Materiał promocyjny

Organizujesz piknik lub garden party? Zachwyć gości daniami z polskiego mięsa. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Organizujesz piknik lub garden party? Zachwyć gości daniami z polskiego mięsa. Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Wieprzowina w roli głównej
Źródło: Dzień Dobry TVN
Polskie mięso wieprzowe to doskonałe źródło wielu cennych związków mineralnych, m.in.: cynku, potasu, fosforu oraz selenu. Jest też bardzo smaczne i soczyste. Warto je podać między innymi podczas pikniku, grilla czy garden party dla rodziny lub przyjaciół. Co można z niego przyrządzić? Sprawdź przepisy Grzegorza Zawieruchy.

W kuchni Dzień Dobry TVN kucharz pokazał, jak zrobić kotlety wieprzowe w sosie śmietanowym i ze szpinakiem, pieczone żeberka w polewie miodowej i gulasz w sosie cydrowym.

Kotlety wieprzowe w sosie śmietanowym i ze szpinakiem

Składniki:

  • 6 kotletów schabowych bez kości,
    • 2 szklanki pomidorów koktajlowych,
      • 3 ząbki czosnku,
        • 200 ml bulionu wołowego,
          • 100 ml płynnej śmietany 30%,
            • łyżka octu balsamicznego,
              • łyżka soku z cytryny,
                • 1/2 łyżeczki sosu worcestershire,
                  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
                    • 2 łyżki wody,
                      • 6 szklanek liści szpinaku baby,
                        • 3 łyżki świeżej bazylii.

                          Przygotowanie:

                          Rozgrzewamy olej na dużej patelni. Smażymy kotlety przez około 5 minut z każdej strony, a następnie przekładamy na talerz. Zmniejszamy ogień i dodajemy pomidory oraz posiekany czosnek. Smażymy przez około 2 minuty. Dolewamy bulion, wodę, ocet, sok z cytryny i sos worcestershire. Gotujemy, ciągle mieszając, a potem wlewamy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Po kilku minutach dodajemy szpinak. Zmniejszamy ogień i dusimy przez około 2 minuty, aż szpinak zwiędnie. Kotlety przekładamy z powrotem na patelnię. Dobrze zalewamy mięso i gotujemy przez 3-4 minuty. Na końcu dodajemy świeżo posiekaną bazylię.

                          Pieczone żeberka w polewie miodowej 

                          Pieczone żeberka w polewie miodowej 
                          Pieczone żeberka w polewie miodowej 
                          Pieczone żeberka w polewie miodowej 
                          Źródło: Ola Skowron/East News

                          Składniki:

                          • kilogram żeberek wieprzowych,
                            • sól,
                              • 5 łyżek płynnego miodu,
                                • 5 łyżek jasnego sosu sojowego,
                                  • 3 łyżki słodkiego sosu sojowego,
                                    • łyżka oleju sezamowego,
                                      • 2 ząbki czosnku,
                                        • łyżeczka soku z limonki,
                                          • łyżeczka przyprawy 5 smaków,
                                            • papryczka chili.

                                              Przygotowanie:

                                              Składniki (oprócz mięsa) mieszamy ze sobą. Czosnek i papryczkę chili dobrze siekamy, a następnie dodajemy do marynaty. Żeberka najpierw delikatnie solimy, a następnie zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą. Pozostawiamy, najlepiej w lodówce, na całą noc. Mięso pieczemy przez około 35 minut w 190 st. C. Następnie zwiększamy do 220 st. C i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Żeberka muszą być ładnie zarumienione.

                                              Gulasz w sosie cydrowym

                                              Gulasz w sosie cydrowym
                                              Gulasz w sosie cydrowym
                                              Gulasz w sosie cydrowym
                                              Źródło: Ola Skowron/East News

                                              Składniki:

                                              • 500 g łopatki wieprzowej,
                                                • 100 g korzenia selera,
                                                  • duża cebula,
                                                    • 2 jabłka,
                                                      • 2 łyżki oleju rzepakowego,
                                                        • łyżka mąki pszennej (oraz do zagęszczenia)
                                                          • 250 ml cydru,
                                                            • 250 ml bulionu z kurczaka,
                                                              • 150 ml płynnej śmietanki 30%,
                                                                • gałka muszkatołowa,
                                                                  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
                                                                    • garść natki pietruszki,
                                                                      • sól i pieprz,
                                                                        • kasza bulgur.

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          Selera kroimy na małe kawałki, cebulę w piórka, a obrane jabłka w dużą kostkę. Mięso natomiast kroimy w kostkę o grubości około 2 cm. Następnie doprawiamy mięso papryką, solą i pieprzem. Później obsypujemy mąką i dobrze obsmażamy na oleju, na dużym ogniu, przez kilka minut. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki (pokrojone). Wlewamy cydr oraz bulion i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy mięso do miękkości, przez około 25-30 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu zabielamy śmietaną i zagęszczamy mąką. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Serwujemy z kaszą bulgur.

                                                                          Związek "Polskie Mięso"
                                                                          Materiały promocyjne
                                                                          Związek "Polskie Mięso"
                                                                          Źródło: Materiały promocyjne

                                                                          Więcej na pewnejestjedno.pl

                                                                          Zobacz także:

                                                                          Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                                          Materiał promocyjny
                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                          Apokalipsa w galerii sztuki
                                                                          Materiał promocyjny

                                                                          Apokalipsa w galerii sztuki

                                                                          Naucz malucha samodzielnej zabawy
                                                                          Materiał promocyjny

                                                                          Naucz malucha samodzielnej zabawy