Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN
Co to jest rendang?
Rendang to rodzaj ostrej potrawy mięsnej w formie gulaszu. Uznawana jest za narodową potrawę indonezyjską, jednak można ją spotkać również w kuchni malezyjskiej i singapurskiej. Jej unikalny sposób przygotowania sprawiał, że danie zachowywało świeżość na wiele tygodni. To było szczególnie ważne dla ludności, która odbywała dalekie podróże. Danie było długo zdatne do spożycia dzięki ostrym przyprawom, ale również z powodu długiego gotowania.
Poszczególne składniki Rendangu używane w daniu symbolicznie reprezentują społeczeństwo Minangkabu, ludności wyżyn środkowej Sumatry, od której to danie pochodzi. Mięso symbolizuje przywódców, kokos intelektualistów, chili przywódców religijnych, a pozostałe przyprawo to reszta społeczeństwa. Danie najczęściej podawane jest z ryżem, ale również z plackiem ryżowym longtong lub ryżowej potrawy ketupat.
Jak przygotować rendang?
Składniki:
- żeberka wołowe (najlepiej bez kości, ponieważ trzeba będzie mięso pokroić w kawałki),
- mleczko kokosowe,
- liście limonki kaffir,
- przyprawy: świeży cynamon, goździki, anyż gwiaździsty, kardamon (można użyć pakowanych przypraw),
- sok z tamaryndowca,
- kerisik - czyli prażone płatku kokosa.
Składniki na pastę:
- suszone papryczki chili - dodaj tyle, ile chcesz, w zależności od preferencji,
- galangal - jeśli nie możesz znaleźć galangalu, całkowicie go pomiń. Smakuje jak imbir, ale jest bardziej kwaśny i pieprzny,
- trawa cytrynowa - użyj tylko białej części, pokrój ją w cienkie plasterki. Rozgnieć ją lekko płaską częścią noża, aby wydobyć więcej smaku,
- szalotka,
- czosnek,
Sposób przygotowania:
Pokrój składniki na pastę i zmiksuj w malakserze, aż do uzyskania drobnych cząstek. Następnie rozgrzej olej w garnku do duszenia, dodaj pastę przyprawową, cynamon, goździki, anyż gwiazdkowy i kardamon i smaż, aż będzie aromatyczny. Dodaj wołowinę i rozgniecioną trawę cytrynową i mieszaj przez 1 minutę. Dodaj mleko kokosowe, sok z tamaryndowca, wodę i gotuj na średnim ogniu, często mieszając, aż mięso będzie prawie ugotowane.
Kiedy całość będzie prawie ugotowana, dodaj liście limonki kaffir, kerisik (prażony kokos), cukier lub cukier palmowy i mieszaj, aż składniki dobrze połączą się z mięsem.
Zmniejsz ogień do minimum, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 1 do 1,5 godziny lub do momentu, aż mięso będzie naprawdę miękkie, a sos odparuje. Dodaj więcej soli i cukru do smaku. Podawaj natychmiast z gotowanym (najlepiej na parze) ryżem.
Jak zrobić kerisik?
Kerisik jest bardzo trudny do zdobycia w Polsce. Co można więc zrobić, aby go uzyskać? Najlepiej jest wziąć suche wiórki kokosowe lub, jeszcze lepiej - płatki kokosowe i podprażyć je na suchej patelni, aż nabiorą złotego koloru. Następnie można je lekko ubić w moździerzu, aby były jeszcze bardziej aromatyczne.
Zobacz także:
- Najlepsze dania azjatyckie. Wybierz się w niezwykłą kulinarną podróż
- Azjatyckie dania po polsku: ryż z jajkiem sadzonym, placuszki z warzywami i ramen na rosole
- Charakterystyka kuchni chińskiej – typowe zdrowe potrawy, przyprawy i przepis na pierożki dim-sum
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Google Doodle/Wikipedia/rasamalaysia.com
Źródło zdjęcia głównego: Andrei Kravtsov/Getty Images