Semifreddo - przepis
Składniki:
- 2 szklanki śmietanki 30 proc.
- 600-700 g truskawek
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- łyżka masła
- pieprz
- małe, gotowe bezy
Semifreddo - sposób przygotowania
- Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na niewielkie kawałeczki.
- Rozgrzać łyżkę masła, wrzucić na nią truskawki, podsmażać przez kilka minut na małym ogniu, aż owoce zmiękną. Doprawić lekko pieprzem. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Jedna miska: ubić mikserem na sztywno 2 szklanki śmietany.
- Druga miska: oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę.
- Trzecia miska: w misce połączyć żółtka i pół szklanki cukru i dokładnie zmiksować.
- Połączyć wszystkie miski i dokładnie je wymieszać, aż do uzyskania lekkiej, delikatnej masy.
- Pokruszyć bezy i wrzucić je do miski z masą. Dodać do niej także podsmażone wcześniej truskawki. Składniki wymieszać delikatnie łyżką. Masa z bezami i truskawkami nie musi być jednolita.
- Prostokątną formę wyłożyć folią spożywczą. Przelać do niej masę na semifreddo i wstawić całość do zamrażalnika.
- Deser będzie gotowy po kilku godzinach. Wtedy należy go zostawić na chwilkę, aby się lekko odmroził. Kroić i podawać.
Inne wersje semifreddo
W tym deserze truskawki możemy zastąpić czereśniami, wiśniami, brzoskwiniami z puszki, ananasem, jabłkami, itd. Deser ten można jeść bez żadnych dodatków lub w towarzystwie ciast. Z kolei do smażących się na patelni owoców można dodać łyżkę miodu, soku z cytryny lub odrobinę cynamonu.
Zobacz także:
- Domowe lody jagodowe. Potrzebne są tylko 3 składniki
- Domowe lody truskawkowe. Przepisy, porady
- Domowe lody agrestowe - przepis krok po kroku
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Raeez Julius/EyeEm
podziel się: