Skorzystaj z przepisów Darii Ładochy na pyszne słodkości, a więcej inspiracji znajdziesz na stronie doradcasmaku.pl.
Składniki na sernik kawowy na piernikowym spodzie z kardamonem
Składniki na spód:
- 200 g pierniczków
- 60 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka kardamonu Prymat
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu na serniki
- 250 g mascarpone
- 2 jajka
- 1 budyń waniliowy
- 3 łyżki cukru drobnego
- aromat migdałowy
- 100 g białej czekolady
- 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- kilka łyżek mleka
Do dekoracji:
- wiórki czekoladowe
- ziarenka kawy
- frużelina wiśniowa
Sernik kawowy na piernikowym spodzie z kardamonem - przygotowanie krok po kroku
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
- Pierniczki pokrusz mikserem i dodaj kardamon oraz masło. Wyłóż masą tortownicę i wstaw do lodówki.
- Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni.
- W garnku podgrzej kawę, czekoladę oraz mleko. Odłóż na bok do ostygnięcia.
- Sery, cukier, budyń i aromat migdałowy zmiksuj na niskich obrotach miksera. Następnie dodaj masę kawowo-czekoladową.
- Na sam koniec dodaj po kolei jajka. Następnie wstaw do piekarnika na 45 minut.
- Sernik smakuje wyśmienicie jeśli wstawisz go po upieczeniu do lodówki na 4 godziny. Przed podaniem udekoruj kawą, frużeliną i wiórkami czekoladowymi.
Pierniczki
Składniki na pierniczki:
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu Prymat
- ½ szklanki cukru brązowego drobnego
- 1 lyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka kakao
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- opcjonalnie kilka łyżek podgrzanego mleka
Dodatkowo:
- 200 g gorzkiej czekolady
- orzechy włoskie
- orzechy piniowe
- 200 g czekolady białej
- koraliczki do dekoracji
Pierniczki - przygotowanie krok po kroku
- Wszystkie składniki zagnieć, by powstała jednolita masa.
- Ciasto wstaw do lodówki na 20 minut. Następnie rozwałkuj na stolnicy i wykrawaj odpowiednie kształty. Piecz w piekarniku nagrzanym na 170 stopni. Następnie udekoruj.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i udekoruj nią pierniczki. Dodaj orzechy i koraliki.
Napój rozgrzewający z nutą korzennych przypraw
Składniki na rozgrzewający napój z korzennymi przyprawami:
- kilka goździków Prymat
- korzeń imbiru
- 1 cytryna
- 2 łyżki miodu
- 2 - 3 łyżki suszonych malin
- sok z 1 pomarańczy
- kilka plasterków pomarańczy
- 1 laska cynamonu
Napój rozgrzewający z nutą korzennych przypraw - przygotowanie krok po kroku
- W garnku umieść suszone maliny, goździki, laskę cynamonu, sok z cytryny z plasterkami cytryny oraz imbir
pokrojony w plasterki. Całość zalej wodą i gotuj około 15 minut.
- Następnie dodaj sok z pomarańczy, plasterki pomarańczy i przelej do szklanych filiżanek z dodatkiem miodu.
Zobacz także:
- Ciasto ucierane z mandarynkami, czyli zapach świąt w wydaniu Andrzeja Polana
- Sposoby na świątecznego śledzia. Zawierucha: "Nie chcemy zabić smaku, chcemy go tylko podkreślić"
- Racuchy jabłkowo-cynamonowe z kremem - pyszny jednogarnkowy deser Cristiny Catese
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: