"Kontrowersyjny" jabłecznik Rozkosznego. Ten jesienny przepis cię zachwyci

Michał "Rozkoszny" Korkosz
Michał "Rozkoszny" Korkosz
Źródło: Andras Szylagi / MW MEDIA WARSZAWA, screen z instagram.com/rozkoszny
Jabłecznik to jedno z ciast, które królują w polskich domach. Choć w klasycznym przepisie na placek znajdziemy cynamon, Rozkoszny udowadnia, że może on smakować równie wspaniale bez dodatku tej przyprawy. Sprawdź, jak przygotować odmienioną wersję słodkiego wypieku.

Wyjątkowa szarlotka Rozkosznego

"To może być kontrowersyjne, ale ten jabłecznik nie zawiera cynamonu wcale" - słyszymy na najnowszym nagraniu Michała Korkosza na Instagramie.

Popularny bloger kulinarny postanowił tchnąć nowe życie w klasyczny, dobrze wszystkim znany przepis na tradycyjną szarlotkę i przygotować ją bez dodatku cynamonu. Zamiast popularnej przyprawy, Rozkoszny sięgnął po kardamon, który nadał jej nowego, jesiennego wymiaru. Jak zapewnia pasjonat gotowania w swoim wideo na Instagramie, przygotowanie tej wersji jabłecznika jest banalnie proste.

"Ucieramy jajka z cukrem i dodajemy masełko. Następnie - mąkę, zblendowane prażone orzechy laskowe, mielony kardamon, proszek do pieczenia i sól. Ot, to cała filozofia. Przekładamy masę do tortownicy, wykładamy jabłka (nie trzeba ich nawet obierać, bo będą mieć więcej tekstury). Jeszcze cukier trzcinowy i hop do pieca! Po chwili można rozkoszować się kawałkiem jabłecznika innego niż wszystkie" - opowiada Rozkoszny.

Orzechowy jabłecznik z kardamonem według Michała Korkosza

Składniki na ciasto:

200 g masła, stopionego i przestudzonego 120 g orzechów laskowych, prażonych i blanszowanych + kilka na wierzch 3 duże jajka, w temperaturze pokojowej ¾ szklanki (150 g) cukru białego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 ⅓ szklanki (180 g) mąki pszennej 2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej 2 kwaśne jabłka takich jak Granny Smith, Szara Reneta, czy Ligol, pokrojonych w plasterki 2 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Tortownicę o wielkości 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie przełóż orzechy do malaksera lub blendera i zblenduj je na mąkę.

W dużej misce utrzyj jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą, jasną masę. Mieszaj składniki przez ok. 2- 3 minuty. Do masy dodaj masło, ponownie mieszając. Następnie wsyp mąkę, mielony kardamon, proszek do pieczenia, sól i zblendowane orzechy. Delikatnie wymieszaj, jedynie do połączenia składników.

Gotową masę przełóż masę do tortownicy. Na wierzch wyłóż plastry jabłka, obsyp je cukrem trzcinowym. Piecz przez 35-40 min., aż ciasto się zarumieni, a patyczek wbity w środek po wyjęciu będzie suchy.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości