Bajaderki – smaczne ciastka z resztek

Bajaderki
Bajaderki
Bajaderki powstają na bazie pozostałości po innych wypiekach, resztek herbatników, drożdżówek, muffinek, kawałków czekolady, zakalców czy suchych ciast i bakalii. Najczęściej przybierają formę kulki obtoczonej w wiórkach kokosowych. Często są nasączone rumem lub aromatem rumowym. Bajaderka to ciastko, które można stworzyć szybko i bez pieczenia.

Bajaderki to miękkie ciastka wypełnione bakaliami, pachnące rumem lub migdałami, które w prosty sposób można wyczarować z tego, co pozostało po imprezie urodzinowej czy imieninowej. Wystarczy wszystkie składniki wrzucić do blendera, zmiksować, dodać nieco aromatu, alkoholu i ulubionych dodatków, a następnie uformować kształt kuli i włożyć do lodówki.

Porady Katarzyny Bosackiej

Źródło: Dzień Dobry TVN
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Kasza czy ziemniaki?
Kasza czy ziemniaki?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Zdrowe grillowanie
Zdrowe grillowanie
Jakie ryby warto jeść?
Jakie ryby warto jeść?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak mądrze kupować?
Jak mądrze kupować?
Zdrowe śniadanie
Zdrowe śniadanie
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce

Przepis na bajaderki

Aby uraczyć domowników i gości słynnymi bajaderkami, trzeba zebrać niezbędne składniki: resztki ciastek, herbatniki, biszkopty, a także ulubione bakalie jak rodzynki i orzechy. Do wyrobu bajaderki nie można używać ciast z galaretką, musem owocowym czy masą kremową. Dobrze sprawdzą się jednak ciasta z dużą zawartością bakalii. Jak zrobić ciasto bajaderkę?

Składniki (na kilkanaście większych sztuk):

  • 800 g pokruszonych ciastek, herbatników lub pozostałości po wypiekach, ½ szklanki mleka, ½ szklanki cukru,
    • ½ szklanki rodzynek, ½ kostki margaryny lub masła, 1 słoik ulubionego, gęstego dżemu, 2 łyżki ulubionego aromatu do ciasta, 3 łyżki Nutelli lub innego kremu czekoladowego, 4 łyżki kakao, 1 opakowanie wiórków kokosowych, ½ szklanki pokruszonych orzechów, ½ szklanki pokruszonych migdałów.

      Przygotowanie:

      Ciastka, herbatniki pokrusz na drobne kawałki. Część możesz zachować w większych kawałkach (około 100 g). Rodzynki zalej na noc mlekiem lub podczas przygotowywania ciastek zalej wrzątkiem. W rondelku umieść mleko, cukier, masło i kakao. Całość zagotuj. Gdy mleko wystygnie, wsyp do niego pokruszone ciastka, dodaj dżem, krem czekoladowy i aromat. Zacznij ugniatać składniki na jednolitą masę i stopniowo dodawaj rodzynki, orzechy, migdały i wiórki. Ugnieć masę i zacznij formować kulki. Kulki obtaczaj w wiórkach kokosowych lub orzechach. Możesz polać czekoladą lub masą marcepanową. Gotowe kulki wstaw do lodówki.

      Ciasto bajaderka na herbatnikach:

      Bajaderkę można przyrządzić również jako deser ze spodem z herbatników. W ten sposób można wykorzystać leżące już dłuższy czas ciastka. Jak się robi bajaderkę na herbatnikach? Składniki (na blachę 40 × 30 cm):

      • 120 g herbatników (muszą zakryć dno blachy),
        • 700 g suchego ciasta (biszkopt, kruche ciastka),
          • 250 g serka mascarpone,
            • 350 g dżemu z czarnej porzeczki,
              • ½ szklanki orzechów włoskich,
                • 4 łyżki kremu czekoladowego, np. Nutelli,
                  • ½ szklanki rodzynek,
                    • 1 łyżka kakao,
                      • 2 łyżki rumu,
                        • 2 łyżki masła,
                          • 100 g gorzkiej czekolady,
                            • ⅓ szklanki posiekanych orzechów włoskich.

