Krem kawowy - przepis krok po kroku
Składniki na 6 porcji:
- 75 g kawy
- 200 g śmietany 30%
- łyżka cukru pudru
- ziarna kawy w czekoladzie
- garść kropli czekoladowych
- ciastka rurki
- kakao
Sposób przygotowania kremu kawowego
- Przygotowujemy mocną kawę z ekspresu lub kawę mokka.
- Dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do ostygnięcia.
- Gdy kawa osiągnie temperaturę pokojową, wkładamy ją do zamrażarki na dwadzieścia minut.
- Śmietankę również wkładamy do zamrażarki, znów na około 20 minut.
- Następnie wlewamy do miski dobrze schłodzoną śmietankę i posłodzoną kawę.
- Całość ubijamy mikserem planetarnym przez kilka minut na maksymalnych obrotach, aż uzyskamy spuchnięty i spieniony krem.
- Na koniec rozprowadzamy krem kawowy w pucharkach i dekorujemy wiórkami czekoladowymi, ciasteczkami lodowymi, ziarnami kawy lub ziarnami z kakao.
- Jeśli nie podamy kremu do kawy od razu, to najlepiej przechować go w lodówce i przykryć folią.
Zobacz także:
- Semifreddo, czyli deser doskonały na upalne dni
- Pyszny pomysł na deser z mascarpone i owocami
- Deser bananowy – propozycje podania. Proste i szybkie przepisy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News
podziel się: