Edamame – co to jest? Jakie ma zastosowanie? Poznaj przepisy na edamame

Źródło: Dzień Dobry TVN
Polsko-japońskie serce do kuchni
Polsko-japońskie serce do kuchni
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Dostępność restauracji serwujących kuchnie z różnych zakątków świata sprawia, że coraz częściej na naszych stołach pojawiają się potrawy azjatyckie lub afrykańskie. Przykładem takiej pysznej przekąski jest pochodzące z Japonii edamame. Jak je przygotować?

Doświadczenie z produktami sojowymi, jakie ma wiele ludzi, często ogranicza się do gotowych kotletów sojowych, które należy podgotować i podsmażyć. Mogą one zniechęcać do dalszych przygód kulinarnych z tym produktem. Po soję rzadko się sięga także dlatego, iż zdaniem niektórych wpływa na poziom hormonów. Choć badania potwierdziły, że nie ma ona wpływu na wzrost estrogenu u kobiet, wiele osób nie ma pomysłu na potrawę, którą mogłyby z niej przygotować. Propozycją takiego dania jest edamame, które świetnie sprawdza się jako przekąska, składnik sałatek, a nawet dodatek do mięs lub ryb.

Edamame – co to jest?

Edamame jest pochodzącą z Japonii przekąską na bazie soi. To ugotowane strąki młodej, niedojrzałej soi, które gotuje się w wodzie z dodatkiem soli oraz czosnku. Przed ugotowaniem należy obciąć końce strąków. Istotne podczas przyrządzania tego przysmaku jest, kiedy soja została zebrana. Najlepszym czasem jest ten pomiędzy 35 a 40 dniem od momentu zakwitnięcia rośliny. Strąki zebrane później będą mniej słodkie i delikatne.

Edamame można także przygotować, poddając soję obróbce termicznej w kuchence mikrofalowej lub na parze. Warto włączyć edamame do codziennej kuchni ze względu na pozytywny wpływ soi na nasz organizm. Zawiera ona dużo białka, błonnika, kwasów omega-3, manganu oraz kwasu foliowego. Do tego ma niewiele tłuszczu i kalorii, dzięki czemu nadaje się dla osób się odchudzających.

Jak podawać edamame?

Edamame najczęściej podawane jest jako przystawka przed sushi. W Polsce przysmak ten znany jest głównie z restauracji serwujących sushi. Stanowi świetny dodatek do piwa, można ją również podawać na ciepło, z mięsem. Ugotowane edamame warto przed zaserwowaniem posypać solą oraz suszonymi płatkami wędzonego tuńczyka, które kupuje się w sklepach z produktami kuchni świata. Edamame nie powinno być długo przechowywane – najlepiej zjeść je krótko po przygotowaniu, ponieważ z każdą godziną zmienia i traci smak.

Edamame po polsku: przepisy

Wiele produktów pochodzących z kuchni innych rejonów świata na dobre zagościło w polskich domach. Są nie tylko używane do przygotowywania potraw konkretnych regionów, lecz także stanowią dodatek do polskich dań lub różnych wariacji na temat znanych potraw.

Sałatka z edamame z warzywami - przepis

Edamame również można tak wykorzystać, np. przygotowując sałatkę z młodej soi oraz świeżych warzyw. Do zrobienia jednej porcji takiej sałatki potrzebne będą następujące składniki:

  • szklanka świeżego jarmużu,
    • 8 pomidorków koktajlowych,
      • szklanka edamame, 
        • łyżka żurawiny,
          • łyżeczka soku z cytryny,
            • łyżeczka olej lnianego,
              • łyżeczka oliwy z oliwek,
                • sól.

                  Sposób przygotowania:

                  1. W misce wymieszaj jarmuż, pomidorki, edamame i żurawinę.
                    1. W osobnym naczyniu przygotuj sos, mieszając sok z cytryny, olej lniany i oliwę z oliwek.
                      1. Polej sosem warzywa.
                        1. Na koniec możesz doprawić sałatkę solą.

                          Sałatka z edamame i gryczanym makaronem soba - przepis

                          Innym przykładem dania z dodatkiem edamame jest sałatka na bazie gryczanego makaronu soba. Do przygotowania 2 porcji tej sałatki potrzebne będzie:

                          • 100 g gryczanego makaronu soba,
                            • 50 g edamame,
                              • garść liści sałaty zielonej,
                                • mała szalotka,
                                  • szklanka pędów groszku,
                                    • 2 łyżki oleju sezamowego,
                                      • łyżka prażonych ziaren sezamu.

                                        Sposób przygotowania:

                                        1. Najpierw ugotuj makaron soba al dente.
                                          1. W czasie gotowania posiekaj szalotkę (albo małą czerwoną cebulę) w cienkie pióra.
                                            1. Przelej pokrojoną cebulę wrzącą wodą na sitku.
                                              1. Przestudź ugotowany makaron, dodaj do niego olej, ziarna sezamu, pędy groszku, edamame i liście sałaty.
                                                1. Sałatkę podawaj udekorowaną sparzoną szalotką (lub cebulką).

                                                  Sałatka z edamame z łososiem i krewetkami - przepis

                                                  Jeszcze inną propozycją jest sałatka z edamame, papryki, krewetek i łososia wędzonego. Do przygotowania porcji dla 4 osób potrzebne będą składniki:

                                                  • 1 szklanka ryżu do sushi,
                                                    • 30 ml octu ryżowego,
                                                      • 1 łyżka cukru,
                                                        • ½ łyżeczki soli,
                                                          • ¼ łyżeczki sosu sojowego,
                                                            • 1 szklanka edamame,
                                                              • 1 czerwona papryka,
                                                                • 100 g krewetek koktajlowych ugotowanych,
                                                                  • 1 czubata łyżka sezamu,
                                                                    • 120 g wędzonego łososia,
                                                                      • sezam,
                                                                        • sos sojowy i wasabi.

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          1. W szklance wymieszaj ocet, sól, cukier, sos sojowy, a następnie odstaw szklankę na bok.
                                                                            1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
                                                                              1. Do gorącego jeszcze ryżu wlej przygotowaną wcześniej mieszankę, wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia.
                                                                                1. Kiedy ryż będzie zimny, porozdzielaj go widelcem, dodaj edamame, paprykę, krewetki i sezam. Wymieszaj dokładnie te składniki.
                                                                                  1. Sałatkę podawaj posypaną ziarnami sezamu, udekorowaną wędzonym łososiem z dodatkiem sosu sojowego oraz wasabi.

                                                                                    Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                                    Zobacz także:

                                                                                    Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: by Thomas Gasienica/Getty Images

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana