Tarta czekoladowa z malinami i nasionami fenkułu
Pyszna tarta skradnie serce każdego łasucha. I nie tylko.
Składniki:
Ciasto:
- 24 ciasteczka czekoladowe
- 50 g masła
Wypełnienie:
- 350 g ciemnej czekolady minimum 70% kakao
- 120 ml śmietany kremówki
- 50 g masła
- 2 łyżki świeżych nasion fenkułu
- 250 g świeżych malin
Dekoracja:
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 250 g malin
Sposób przygotowania:
- Ciasteczka czekoladowe zmiksować razem z masłem na jednolitą masę. Masą wyłożyć spód i brzegi foremki do tarty o średnicy około 23 cm.
- Foremkę wstawić do lodówki żeby schłodzić.
Wypełnienie:
- Czekoladę, kremówkę, masło i nasiona fenkułu umieścić w metalowej misce. Ustawić na garnku z gotującą się wodą i rozpuścić aż składniki się połączą. Maliny umieścić na czekoladowym spodzie w formie i zalać masą czekoladową. Wstawić do lodówki na 2 godziny aż stężeje.
- Przed podaniem ubić śmietanę, wysmarować nią wierzch tarty i udekorować malinami.
Sałatka z wędzonymi rybami i sosem malinowym
Składniki:
- 2 dojrzałe brzoskwinie
- duża garść rukoli
- kawałek wędzonego halibuta
- kawałek wędzonego łososia
- maliny do dekoracji
Sos:
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 10-12 malin
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Brzoskwinie pokroić na mandolinie lub obieraczką do warzyw w cienkie plasterki i ułożyć na talerzu. Na środku ułożyć garść rukoli. Dołożyć kawałki wędzonej ryb i maliny.
- Oliwę zmiksować z octem i malinami. Doprawić solą i pieprzem.
- Całość polać sosem.
Polędwiczka wieprzowa z konfiturą cebulową z malinami
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- sól i pieprz
- świeży tymianek
- olej do smażenia
- 4 czerwone cebule
- 50 ml czerwonego octu winnego
- 2 łyżki miodu
- 200 g świeżych malin
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Polędwiczki przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawić na minimum 30 minut do zamarynowania. Następnie obsmażyć z każdej strony, przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 C i piec około 25-30 minut.
- Na tej samej patelni na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka aż się zeszkli. Dodać miód, ocet i tymianek. Razem podsmażyć przez chwilę aż miód zacznie się karmelizować. Dodać maliny i przez chwilę podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z polędwiczkami i np. puree ziemniaczanym.
Sernik z malinami
Składniki:
- Mus malinowy
- 200 g malin
- Spód:
- 80 g ciasteczek
- 40 g masła
Sernik:
- 300 g serka kanapkowego
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- skórka z jednej cytryny
- 15-20 świeżych malin
Sposób przygotowania:
- Mus malinowy: W rondelku podgrzewać 200 g malin aż się rozgotują, przetrzeć je przez sitko żeby pozbyć się pestek i dalej gotować żeby część płynu odparowała-musi powstać dosyć gęsty sos, odstawić do ostygnięcia.
- Ciastka zmiksować razem z masłem aż powstanie jednolita masa. Wyłożyć nimi formę do pieczenia około 15x15 cm i schłodzić w lodówce.
- Serek zmiksować z cukrem, kwaśną śmietaną i skórką z cytryny. Pod koniec dodać jajka i miksować tylko przez chwilę, do momentu aż jajka połączą się z masą. Wylać masę na spód z ciasteczek. Na masę serową wylać sos malinowy i przy pomocy łyżki porobić "mazy". Na wierzchu ułożyć świeże maliny.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 160 C i piec około 55-60 minut.
Zobacz także:
Efektowne, smaczne i zdrowe. Dania z owocami morza serwuje Grzegorz Zawierucha
Jak odróżnić pigwowiec od pigwy? Pigwowiec - uprawa, przepisy.
Autor: Anna Mierzejewska
podziel się: