Materiał promocyjny

Kawa na bazie napoju roślinnego. Przepisy na owsiane chai latte, migdałową z french pressu oraz kokosowe pumpkin spice latte

Pyszne napoje na jesienne chłody
Źródło: Dzień Dobry TVN
Alpro Barista to najlepiej pieniący się napój roślinny, który świetnie nadaje się do kawy. A ona sama może mieć bardzo różne oblicza. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodnił to barista Łukasz Gałęcki. Sprawdź jego przepisy na owsiane chai latte, migdałową kawę z french pressu z miodem i przyprawami oraz kokosowe pumpkin spice latte.

Do przygotowania większości poniższych przepisów przydadzą się french press, automatyczny spieniacz do mleka i wysokie szklanki lub kubki.

Owsiane Chai Latte - przepis

Składniki na dwie porcje:

  • 3 łyżki mieszanki chai z przyprawami (czarna herbata, goździki, imbir, kardamon, cynamon, anyż, kolendra, ziele angielskie, czarny i czerwony pieprz, gałka muszkatołowa);
    • 200 ml gorącej wody 95-97 stopni;
      • 150 ml Owsianego Alpro Barista.

        Sposób przygotowania:

        1. Mieszankę chai wsyp do frech pressa, zalej gorącą wodą i parz przez 6 min.
          1. Napój owsiany wlej do automatycznego spieniacza i spień tak, aby zwiększył swoją objętość o 50%.
            1. Włóż sitko do french pressa i przelej herbatę z przyprawami do dwóch szklanek.
              1. Wlej do szklanek aksamitnie spieniony napój owsiany.
                1. Voilà!

                  Migdałowa kawa z french pressu z miodem i przyprawami - przepis

                  Składniki na jedną porcję:

                  • 12 g kawy;
                    • 200 ml źródlanej, gorącej wody 95-97 stopni;
                      • 50-100 ml Migdałowego Alpro Barista;
                        • łyżeczka miodu;
                          • szczypta cynamonu;
                            • szczypta kardamonu.

                              Sposób przygotowania:

                              1. Zmieloną kawę wsyp do french pressa, zalej gorącą wodą i parz przez 6 min.
                                1. Do szklanki wlej miód, dodaj przyprawy i zalej kawą. Porządnie wymieszaj wszystkie składniki.
                                  1. Dodaj podgrzany do 60 stopni lub prosto z kartonu napój migdałowy.
                                    1. Voilà!

                                      Kokosowe pumpkin spice latte - przepis

                                      Składniki na jedną porcję:

                                      • Espresso lub 50 ml kawy z kawiarki;
                                        • dwie łyżeczki syropu dyniowego (puree z dyni, cukier trzcinowy, cynamon, kardamon, anyż, płatki chilli);
                                          • opcjonalnie cynamon;
                                            • 100 ml Kokosowego Alpro Barista.

                                              Sposób przygotowania:

                                              1. Do zaparzonej kawy dodaj syrop dyniowy i porządnie wymieszaj.
                                                1. Napój kokosowy wlej do automatycznego spieniacza i spień tak, aby zwiększył swoją objętość o 50%.
                                                  1. Wlej do szklanek aksamitnie spieniony napój kokosowy.
                                                    1. Kawę możesz opcjonalnie udekorować cynamonem.
                                                      1. Voilà!

                                                        Zobacz także:

                                                        Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                        Materiał promocyjny
                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości