Malinowe słodkości Bartka Boratyna. Przepisy na desery z malinami

1E5A8386_Easy-Resize
1E5A8386_Easy-Resize
Końcówka lata i wczesna jesień to sezon na późne maliny. Te owoce dodadzą nietuzinkowego smaku każdemu deserowi, który zachwyci całą twoją rodzinę. Swoje propozycje słodkości z malinami zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn. Wypróbuj jego przepisy na malinowy Eton Mess, sernik baskijski z malinami, malinianki oraz konfiturę malinową z rozmarynem.

Malinowy Eton Mess

Składniki:

  • 2 szklanki (480 ml) śmietanki kremówki,
  • 1/4 szklanki (50 g) cukru pudru,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szklanka (150 g) świeżych malin, plus garść dodatkowo do dekoracji,
  • 5 gniazd bezowych, pokruszonych - 4 do wymieszania ze śmietanką, 1 odłożyć do dekoracji,
  • liście mięty/bazylii do dekoracji (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Włóż śmietanę, cukier oraz wanilię do dużej miski i ubijaj. Powinna być gęsta, a gdy wyciągniesz trzepaczkę, trzymać swój kształt. Za minutę należy ją mieszać ponownie, więc stanie się jeszcze gęstsza. Jeśli ubijesz ją do sztywnego szczytu, a następnie dodasz owoce i wymieszasz, będzie za bardzo ubita. Odstaw na bok.

Potem umieść maliny w blenderze i miksuj, aż uzyskasz gładkie puree. Odłóż 4 łyżeczki do dekoracji, a resztę puree wlej do mieszanki śmietankowej. Wrzuć do tego 4 pokruszone gniazda bezy i delikatnie wmieszaj.

Weź 4 kieliszki do wina i podziel mieszankę śmietankową między szklanki. Nałóż łyżeczkę puree z malin na wierzch, posyp pozostałym rozgniecionym gniazdem bezowym, a następnie umieść całą malinę i gałązkę mięty/bazylii na wierzchu, aby udekorować.

Eton Mess najlepiej zjeść w dniu przygotowania, ale można go przechowywać w lodówce przez jedną noc. Beza nie będzie wtedy jednak chrupiąca.

1E5A8419_Easy-Resize
1E5A8419_Easy-Resize

Sernik baskijski z malinami

Składnik:

  • 720 g serka śmietankowego w temperaturze pokojowej,
  • szklanka cukru,
  • 3 łyżeczki pasty z wanilii,
  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej,
  • szczypta soli,
  • 1,5 szklanki śmietanki kremówki,
  • 1/3 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki malin.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, formę nasmaruj tłuszczem i wyłóż papierem pergaminowym boki. Dociśnij go do boków, aby jak najlepiej przykleił się do formy. Za pomocą miksera ubij serek śmietankowy, aż będzie gładki. Wlej cukier, pastę z wanilii oraz sól i ubijaj, aż będzie gładki i puszysty, przez około 2 minuty. Następnie dodawaj jajka, jedno po drugim, dobrze ubijając przed dodaniem kolejnego. Powtarzaj, aż ubijesz wszystkie jajka. Powoli wlej śmietanę kremówkę i ubijaj, aż się połączą, przez około 1-2 minuty. Przesiej mąkę i ubijaj jeszcze chwilę, aż się połączą.

Delikatnie wmieszaj maliny, aby się nie rozpadły. Wlej sernik do wyłożonej papierem pergaminowym formy i wyrównaj wierzch. Kilka razy uderz w blat, aby rozprowadzić sernik po pergaminie. Umieść formę do pieczenia na blasze i włóż do piekarnika, aby piec przez 40-45 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź w formie przez około godzinę. Wyjmij z formy i ostudź przez kolejną godzinę.

1E5A8448_Easy-Resize
1E5A8448_Easy-Resize

Malinianki

Składniki:

  • kilogram mąki pszennej,
  • 30 g drożdży,
  • 100 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 8 żółtek,
  • 200 g masła,
  • 200 ml mleka,
  • kilogram malin (mogą być mrożone),
  • 3 łyżki skrobii ziemniaczanej,
  • Dodatkowo na kruszonkę: 200 g masła, 375 g mąki pszennej, 125 g cukru.

Przygotowanie:

Roztop masło i dodaj do niego mleko. Pokrusz drożdże i dodaj do mlecznej mieszanki. Mąkę wymieszaj z cukrem, wanilią i jajkami, a potem połącz z drożdżowym płynem oraz zagnieć gładkie ciasto. Przykryj kulę ściereczką i zostawi na godzinę do wyrośnięcia. Uformuj z ciasta kuleczki o gramaturze 100 g, rozwałkuj i nadziewaj malinami (można w tym przepisie użyć malin mrożonych, będą łatwiejsze do zrobienia). Maliny połącz ze skrobią ziemniaczaną i opcjonalnie cukrem pudrem, aby nie były zbyt kwaśne.

Malinanki ułóż na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem i posyp zagniecioną kruszonką (masło, cukier i mąkę pszenną mieszaj do połączenia się składników, wtedy powstaje sypka jak piasek kruszonka). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz na złoty kolor. Opcjonalnie można posypać cukrem pudrem.

1E5A8459_Easy-Resize
1E5A8459_Easy-Resize

Konfitura malinowa z rozmarynem

Składniki:

  • kilogram malin,
  • 300 g cukru trzcinowego,
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu.

Przygotowanie:

Dzień przed zrobieniem konfitury maliny zasyp cukrem i odstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia, gdy maliny puszczą sok, dodaj 2 gałązki rozmarynu oraz jedną gałązkę posiekanych igieł i gotuj przez ok 30-40 minut, sprawdzając konsystencję konfitury. Gdy jest jeszcze zbyt płynna, gotuj dłużej, ciągle mieszając na małym ogniu. Gdy konsystencja konfitury jest już odpowiednia, wyciągnij gałązki rozmarynu i przełóż ją do wyparzonych słoiczków, a potem zamknij.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości