Żeberka w sosie miodowym - powiew Orientu w twojej kuchni

Źródło: Dzień Dobry TVN
Domowe pieczone mięso
Domowe pieczone mięso
Długa młodość? Mam na to przepis
Długa młodość? Mam na to przepis
Placuszkowy zawrót głowy
Placuszkowy zawrót głowy
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Zapieczmy to razem!
Zapieczmy to razem!
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Kochasz dania mięsne? Nie wyobrażasz sobie sezonu grillowego bez aromatycznych żeberek? Wypróbuj tę potrawę w nieco zmienionej, orientalnej wersji. Żeberka skąpane w pysznej, miodowo-musztardowej marynacie to doskonałe połączenie chrupiącego, soczystego mięsa z egzotyczną, słodko-pikantną nutą. Wypróbuj prosty przepis na żeberka w sosie miodowymi przekonaj się, jak wybornie smakują.

Trudno stwierdzić jednoznacznie, skąd wywodzi się zwyczaj przyrządzania żeberek, bo wiele krajów ma w swojej tradycji kulinarnej przynajmniej jeden wariant tej potrawy. Żeberka cieszą się popularnością na każdym kontynencie. W Stanach Zjednoczonych w sezonie grillowym triumfy święcą kultowe żeberka w sosie barbecue. W Ameryce Południowej za rarytas uchodzą żeberka na słodko, z miodem i kakao. Włosi zajadają się żeberkami skąpanymi w czerwonym winie i mocnej kawie, a w Azji serwuje się pieczone żeberka w sosie miodowym. Wariacji na temat tej prostej i jakże smacznej potrawy jest mnóstwo, ale zdecydowana większość propozycji skłania do prostej refleksji – żeberka najlepiej smakują otulone słodkimi smakami.

Żeberka w sosie miodowym - skąd ten słodki smak?

Tradycja słodkich dań mięsnych sięga czasów starożytnych, a wywodzi się z Azji, skąd pochodzą rozmaite dania mięsne w miodzie i karmelu. Miłośnikami słodkich potraw mięsnych są także mieszkańcy Meksyku. Od wieków pielęgnują tradycję swych azteckich przodków, dodając kakao do wielu dań. Ich wyborny kurczak w sosie czekoladowym podbił serca smakoszy na całym świecie. Z kolei Australijczycy często przyrządzają mięsne marynaty na bazie słodkiego piwa. Nawet w polskiej tradycji znajdziemy mięso podawane w miodowych sosach.

Spośród wielu znakomitych dań mięsnych podawanych na słodko prym wiodą żeberka. Choć najpopularniejsze są te w sosie barbecue albo skąpane w gęstej czekoladzie, coraz bardziej cenione stają się żeberka w sosie miodowym. Danie to cieszy się ogromną popularnością w krajach azjatyckich, ale okazuje się, że miłość do żeberek w miodzie przejawiały także nasze prababki. W książkach kucharskich z regionalnymi przepisami kuchni Dolnego Śląska bez problemu znajdziesz żeberka w miodzie serwowane z duszoną kapustą ze śliwkami. Zasadniczą różnicą pomiędzy żeberkami dolnośląskich gospodyń a tymi, które przyrządzają tajscy szefowie kuchni, są przyprawy - tajskie żeberka w sosie miodowym urzekają aromatem imbiru, chili, cynamonu, kardamonu, galangalu (tajski, ostry imbir), tamaryndowca, limonki albo trawy cytrynowej.

Szukasz ciekawej potrawy o oryginalnym, egzotycznym smaku? Nasza propozycja to żeberka w sosie miodowym. Przepis na to pyszne danie jest bardzo prosty i zawsze się udaje.

Przepis na orientalne żeberka w sosie miodowym z piekarnika

Składniki (przepis na 6 porcji):

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
    • 3 łyżki miodu,
      • 2 łyżki musztardy,
        • 6 łyżek czerwonego, półsłodkiego albo półwytrawnego wina,
          • 3 ząbki czosnku,
            • 3 łyżki oleju roślinnego,
              • 1 łyżeczka majeranku,
                • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
                  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
                    • szczypta świeżo zmielonego, czarnego pieprzu,
                      • szczypta cynamonu,
                        • sól do smaku.

                          Przygotowanie:

                          1. Żeberka wieprzowe dokładnie umyj, podziel na porcje i posyp solą.
                            1. Przygotuj marynatę: w misce wymieszaj musztardę, olej, czerwone wino, drobno posiekany czosnek, majeranek, słodką i ostrą paprykę, cynamon, pieprz i sól (wsyp według uznania – ważne jednak, żeby nie zdominowała słodkiego, miodowego smaku marynaty). Na końcu dodaj przepuszczony przez praskę czosnek i raz jeszcze wymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty.
                              1. Kawałki żeberek zanurz w marynacie i wstaw do lodówki na 12 godzin.
                                1. Wyjmij żeberka z lodówki 30 minut przed pieczeniem. Ułóż je w prostokątnym naczyniu żaroodpornym i zalej pozostałą marynatą.
                                  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180℃, wstaw żeberka i piecz przez 1,5 godziny, aż mięso będzie zupełnie miękkie.
                                    1. Podczas pieczenia kilkakrotnie przewróć żeberka na drugą stronę i polej je marynatą.
                                      1. Kiedy żeberka będą już zarumienione i zupełnie miękkie, wyjmij je z piekarnika i przełóż na półmisek.

                                        Żeberka w sosie miodowym gotowe. Najlepiej smakują z orientalną surówką z białej kapusty i pieczonymi ziemniakami.

                                        Uwagi: Żeberka w sosie miodowym możesz z powodzeniem upiec na grillu – ten oryginalny przepis zachwyci każdego miłośnika grillowanych mięs, któremu znudziły się już klasyczne żeberka w sosie barbecue.

                                        Czerwone wino sprawia, że żeberka w sosie miodowym zyskują głębszy, bardziej wyrazisty smak, jednak nie jest to obowiązkowy składnik dania.

                                        Zastanawiasz się, z czym jeszcze, poza ziemniakami, można podać żeberka w sosie miodowym? Doskonałym pomysłem jest ryż – idealnie pasuje do orientalnego smaku żeberek.

                                        Kochasz pikantne przyprawy o intensywnym smaku? Użyj ich śmiało! Odrobina imbiru, chili albo szczypta pieprzu cayenne doskonale komponuje się ze słodką marynatą na żeberka w sosie miodowym. Przepis możesz wzbogacić także o kilka kropli sosu tabasco.

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Adrian Adamczyk

                                        Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                        Materiał promocyjny

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana