Krem kawowy, czyli idealny deser do kawy lub herbaty

Krem kawowy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Włoskie przysmaki z nutą muzyki
Włoskie przysmaki z nutą muzyki
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese zaprezentowała dania kuchni włoskiej inspirowane utworami muzycznymi słonecznej Italii. Sprawdź jej przepis na pyszny krem kawowy - idealny deser na podwieczorek. 

Krem kawowy - przepis krok po kroku

Składniki na 6 porcji:

  • 75 g kawy
  • 200 g śmietany 30%
  • łyżka cukru pudru
  • ziarna kawy w czekoladzie
  • garść kropli czekoladowych
  • ciastka rurki
  • kakao

Sposób przygotowania kremu kawowego

  1. Przygotowujemy mocną kawę z ekspresu lub kawę mokka.
  2. Dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Gdy kawa osiągnie temperaturę pokojową, wkładamy ją do zamrażarki na dwadzieścia minut.
  4. Śmietankę również wkładamy do zamrażarki, znów na około 20 minut.
  5. Następnie wlewamy do miski dobrze schłodzoną śmietankę i posłodzoną kawę.
  6. Całość ubijamy mikserem planetarnym przez kilka minut na maksymalnych obrotach, aż uzyskamy spuchnięty i spieniony krem.
  7. Na koniec rozprowadzamy krem kawowy w pucharkach i dekorujemy wiórkami czekoladowymi, ciasteczkami lodowymi, ziarnami kawy lub ziarnami z kakao.
  8. Jeśli nie podamy kremu do kawy od razu, to najlepiej przechować go w lodówce i przykryć folią.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości