Materiał promocyjny

Jak unikać marnowania żywności? Z tymi przepisami od zwyciężczyni IX edycji MasterChefa będzie to banalnie proste

Jak unikać marnowania żywności? Z tymi przepisami od zwyciężczyni IX edycji MasterChefa będzie to banalnie proste
Jak mądrze gospodarować jedzeniem? - napisy
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Aleksandra Juszkiewicz zwyciężczyni IX edycji MasterChef i promotorka ekologicznego podejścia do żywności pokazała, jak można przygotować dania, dzięki którym unikniemy marnowania żywności. Poznajcie jej niesamowite przepisy na carpaccio z marynowanej zwiędłej marchewki, wytrawną tartę z pozostałości z krupniku i sernik z pozostałościami upieczonej dyni. Będzie pycha!

Carpaccio z marynowanej marchewki podane na grzance z kremowym białym serkiem

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • 200 g serka naturalnego kanapkowego,
  • chleb wiejski,
  • sezam,
  • pomidorki koktajlowe,
  • masło,
  • oliwa.

Składniki na marynatę:

  • 200 ml wody,
  • 100 ml sosu sojowego,
  • sok z pomarańczy,
  • 3 łyżki oleju sezamowego,
  • 100 ml octu jabłkowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • kolendra w ziarnach.

Sposób przygotowania:

W rondelku umieść składniki na marynatę i zagotuj. Marchew obierz i za pomocą, najlepiej, mandoliny pokrój wzdłuż na bardzo cienkie plastry. W szklanym naczyniu umieść marchew i zalej gorącą marynatą, zamknij szczelnie i odstaw do lodówki, najlepiej na 24 godziny.

Chleb pokrój w grube kromki i podsmaż na patelni z oliwą i masłem. Gotowe grzanki posmaruj serkiem kanapkowym i wyłóż na niego zamarynowaną marchewkę. Dodaj pomidorki koktajlowe i całość posyp uprażonym sezamem.

Wytrawna tarta z pozostałościami po krupniku

Wytrawna tarta z pozostałościami po krupniku
Wytrawna tarta z pozostałościami po krupniku
Wytrawna tarta z pozostałościami po krupniku
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 120 g zimnego masła,
  • 50 g zimnej wody,
  • szczypta soli,
  • żółtko.

Zalewa do tarty:

  • 500 ml śmietanki 30%,
  • 4 jajka,
  • 100 g tarkowanego sera żółtego,
  • sól,
  • gałka muszkatołowa.

Dodatkowo: 400 g gęstej zupy krupnik, najlepiej z kawałkami mięsa np. kurczaka, na którym była gotowana. Zupa powinna być odsączona z bulionu.

Sposób przygotowania:

Na stolnicę wyłożyć składniki na ciasto kruche i bardzo szybkimi ruchami zagnieść masę. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na co najmniej 30 min. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować i wyłożyć na formę do zapiekania. Ciasto zapiekać pod obciążeniem (np. fasolą) przez 15 minut w 190 stopniach, następnie usunąć obciążenie i ponownie zapiekać przez 5-7 minut.

W misce dokładnie połączyć słodką śmietankę, jajka i przyprawy. Na podpieczony spód wyłożyć zupę krupnik, zalać masą śmietanową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° na 35 do 40 min. Kroić po wystudzeniu.

Tarta z pozostałościami po krupniku
Tarta z pozostałościami po krupniku
Tarta z pozostałościami po krupniku
Źródło: Michał Woźniak/East News

Sernik z miąższu po upieczonej dyni

Składniki:

  • 500 g upieczonej, pozbawionej miąższu dyni,
  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 2 torebki budyniu waniliowego,
  • cukier waniliowy,
  • 150 g cukru,
  • 100 g miękkiego masła.

Składniki na spód ciasta:

  • 300 g ciasteczek owsianych,
  • 70 g masła,
  • 100 g posiekanych na drobno podprażonych orzechów (może być mieszanka różnych).

Sposób przygotowania:

W malakserze umieścić ciasteczka, miękkie masło oraz orzechy i zmielić je do konsystencji przypominającej piasek. Okrągłą formę do ciast o średnicy około 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka wysypać do blaszki i mocno ugnieść. Wstawić do lodówki.

W tym czasie przygotować masę sernikową. Dokładnie zmiksować dynię z twarogiem, jajami, budyniem i cukrem. Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 90 minut. Na dnie piekarnika umieść blaszkę wypełnioną do połowy wysokości gorącą wodą tak, by sernik piekł się w towarzystwie pary. Po upieczeniu ciasta przez ok 15 minut nie wyjmuj go z piekarnika, dopiero po tym czasie piekarnik uchyl i odczekaj kolejne 15 minut.

Sernik z miąższu po upieczonej dyni
Sernik z miąższu po upieczonej dyni
Sernik z miąższu po upieczonej dyni
Źródło: Michał Woźniak/East News

Pudding z czerstwego chleba z karmelizowanymi śliwkami i gruszkami, orzechami włoskimi oraz nutą wanilii

Składniki:

  • czerstwe pieczywo,
  • 500 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 3 jajka,
  • cukier wanilinowy,
  • laska wanilii,
  • 2 łyżki miodu,
  • 70 g masła,
  • garść śliwek,
  • 3 gruszki,
  • garść orzechów włoskich,
  • sok z połówki cytryny,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

W rondelku umieść słodką śmietankę, cukier waniliowy, wydrążone nasiona z laski wanilii i zagotuj, cały czas mieszając, pilnując, by nic się nie przypaliło. Kiedy płyn lekko przestygnie, dodaj jaja i dokładnie połącz je z masą.

W naczyniu żaroodpornym umieść czerstwy chleb, następnie zalej go przygotowaną masą z wanilią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170° na około 25 min. W międzyczasie przygotuj karmelizowane owoce. Na patelnię z rozgrzanym masłem i miodem wrzuć wydrążone z pestki i pokrojone w ćwiartki śliwki oraz kawałki gruszki. Za pomocą drewnianej Łyżki przekręcaj co chwilę owoce, pilnując, by się nie przypaliły. Pod koniec dodaj szczyptę cynamonu. Gotowe owoce ułóż na zapiekance chlebowej.

Ministerstwo Klimatu i Środowiska
Ministerstwo Klimatu i Środowiska
Źródło: mat. prasowe

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się: