W kuchni Dzień Dobry TVN kucharz pokazał, jak zrobić kotlety wieprzowe w sosie śmietanowym i ze szpinakiem, pieczone żeberka w polewie miodowej i gulasz w sosie cydrowym.
Kotlety wieprzowe w sosie śmietanowym i ze szpinakiem
Składniki:
- 6 kotletów schabowych bez kości,
- 2 szklanki pomidorów koktajlowych,
- 3 ząbki czosnku,
- 200 ml bulionu wołowego,
- 100 ml płynnej śmietany 30%,
- łyżka octu balsamicznego,
- łyżka soku z cytryny,
- 1/2 łyżeczki sosu worcestershire,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki wody,
- 6 szklanek liści szpinaku baby,
- 3 łyżki świeżej bazylii.
Przygotowanie:
Rozgrzewamy olej na dużej patelni. Smażymy kotlety przez około 5 minut z każdej strony, a następnie przekładamy na talerz. Zmniejszamy ogień i dodajemy pomidory oraz posiekany czosnek. Smażymy przez około 2 minuty. Dolewamy bulion, wodę, ocet, sok z cytryny i sos worcestershire. Gotujemy, ciągle mieszając, a potem wlewamy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Po kilku minutach dodajemy szpinak. Zmniejszamy ogień i dusimy przez około 2 minuty, aż szpinak zwiędnie. Kotlety przekładamy z powrotem na patelnię. Dobrze zalewamy mięso i gotujemy przez 3-4 minuty. Na końcu dodajemy świeżo posiekaną bazylię.
Pieczone żeberka w polewie miodowej
Składniki:
- kilogram żeberek wieprzowych,
- sól,
- 5 łyżek płynnego miodu,
- 5 łyżek jasnego sosu sojowego,
- 3 łyżki słodkiego sosu sojowego,
- łyżka oleju sezamowego,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka soku z limonki,
- łyżeczka przyprawy 5 smaków,
- papryczka chili.
Przygotowanie:
Składniki (oprócz mięsa) mieszamy ze sobą. Czosnek i papryczkę chili dobrze siekamy, a następnie dodajemy do marynaty. Żeberka najpierw delikatnie solimy, a następnie zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą. Pozostawiamy, najlepiej w lodówce, na całą noc. Mięso pieczemy przez około 35 minut w 190 st. C. Następnie zwiększamy do 220 st. C i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Żeberka muszą być ładnie zarumienione.
Gulasz w sosie cydrowym
Składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej,
- 100 g korzenia selera,
- duża cebula,
- 2 jabłka,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- łyżka mąki pszennej (oraz do zagęszczenia)
- 250 ml cydru,
- 250 ml bulionu z kurczaka,
- 150 ml płynnej śmietanki 30%,
- gałka muszkatołowa,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- garść natki pietruszki,
- sól i pieprz,
- kasza bulgur.
Przygotowanie:
Selera kroimy na małe kawałki, cebulę w piórka, a obrane jabłka w dużą kostkę. Mięso natomiast kroimy w kostkę o grubości około 2 cm. Następnie doprawiamy mięso papryką, solą i pieprzem. Później obsypujemy mąką i dobrze obsmażamy na oleju, na dużym ogniu, przez kilka minut. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki (pokrojone). Wlewamy cydr oraz bulion i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy mięso do miękkości, przez około 25-30 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu zabielamy śmietaną i zagęszczamy mąką. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Serwujemy z kaszą bulgur.
Więcej na pewnejestjedno.pl
Zobacz także:
- Wieprzowina na różne sposoby
- Żeberka w sosie miodowym - powiew Orientu w twojej kuchni
- Finezyjna mięsna kuchnia Darii Ładochy
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN