Doświadczenie z produktami sojowymi, jakie ma wiele ludzi, często ogranicza się do gotowych kotletów sojowych, które należy podgotować i podsmażyć. Mogą one zniechęcać do dalszych przygód kulinarnych z tym produktem. Po soję rzadko się sięga także dlatego, iż zdaniem niektórych wpływa na poziom hormonów. Choć badania potwierdziły, że nie ma ona wpływu na wzrost estrogenu u kobiet, wiele osób nie ma pomysłu na potrawę, którą mogłyby z niej przygotować. Propozycją takiego dania jest edamame, które świetnie sprawdza się jako przekąska, składnik sałatek, a nawet dodatek do mięs lub ryb.
Edamame – co to jest?
Edamame jest pochodzącą z Japonii przekąską na bazie soi. To ugotowane strąki młodej, niedojrzałej soi, które gotuje się w wodzie z dodatkiem soli oraz czosnku. Przed ugotowaniem należy obciąć końce strąków. Istotne podczas przyrządzania tego przysmaku jest, kiedy soja została zebrana. Najlepszym czasem jest ten pomiędzy 35 a 40 dniem od momentu zakwitnięcia rośliny. Strąki zebrane później będą mniej słodkie i delikatne.
Edamame można także przygotować, poddając soję obróbce termicznej w kuchence mikrofalowej lub na parze. Warto włączyć edamame do codziennej kuchni ze względu na pozytywny wpływ soi na nasz organizm. Zawiera ona dużo białka, błonnika, kwasów omega-3, manganu oraz kwasu foliowego. Do tego ma niewiele tłuszczu i kalorii, dzięki czemu nadaje się dla osób się odchudzających.
Jak podawać edamame?
Edamame najczęściej podawane jest jako przystawka przed sushi. W Polsce przysmak ten znany jest głównie z restauracji serwujących sushi. Stanowi świetny dodatek do piwa, można ją również podawać na ciepło, z mięsem. Ugotowane edamame warto przed zaserwowaniem posypać solą oraz suszonymi płatkami wędzonego tuńczyka, które kupuje się w sklepach z produktami kuchni świata. Edamame nie powinno być długo przechowywane – najlepiej zjeść je krótko po przygotowaniu, ponieważ z każdą godziną zmienia i traci smak.
Edamame po polsku: przepisy
Wiele produktów pochodzących z kuchni innych rejonów świata na dobre zagościło w polskich domach. Są nie tylko używane do przygotowywania potraw konkretnych regionów, lecz także stanowią dodatek do polskich dań lub różnych wariacji na temat znanych potraw.
Sałatka z edamame z warzywami - przepis
Edamame również można tak wykorzystać, np. przygotowując sałatkę z młodej soi oraz świeżych warzyw. Do zrobienia jednej porcji takiej sałatki potrzebne będą następujące składniki:
- szklanka świeżego jarmużu,
- 8 pomidorków koktajlowych,
- szklanka edamame,
- łyżka żurawiny,
- łyżeczka soku z cytryny,
- łyżeczka olej lnianego,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- sól.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj jarmuż, pomidorki, edamame i żurawinę.
- W osobnym naczyniu przygotuj sos, mieszając sok z cytryny, olej lniany i oliwę z oliwek.
- Polej sosem warzywa.
- Na koniec możesz doprawić sałatkę solą.
Sałatka z edamame i gryczanym makaronem soba - przepis
Innym przykładem dania z dodatkiem edamame jest sałatka na bazie gryczanego makaronu soba. Do przygotowania 2 porcji tej sałatki potrzebne będzie:
- 100 g gryczanego makaronu soba,
- 50 g edamame,
- garść liści sałaty zielonej,
- mała szalotka,
- szklanka pędów groszku,
- 2 łyżki oleju sezamowego,
- łyżka prażonych ziaren sezamu.
Sposób przygotowania:
- Najpierw ugotuj makaron soba al dente.
- W czasie gotowania posiekaj szalotkę (albo małą czerwoną cebulę) w cienkie pióra.
- Przelej pokrojoną cebulę wrzącą wodą na sitku.
- Przestudź ugotowany makaron, dodaj do niego olej, ziarna sezamu, pędy groszku, edamame i liście sałaty.
- Sałatkę podawaj udekorowaną sparzoną szalotką (lub cebulką).
Sałatka z edamame z łososiem i krewetkami - przepis
Jeszcze inną propozycją jest sałatka z edamame, papryki, krewetek i łososia wędzonego. Do przygotowania porcji dla 4 osób potrzebne będą składniki:
- 1 szklanka ryżu do sushi,
- 30 ml octu ryżowego,
- 1 łyżka cukru,
- ½ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki sosu sojowego,
- 1 szklanka edamame,
- 1 czerwona papryka,
- 100 g krewetek koktajlowych ugotowanych,
- 1 czubata łyżka sezamu,
- 120 g wędzonego łososia,
- sezam,
- sos sojowy i wasabi.
Sposób przygotowania:
- W szklance wymieszaj ocet, sól, cukier, sos sojowy, a następnie odstaw szklankę na bok.
- Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
- Do gorącego jeszcze ryżu wlej przygotowaną wcześniej mieszankę, wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia.
- Kiedy ryż będzie zimny, porozdzielaj go widelcem, dodaj edamame, paprykę, krewetki i sezam. Wymieszaj dokładnie te składniki.
- Sałatkę podawaj posypaną ziarnami sezamu, udekorowaną wędzonym łososiem z dodatkiem sosu sojowego oraz wasabi.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Lizzo przetestowała jedzenie w Warszawie. "To prawdopodobnie najlepsza zupa, jaką kiedykolwiek jadłam"
- Najlepsze dania azjatyckie. Wybierz się w niezwykłą kulinarną podróż
- Dania rozgrzewające: makaron bolognese z soczewicą, złote mleko i zupa miso
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: by Thomas Gasienica/Getty Images