Materiał promocyjny

Propozycje Piotra Kucharskiego na majówkowego grilla. Sprawdź jego przepisy na nietypowe przekąski

Co poza kiełbasą? Smaczne przekąski do grilla
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szukasz ciekawych przepisów na dania z grilla? Spieszymy z pomocą. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaprezentował, jak przyrządzić wyjątkowe przekąski, takie jak kremowy serek a la tzatziki, faszerowane papryki i tarta rustykalna z rabarbarem.

Kremowy serek a la tzatziki

Składniki:

  • ogórek,
    • sól,
      • opakowanie sera Fellada OSM Łowicz,
        • pęczek koperku,
          • pęczek szczypiorku,
            • 3-4 łyżki śmietany 12% OSM Łowicz,
              • pieprz,
                • dobre pieczywo na zakwasie,
                  • 2 filety drobiowe,
                    • papryka,
                      • cukinia,
                        • bakłażan.

                          Przygotowanie:

                          Ogórka przekrój wzdłuż i wydrąż gniazdo nasienne. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i przełóż na sito, aby ociekł. Ser przełóż do miski i rozgnieć widelcem, aby go rozdrobnić. Koperek i szczypiorek posiekaj, a następnie dodaj do sera. Później dodaj odciśniętego ogórka i całość wymieszaj. Dodaj tyle śmietany, aby uzyskać konsystencję gęstego kremu. Na koniec dopraw pieprzem (najprawdopodobniej nie trzeba dodawać soli ponieważ ser jest słony oraz soliliśmy ogórka). Podawaj z pieczywem, dobrym grillowanym mięsem i grillowanymi warzywami.

                          Papryczki faszerowane serem

                          Składniki:

                          • 2 opakowania sera Fellada OSM Łowicz,
                            • 3 łyżki bułki tartej,
                              • pieprz,
                                • oliwa z oliwek,
                                  • 6-8 podłużnych papryk ramiro.
                                    Papryczki faszerowane serem
                                    Papryczki faszerowane serem
                                    Papryczki faszerowane serem
                                    Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                    Przygotowanie:

                                    Ser zmiksuj z 5 łyżkami oliwy z oliwek, aby był kremowy, a następnie wymieszaj z bułką tartą. Z papryk odetnij końcówkę przy szypułce, wyjmij pestki, a potem środek wypełnij kremem serowym. Papryki delikatnie skrop oliwą z oliwek. Grilluj z każdej strony, aż papryki zrobią się miękkie.

                                    Papryki faszerowane
                                    Papryki faszerowane
                                    Papryki faszerowane
                                    Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                    Rustykalna tarta

                                    Składniki na ciasto:

                                    • 150 g mąki pszennej,
                                      • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
                                        • 50 g cukru,
                                          • 120 g masła OSM Łowicz,
                                            • jajko.

                                              Składniki na wypełnienie:

                                              • 200 g rabarbaru,
                                                • 200 g truskawek,
                                                  • 3-4 gałązki melisy,
                                                    • jajko.
                                                      Tarta rustykalna z rabarbarem
                                                      Tarta rustykalna z rabarbarem
                                                      Tarta rustykalna z rabarbarem
                                                      Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                      Przygotowanie:

                                                      Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj masło pokrojone w kostkę i rozetrzyj w palcach, aż powstanie kruszonka. Dodaj jajko, wymieszaj i lekko zagnieć w kulę. Ciasto podziel na cztery części, zawiń w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. W tym czasie pokrój rabarbar na 0,5 cm kawałki, a truskawki na połówki lub ćwiartki i wymieszaj z posiekaną melisą. Każdą część ciasta rozwałkuj na okręg o średnicy około 10-12 cm. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułóż owoce, zostawiając 1 cm wolnego ciasta dookoła. Boki ciasta zawiń na owoce, a potem posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez około 25 minut.

                                                      Zobacz także:

                                                      Źródło: Piotr Kucharski

                                                      Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                                      Materiał promocyjny
                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości

                                                      Jak zatrzymać starzenie skóry? Zwróć uwagę na skład kosmetyków
                                                      Materiał promocyjny

                                                      Jak zatrzymać starzenie skóry? Zwróć uwagę na skład kosmetyków