Daktyle to egzotyczne owoce odznaczające się wysoką wartością odżywczą. Zawierają witaminy i minerały odpowiedzialne za regulowanie pracy układu nerwowego i serca. Poza tym działają przeciwzapalnie i chronią przed nadciśnieniem tętniczym.
Owoce
Daktyle świeże i suszone
Daktyle są owocami palmy daktylowej, którą uznaje się za najstarsze drzewo owocowe. Występuje głównie w Afryce, Australii, Ameryce Południowej i Północnej. Na rynku dostępne są dwie postacie tych tropikalnych owoców: daktyle świeże i daktyle suszone. Te drugie są chętniej wykorzystywane ze względu na łatwość przechowywania i szerokie zastosowanie w kuchni.
Daktyle – wartości odżywcze, kalorie
Wartości odżywcze daktyli są znane już od czasów starożytnych, kiedy owoce te wykorzystywano jako ważne źródło energii podczas długotrwałych wypraw. Suszone daktyle były także używane do produkcji wina, gdyż dzięki wysokiej zawartości cukru dość szybko fermentują. Daktyle są źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, witamin i minerałów – np. witamin z grupy B, witamin A, C, E i K, wapnia, żelaza, fosforu, magnezu, potasu i cynku. 100 g suszonych daktyli dostarcza około 290 kcal, 2 g białka, 0,4 g tłuszczu i 65 g węglowodanów. Daktyle są bogate w błonnik pokarmowy, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Daktyle – właściwości
Dzięki wysokiej wartości odżywczej daktyle wykazują właściwości korzystne dla zdrowia. Mają pozytywny wpływ na pracę układu nerwowego, przyczyniając się do redukcji stresu. Witaminy i minerały zawarte w daktylach poprawiają zdolności poznawcze: pamięć, uwagę i koncentrację, dlatego te tropikalne owoce powinny znaleźć się w diecie osób podejmujących się wzmożonego wysiłku umysłowego. Daktyle wykazują także korzystne działanie na układ sercowo-naczyniowy. Przyczyniają się do obniżenia poziomu tzw. złego cholesterolu, poprawiając profil lipidowy krwi. Dzięki temu przeciwdziałają chorobom sercowo-naczyniowym (miażdżycy, chorobie niedokrwiennej mięśnia sercowego), a tym samym zmniejszają ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Tym tropikalnym owocom przypisuje się także działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Ze względu na dużą zawartość potasu, daktyle regulują ciśnienie tętnicze krwi. Prozdrowotne właściwości daktyli wynikają również z wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Związek ten usprawnia pracę układu pokarmowego, pobudza perystaltykę jelit, przeciwdziała zaparciom oraz przynosi szybkie uczucie sytości. Błonnik pokarmowy zawarty w daktylach hamuje wchłanianie cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, zwłaszcza raka jelita grubego. Związki występujące w daktylach przyczyniają się również do redukcji dolegliwości towarzyszących menopauzie, regulują sen oraz działają przeciwdepresyjnie. Cennymi substancjami obecnymi w daktylach są naturalne salicylany, które mają właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i obniżające gorączkę.
Czy daktyle tuczą?
Daktyle dostarczają sporej dawki cukrów prostych, dzięki czemu stanowią dobre źródło energii. Z tego powodu jednak nie powinny być spożywane w bardzo dużych ilościach, gdyż w połączeniu z innymi produktami bogatymi w węglowodany mogą sprzyjać tyciu. Daktyle są zalecane w diecie osób prowadzących aktywny tryb życia i sportowców, gdyż wspomagają odbudowywanie zapasów energetycznych organizmu, uzupełniając poziom glikogenu w wątrobie i w mięśniach.
Daktyle a cukrzyca
Daktyle, zwłaszcza suszone, cechują się wysokim indeksem glikemicznym, przez co powodują szybki wzrost poziomu glukozy we krwi. Osoby chorujące na cukrzycę powinny zrezygnować ze spożywania daktyli, aby uniknąć niepożądanych skoków glukozy nasilających objawy choroby.
Daktyle – zastosowanie i przeciwwskazania
Daktyle są zalecane w profilaktyce i pomocniczym leczeniu chorób sercowo-naczyniowych. Znajdują zastosowanie jako łagodny środek wspierający zwalczanie bólów stawowo-mięśniowych oraz infekcji o podłożu wirusowym. Ze względu na silne działanie alkalizujące, suszone daktyle wykorzystywane są przy nadkwasocie żołądka, a także przy zespole jelita drażliwego. Powinny pojawić się w jadłospisie osób zmagających się z problemem zaparć, gdyż zawarty w nich błonnik przyspiesza przemianę materii, stymuluje perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnianie. Ze spożywania daktyli powinny jednak zrezygnować osoby z cukrzycą, nieżytem żołądka, wzdęciami, kolkami żołądkowymi i migrenami.
Daktyle – zastosowanie kulinarne
Daktyle charakteryzują się unikalnymi walorami smakowymi, dzięki czemu znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Można je spożywać jako pożywną przekąskę, dodawać do wypieków, wykorzystywać do przygotowywania trufli, domowych batonów i musli. Na bazie daktyli przyrządza się syrop stanowiący doskonały zamiennik tradycyjnego cukru. Syrop z daktyli można stosować jako słodzik do deserów, napojów i ciast, a także wykorzystywać do polewania naleśników. Przykładowe przepisy z daktylami to: keks z bakaliami i daktylami, sałatka z daktyli z figami, pomarańczami i migdałami oraz mazurek z daktylami.
Zobacz także:
- Pierniki i inne świąteczne słodkości. Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów
- Placki twarogowe, pieczony sernik i kokosanki - przepisy Sebastiana Olmy
- Ciasto leniwiec - przepis na prosty deser
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Madzia71/Getty Images