                              Przygotowanie:

                              Dno formy wyłóż papierem do pieczenia i ułóż herbatniki. Rodzynki zalej rumem. Ciasto pokrusz, włóż do blendera, dodaj serek, dżem, krem czekoladowy, kakao, wlej rum. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Dodaj rodzynki z rumem, orzechy i ponownie wymieszaj. Masę rozprowadź na herbatnikach, dociśnij. Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia. Masło i czekoladę włóż do garnuszka. Umieść w kąpieli wodnej i rozpuść. Lekko wystudzoną polewę rozprowadź na cieście. Posyp orzechami i wstaw do lodówki.

                              Bajaderki z pierników

                              Bajaderki, czyli krakowskie ziemniaczki, można przygotować po świętach, gdy pozostaną resztki pierniczków. Pierniki należy pokruszyć lub przekręcić przez maszynkę. Do obtoczenia zazwyczaj używa się rozdrobnionych orzechów lub wiórków kokosowych. Można też oblać ciasteczka polewą czekoladową, a dopiero potem obsypać ulubionym dodatkiem.

                              Składniki (na kilkanaście większych kulek):

                              • 300 g pierników, ½ szklanki mleka,
                                • ½ szklanki rodzynek,
                                  • ¼ szklanki orzechów włoskich,
                                    • 2 paczki herbatników,
                                      • 2 łyżki cukru,
                                        • 2 łyżki kakao,
                                          • 80 g masła,
                                            • 5 kropli aromatu pomarańczowego,
                                              • 2 łyżki dżemu pomarańczowego,
                                                • 60 g gorzkiej czekolady,
                                                  • 2 łyżki masła,
                                                    • 1 szklanka orzechów włoskich do obtoczenia.

                                                      Przygotowanie:

                                                      Pierniki i herbatniki pokrusz drobno. W rondelku zagotuj mleko z cukrem i kakao. Mieszaj co jakiś czas. Wystudź. Do chłodnego mleka dodaj pierniki, herbatniki, aromat i dżem. Wymieszaj składniki na jednolitą masę. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem. Z masy formuj kulki, obtaczaj w polewie, a następnie w drobno posiekanych orzechach. Odstaw do lodówki do stężenia.

                                                      Bajaderki z kaszy jaglanej

                                                      Ciastka można też zrobić używając kaszy jaglanej. To ciekawy sposób na wykonanie słodyczy w wersji fit. Składniki (na kilkanaście sztuk):

                                                      • ½ szklanki kaszy jaglanej ekspandowanej,
                                                        • 200 g herbatników,
                                                          • 2 łyżki kakao,
                                                            • ½ szklanki rodzynek,
                                                              • 2 łyżki cukru pudru,
                                                                • 125 g margaryny lub masła.

                                                                  Przygotowanie:

                                                                  Herbatniki pokrusz drobno. Margarynę utrzyj z cukrem pudrem, a następnie dodaj kakao i połącz składniki. Do masy wrzuć pokruszone herbatniki i utrzyj. Wsyp kaszę i rodzynki, wymieszaj. Z masy uformuj kulki i schłódź je w lodówce.

                                                                  Bajaderki to niezwykle wdzięczne ciastka, które można przygotować na wiele sposobów. Dzięki nim wszystkie pozostałości po wypiekach czy resztki dziecięcych słodyczy mogą zostać wykorzystane. Dodatkową zaletą słodkości jest to, że przygotowuje się je szybko, łatwo, a na dodatek naprawdę dobrze smakują.

                                                                  Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                  Zobacz także:

                                                                  Autor: Adrian Adamczyk

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                  Materiał promocyjny

                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana