Uroczy koreański pudding
Urocze trzęsące się kotki, a właściwie puddingi pod postacią kotków podbijają internet. Wystarczy zatrząść talerzykiem, a nasz posiłek skacze i podskakuje w uroczy sposób. Co prawda nie jest to danie typowo koreańskie, to zdecydowanie podbiło internet. W sieci można znaleźć wiele filmików z tymi uroczymi przekąskami, także takich, prosto z Korei.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Porady dietetyków
Do ich przygotowania potrzeba tylko kilku składników. Nie wymagają skomplikowanych zabiegów, a jedynie kilku godzin w lodówce. Sprawdź, jak samodzielnie zrobić przeuroczy deser i zachwycić gości!
Sposób przygotowania jiggly cat pudding:
Składniki:
- 8 g żelatyny i 30 ml wody w temperaturze pokojowej,
- 300 ml mleka,
- 75 g serka śmietankowego,
- aromat z wanilią,
- 40 g cukru lub 8 pastylek słodzika,
- opcjonalnie barwnik spożywczy,
- czarny sezam lub pisak spożywczy do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Żelatynę zalej letnią wodą i odstaw na 5 minut.
Do garnka wlej mleko, dodaj serek, aromat i cukier bądź słodzik. Dodaj też namoczoną żelatynę. Całość podgrzewaj na małym ogniu i cały czas mieszaj, aż całość będzie klarowna i bez grudek. Uważaj, aby nie zagotować mieszanki.
Opcjonalnie można dodać bawnika spożywczego do części lub całości masy, aby zmienić kolor puddingu.
Masę przelej do foremek i zostaw w lodówce na minimum 3 godziny, aż całość dobrze zastygnie.
Kiedy będzie gotowa - wyjmij z foremek i udekoruj kotki. Buzię zrób z ziarenek sezamu lub namaluj ją pisakiem spożywczym.
@rocksankaroxi jiggly cat pudding z @Jaeyun Lim 🇰🇷💜 . 💜 JIGGLY CAT PUDDING 💜 /2 kotki vel króliczki/ ✨ 8 g żelatyny + 30 ml wody (temp. pokojowa) ✨ 300 ml mleka (użyliśmy proteinowego, może być też napój roślinny) ✨ 75 g serka śmietankowego (np. Piątnica lub Mój Ulubiony) ✨ aromat z wanilią ✨ 40 g cukru lub 8 pastylek słodzika ✨ opcjonalnie: barwnik spożywczy ✨ dekoracja: czarny sezam lub pisak spożywczy Żelatynę zalej letnią wodą, odstaw na 5 min. W garnku umieść mleko, serek, aromat i cukier lub słodziki, dodaj glutek z żelatyny. Podgrzewaj wszystko na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką, aż mikstura stanie się klarowna, bez grudek. Nie zagotuj mieszanki! Opcjonalnie dodaj barwnik spożywczy. Przelej miksturę do foremek. Wstaw do lodówki na min. 3 h. ❄️ Gotowym kotkom zrób buzię z ziarenek sezamu lub namaluj je pisakiem spożywczym. . MAKRO kotka (ze słodzikiem): 175 kcal, B: 12,4 g, T: 10,2 g, W: 8,4 g MAKRO kotka (z cukrem): 255 kcal, B: 12,4 g, T: 10,2 g, W: 28,4 g . #koreanpudding #tosunipudding #punyangipudding #jigglypudding #jigglycat #koreanfood #koreanfoodie #koreanboy #koreanskiejedzenie #koreańskiejedzenie #koreanrecipe #viralpudding
♬ dźwięk oryginalny - Roksana Konkolska
Zobacz także:
- Hwachae - deser, który podbija TikToka. Jak go przygotować?
- Słona galaretka z żołędzi - koreański przepis na nietypową przystawkę
- Kuchnia koreańska w domowym zaciszu. Poznaj wyjątkowe przepisy Wioli Błazuckiej
Autor: Teofila Siewko
Źródło: tiktok.com/@rocksankaroxi
Źródło zdjęcia głównego: Lynne Mitchell/Getty Images/tiktok.com/@rocksankaroxi