Materiał promocyjny

Organizujesz piknik lub garden party? Zachwyć gości daniami z polskiego mięsa. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Organizujesz piknik lub garden party? Zachwyć gości daniami z polskiego mięsa. Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Wieprzowina w roli głównej
Źródło: Dzień Dobry TVN
Polskie mięso wieprzowe to doskonałe źródło wielu cennych związków mineralnych, m.in.: cynku, potasu, fosforu oraz selenu. Jest też bardzo smaczne i soczyste. Warto je podać między innymi podczas pikniku, grilla czy garden party dla rodziny lub przyjaciół. Co można z niego przyrządzić? Sprawdź przepisy Grzegorza Zawieruchy.

W kuchni Dzień Dobry TVN kucharz pokazał, jak zrobić kotlety wieprzowe w sosie śmietanowym i ze szpinakiem, pieczone żeberka w polewie miodowej i gulasz w sosie cydrowym.

Kotlety wieprzowe w sosie śmietanowym i ze szpinakiem

Składniki:

  • 6 kotletów schabowych bez kości,
  • 2 szklanki pomidorów koktajlowych,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 ml bulionu wołowego,
  • 100 ml płynnej śmietany 30%,
  • łyżka octu balsamicznego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki sosu worcestershire,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki wody,
  • 6 szklanek liści szpinaku baby,
  • 3 łyżki świeżej bazylii.

Przygotowanie:

Rozgrzewamy olej na dużej patelni. Smażymy kotlety przez około 5 minut z każdej strony, a następnie przekładamy na talerz. Zmniejszamy ogień i dodajemy pomidory oraz posiekany czosnek. Smażymy przez około 2 minuty. Dolewamy bulion, wodę, ocet, sok z cytryny i sos worcestershire. Gotujemy, ciągle mieszając, a potem wlewamy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Po kilku minutach dodajemy szpinak. Zmniejszamy ogień i dusimy przez około 2 minuty, aż szpinak zwiędnie. Kotlety przekładamy z powrotem na patelnię. Dobrze zalewamy mięso i gotujemy przez 3-4 minuty. Na końcu dodajemy świeżo posiekaną bazylię.

Pieczone żeberka w polewie miodowej 

Pieczone żeberka w polewie miodowej 
Pieczone żeberka w polewie miodowej 
Pieczone żeberka w polewie miodowej 
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • kilogram żeberek wieprzowych,
  • sól,
  • 5 łyżek płynnego miodu,
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego,
  • 3 łyżki słodkiego sosu sojowego,
  • łyżka oleju sezamowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka soku z limonki,
  • łyżeczka przyprawy 5 smaków,
  • papryczka chili.

Przygotowanie:

Składniki (oprócz mięsa) mieszamy ze sobą. Czosnek i papryczkę chili dobrze siekamy, a następnie dodajemy do marynaty. Żeberka najpierw delikatnie solimy, a następnie zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą. Pozostawiamy, najlepiej w lodówce, na całą noc. Mięso pieczemy przez około 35 minut w 190 st. C. Następnie zwiększamy do 220 st. C i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Żeberka muszą być ładnie zarumienione.

Gulasz w sosie cydrowym

Gulasz w sosie cydrowym
Gulasz w sosie cydrowym
Gulasz w sosie cydrowym
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej,
  • 100 g korzenia selera,
  • duża cebula,
  • 2 jabłka,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • łyżka mąki pszennej (oraz do zagęszczenia)
  • 250 ml cydru,
  • 250 ml bulionu z kurczaka,
  • 150 ml płynnej śmietanki 30%,
  • gałka muszkatołowa,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • garść natki pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • kasza bulgur.

Przygotowanie:

Selera kroimy na małe kawałki, cebulę w piórka, a obrane jabłka w dużą kostkę. Mięso natomiast kroimy w kostkę o grubości około 2 cm. Następnie doprawiamy mięso papryką, solą i pieprzem. Później obsypujemy mąką i dobrze obsmażamy na oleju, na dużym ogniu, przez kilka minut. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki (pokrojone). Wlewamy cydr oraz bulion i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy mięso do miękkości, przez około 25-30 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu zabielamy śmietaną i zagęszczamy mąką. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Serwujemy z kaszą bulgur.

Związek "Polskie Mięso"
Materiały promocyjne
Związek "Polskie Mięso"
Źródło: Materiały promocyjne

Więcej na pewnejestjedno.pl

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości