Wypróbuj Caffè Crema Blend, przygotowaną specjalnie pod gusta kawowe - wyjątkowo kremową o intensywnym aromacie.
Kawa late z karmelem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 120 g cukru
- 60 g kremówki
- 1 łyżka masła
- szczypta soli morskiej
- spienione mleko
- podwójne espresso Costa Caffe Crema Blend
- cynamon do posypania
Sposób przygotowania:
- Na patelnię wlej wodę i dodaj cukier. Gotuj, aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć.
- Wtedy zdejmij patelnię z gazu i dodaj delikatnie śmietanę, masło i energicznie wymieszaj, aż wszystko dokładnie się połączy.
- Wlej 2 łyżki do szklanki, zalej spienionym mlekiem i delikatnie wlej espresso.
- Górę delikatnie posyp cynamonem.
Tarta gruszkowa z migdałami - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 50 g cukru
- 120 g masła
- 2 jajka
Składniki na masę migdałową:
- 100 g płatków migdałowych
- skórka otarta z cytryny
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
Składniki na wypełnienie:
- 3 duże gruszki
- płatki migdałów do posypania
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło pokrojone w kostkę i rozetrzeć w palcach, aż powstanie kruszonka. Dodać jajka, wymieszać i lekko zagnieść w kulę.
- Ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy około 30 cm.
- Przełożyć do natłuszczonej formy do tarty i wstawić na 30 minut do lodówki.
- W tym czasie obrać i przekroić gruszki na połowę, wyciąć gniazda nasienne i podgotować w wodzie z cukrem przez 10 minut, następnie pokroić w plasterki.
- Płatki migdałowe zmiksować na mąkę, utrzeć z masłem i cukrem na puszystą masę.
- Dodawać po jednym jajku, dalej ucierając.
- Na koniec dodać mąkę pszenną i wymieszać.
- Masę migdałową wyłożyć na tartę, na wierzchu ułożyć pokrojone gruszki.
- Całość posypać płatkami migdałowymi.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190ºC. Piec około 35-40 minut.
Ciasto śliwkowe z kardamonową bezą - przepis krok po kroku
Składniki:
- 120 g masła
- 100 g cukru
- skórka otarta z cytryny
- 3 żółtka
- 140 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
- 5-6 dojrzałych śliwek
Składniki na bezę:
- 140 g białka
- szczypta soli
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka kardamonu
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać piekarnik do 180ºC.
- Masło utrzeć z cukrem i skórką cytrynową na jasną i puszystą masę.
- Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, następnie wymieszać z masą maślaną.
- Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i od środka z papieru zrobić wysoki na 15 cm kołnierz.
- Ciasto przelać do tak przygotowanej formy, na wierzchu ułożyć śliwki pokrojone w ćwiartki, skórką do dołu.
- Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.
- W tym czasie ubić z solą i cukrem na sztywną masę, pod koniec wmieszać w całość ocet, mąkę i kardamon.
Zobacz także:
- Krem kawowy, czyli idealny deser do kawy lub herbaty
- Kawa z cynamonem – przepis i właściwości. Dlaczego warto ją pić?
- Mleko roślinne do kawy i herbaty. Sprawdzone przepisy Łukasza Gałęckiego
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: