Malinowy Eton Mess
Składniki:
- 2 szklanki (480 ml) śmietanki kremówki,
- 1/4 szklanki (50 g) cukru pudru,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- szklanka (150 g) świeżych malin, plus garść dodatkowo do dekoracji,
- 5 gniazd bezowych, pokruszonych - 4 do wymieszania ze śmietanką, 1 odłożyć do dekoracji,
- liście mięty/bazylii do dekoracji (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Włóż śmietanę, cukier oraz wanilię do dużej miski i ubijaj. Powinna być gęsta, a gdy wyciągniesz trzepaczkę, trzymać swój kształt. Za minutę należy ją mieszać ponownie, więc stanie się jeszcze gęstsza. Jeśli ubijesz ją do sztywnego szczytu, a następnie dodasz owoce i wymieszasz, będzie za bardzo ubita. Odstaw na bok.
Potem umieść maliny w blenderze i miksuj, aż uzyskasz gładkie puree. Odłóż 4 łyżeczki do dekoracji, a resztę puree wlej do mieszanki śmietankowej. Wrzuć do tego 4 pokruszone gniazda bezy i delikatnie wmieszaj.
Weź 4 kieliszki do wina i podziel mieszankę śmietankową między szklanki. Nałóż łyżeczkę puree z malin na wierzch, posyp pozostałym rozgniecionym gniazdem bezowym, a następnie umieść całą malinę i gałązkę mięty/bazylii na wierzchu, aby udekorować.
Eton Mess najlepiej zjeść w dniu przygotowania, ale można go przechowywać w lodówce przez jedną noc. Beza nie będzie wtedy jednak chrupiąca.
Sernik baskijski z malinami
Składnik:
- 720 g serka śmietankowego w temperaturze pokojowej,
- szklanka cukru,
- 3 łyżeczki pasty z wanilii,
- 3 duże jajka w temperaturze pokojowej,
- szczypta soli,
- 1,5 szklanki śmietanki kremówki,
- 1/3 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki malin.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, formę nasmaruj tłuszczem i wyłóż papierem pergaminowym boki. Dociśnij go do boków, aby jak najlepiej przykleił się do formy. Za pomocą miksera ubij serek śmietankowy, aż będzie gładki. Wlej cukier, pastę z wanilii oraz sól i ubijaj, aż będzie gładki i puszysty, przez około 2 minuty. Następnie dodawaj jajka, jedno po drugim, dobrze ubijając przed dodaniem kolejnego. Powtarzaj, aż ubijesz wszystkie jajka. Powoli wlej śmietanę kremówkę i ubijaj, aż się połączą, przez około 1-2 minuty. Przesiej mąkę i ubijaj jeszcze chwilę, aż się połączą.
Delikatnie wmieszaj maliny, aby się nie rozpadły. Wlej sernik do wyłożonej papierem pergaminowym formy i wyrównaj wierzch. Kilka razy uderz w blat, aby rozprowadzić sernik po pergaminie. Umieść formę do pieczenia na blasze i włóż do piekarnika, aby piec przez 40-45 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź w formie przez około godzinę. Wyjmij z formy i ostudź przez kolejną godzinę.
Malinianki
Składniki:
- kilogram mąki pszennej,
- 30 g drożdży,
- 100 g cukru,
- szczypta soli,
- 8 żółtek,
- 200 g masła,
- 200 ml mleka,
- kilogram malin (mogą być mrożone),
- 3 łyżki skrobii ziemniaczanej,
- Dodatkowo na kruszonkę: 200 g masła, 375 g mąki pszennej, 125 g cukru.
Przygotowanie:
Roztop masło i dodaj do niego mleko. Pokrusz drożdże i dodaj do mlecznej mieszanki. Mąkę wymieszaj z cukrem, wanilią i jajkami, a potem połącz z drożdżowym płynem oraz zagnieć gładkie ciasto. Przykryj kulę ściereczką i zostawi na godzinę do wyrośnięcia. Uformuj z ciasta kuleczki o gramaturze 100 g, rozwałkuj i nadziewaj malinami (można w tym przepisie użyć malin mrożonych, będą łatwiejsze do zrobienia). Maliny połącz ze skrobią ziemniaczaną i opcjonalnie cukrem pudrem, aby nie były zbyt kwaśne.
Malinanki ułóż na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem i posyp zagniecioną kruszonką (masło, cukier i mąkę pszenną mieszaj do połączenia się składników, wtedy powstaje sypka jak piasek kruszonka). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz na złoty kolor. Opcjonalnie można posypać cukrem pudrem.
Konfitura malinowa z rozmarynem
Składniki:
- kilogram malin,
- 300 g cukru trzcinowego,
- 3 gałązki świeżego rozmarynu.
Przygotowanie:
Dzień przed zrobieniem konfitury maliny zasyp cukrem i odstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia, gdy maliny puszczą sok, dodaj 2 gałązki rozmarynu oraz jedną gałązkę posiekanych igieł i gotuj przez ok 30-40 minut, sprawdzając konsystencję konfitury. Gdy jest jeszcze zbyt płynna, gotuj dłużej, ciągle mieszając na małym ogniu. Gdy konsystencja konfitury jest już odpowiednia, wyciągnij gałązki rozmarynu i przełóż ją do wyparzonych słoiczków, a potem zamknij.
Zobacz także:
- Desery na upały: lodowy sernik malinowy
- Malinowa kuchnia Piotra Kucharskiego
- Tiramisu z budyniem czekoladowym i malinami - przepis Damiana Kordasa
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News