Do przygotowania większości poniższych przepisów przydadzą się french press, automatyczny spieniacz do mleka i wysokie szklanki lub kubki.
Owsiane Chai Latte - przepis
Składniki na dwie porcje:
- 3 łyżki mieszanki chai z przyprawami (czarna herbata, goździki, imbir, kardamon, cynamon, anyż, kolendra, ziele angielskie, czarny i czerwony pieprz, gałka muszkatołowa);
- 200 ml gorącej wody 95-97 stopni;
- 150 ml Owsianego Alpro Barista.
Sposób przygotowania:
- Mieszankę chai wsyp do frech pressa, zalej gorącą wodą i parz przez 6 min.
- Napój owsiany wlej do automatycznego spieniacza i spień tak, aby zwiększył swoją objętość o 50%.
- Włóż sitko do french pressa i przelej herbatę z przyprawami do dwóch szklanek.
- Wlej do szklanek aksamitnie spieniony napój owsiany.
- Voilà!
Migdałowa kawa z french pressu z miodem i przyprawami - przepis
Składniki na jedną porcję:
- 12 g kawy;
- 200 ml źródlanej, gorącej wody 95-97 stopni;
- 50-100 ml Migdałowego Alpro Barista;
- łyżeczka miodu;
- szczypta cynamonu;
- szczypta kardamonu.
Sposób przygotowania:
- Zmieloną kawę wsyp do french pressa, zalej gorącą wodą i parz przez 6 min.
- Do szklanki wlej miód, dodaj przyprawy i zalej kawą. Porządnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Dodaj podgrzany do 60 stopni lub prosto z kartonu napój migdałowy.
- Voilà!
Kokosowe pumpkin spice latte - przepis
Składniki na jedną porcję:
- Espresso lub 50 ml kawy z kawiarki;
- dwie łyżeczki syropu dyniowego (puree z dyni, cukier trzcinowy, cynamon, kardamon, anyż, płatki chilli);
- opcjonalnie cynamon;
- 100 ml Kokosowego Alpro Barista.
Sposób przygotowania:
- Do zaparzonej kawy dodaj syrop dyniowy i porządnie wymieszaj.
- Napój kokosowy wlej do automatycznego spieniacza i spień tak, aby zwiększył swoją objętość o 50%.
- Wlej do szklanek aksamitnie spieniony napój kokosowy.
- Kawę możesz opcjonalnie udekorować cynamonem.
- Voilà!
Zobacz także:
- Mleko roślinne do kawy i herbaty. Sprawdzone przepisy Łukasza Gałęckiego
- Mleko roślinne w diecie. Po które warto sięgnąć, kiedy się odchudzamy?
- Mleko roślinne z migdałów - przepis
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: