + posmarowania pieczywa,
- chleb żytni razowy.
Sposób przygotowania:
- Szalotki drobno posiekaj. Podsmaż na tłuszczu i dodaj pora. Chwilę podsmażaj aż stanie się miękki.
- Następnie dodaj boczniaki pokrojone na mniejsze kawałki. Podsmażaj aż grzyby odparują wodę, dopraw solą i pieprzem.
- Wbij jajka, zmniejsz źródło ciepła i jajka przykryj pokrywką.
- Smaż aż białka będą ścięte a żółtka płynne. Na koniec dodaj fetę, czarnuszkę i dodaj kiełki słonecznika.
- Podawaj z chlebem i smarowidłem.
Łosoś w sosie ze świeżych pomidorów z grillowanymi plastrami ananasa i orzechami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg pomidorów malinowych bez skórki,
- 4 filety z łososia (każdy po 200 g),
- czerwona cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- garść liści bazylii,
- 4 plastry ananasa - musi być świeży,
- 100 g orzechów pekan,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- sól, pieprz,
- oregano,
- łyżka Finuu,
- ciabatta.
Sposób przygotowania:
- W szerokim rondlu rozgrzej Finuu i podsmaż posiekaną czerwoną cebulę.
- Następnie dodaj pokrojone pomidory, dopraw solą, pieprzem i oregano i duś pod przykryciem aż pomidory całkowicie się rozpadną.
- W tym czasie na patelni grillowej podsmaż plastry ananasa z dodatkiem sosu sojowego.
- Gdy sos pomidorowy zgęstnieje, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i filety z łososia i na moment przykryj przykrywką.
- Podawaj z ananasem, świeżą bazylią, orzechami pekan i ciabattą z Finuu.
Szpinak na ciepło z suszonymi pomidorami podany z jajkami na półtwardo i pastą z pstrąga i grzanką - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g liści szpinaku,
- 10 suszonych pomidorów w oleju,
- garść kaparów,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki Finuu,
- 4 jajka.
Składniki na pastę z pstrąga:
- pstrąg wędzony,
- szczypiorek,
- ogórek kiszony,
- łyżka śmietany,
- łyżka majonezu,
- pieprz świeżo mielony,
- świeży koperek,
- łyżka musztardy Dijon,
- ciabatta.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na półtwardo.
- Szpinak podsmaż na Finuu z dodatkiem czosnku i suszonymi pomidorami pociętymi w paseczki.
- Ciabatę ugrilluj na patelni grillowej. Posmaruj smarowidłem.
- Wszystkie składniki pasty wymieszaj razem.
- Podawaj jajka na szpinaku z dodatkiem grzanki z pastą z pstrąga i kaparami.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Pieczony łosoś – propozycje podania
- Szakszuka z serem feta i świeżym szpinakiem według przepisu Pawła Sitarza
- Pstrąg gotowany na parze. Jak szybko przyrządzić pstrąga na parze?
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: