Materiał promocyjny

Pierniki i inne świąteczne słodkości. Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów

Poczuj magię świąt w kuchni
Źródło: Dzień Dobry TVN
Święta tuż tuż. Przygotuj się do nich i skorzystaj z przepisów na sernik kawowy na piernikowym spodzie z kardamonem oraz pierniczki. Zobacz też, jak przygotować pyszny napój rozgrzewający z nutą korzennych przypraw - alternatywa dla tych, którzy nie lubią kompotu z suszu.

Skorzystaj z przepisów Darii Ładochy na pyszne słodkości, a więcej inspiracji znajdziesz na stronie doradcasmaku.pl.

Sernik kawowy na piernikowym spodzie z kardamonem
Sernik kawowy na piernikowym spodzie z kardamonem
Sernik kawowy na piernikowym spodzie z kardamonem
Źródło: Michał Żebrowski/east news

Składniki na sernik kawowy na piernikowym spodzie z kardamonem

Składniki na spód:

  • 200 g pierniczków
    • 60 g roztopionego masła
      • 1 łyżeczka kardamonu Prymat

        Składniki na masę serową:

        • 500 g twarogu na serniki
          • 250 g mascarpone
            • 2 jajka
              • 1 budyń waniliowy
                • 3 łyżki cukru drobnego
                  • aromat migdałowy
                    • 100 g białej czekolady
                      • 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej
                        • kilka łyżek mleka

                          Do dekoracji:

                          • wiórki czekoladowe
                            • ziarenka kawy
                              • frużelina wiśniowa

                                Sernik kawowy na piernikowym spodzie z kardamonem - przygotowanie krok po kroku

                                1. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
                                  1. Pierniczki pokrusz mikserem i dodaj kardamon oraz masło. Wyłóż masą tortownicę i wstaw do lodówki.
                                    1. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni.
                                      1. W garnku podgrzej kawę, czekoladę oraz mleko. Odłóż na bok do ostygnięcia.
                                        1. Sery, cukier, budyń i aromat migdałowy zmiksuj na niskich obrotach miksera. Następnie dodaj masę kawowo-czekoladową.
                                          1. Na sam koniec dodaj po kolei jajka. Następnie wstaw do piekarnika na 45 minut.
                                            1. Sernik smakuje wyśmienicie jeśli wstawisz go po upieczeniu do lodówki na 4 godziny. Przed podaniem udekoruj kawą, frużeliną i wiórkami czekoladowymi.
                                              Pierniczki
                                              Pierniczki
                                              Pierniczki
                                              Źródło: Michał Żebrowski/east news

                                              Pierniczki

                                              Składniki na pierniczki:

                                              • 350 g mąki pszennej
                                                • 1 łyżeczka cynamonu Prymat
                                                  • ½ szklanki cukru brązowego drobnego
                                                    • 1 lyżeczka sody oczyszczonej
                                                      • 1 łyżeczka kakao
                                                        • 1 jajko
                                                          • 2 łyżki masła
                                                            • opcjonalnie kilka łyżek podgrzanego mleka

                                                              Dodatkowo:

                                                              • 200 g gorzkiej czekolady
                                                                • orzechy włoskie
                                                                  • orzechy piniowe
                                                                    • 200 g czekolady białej
                                                                      • koraliczki do dekoracji

                                                                        Pierniczki - przygotowanie krok po kroku

                                                                        1. Wszystkie składniki zagnieć, by powstała jednolita masa.
                                                                          1. Ciasto wstaw do lodówki na 20 minut. Następnie rozwałkuj na stolnicy i wykrawaj odpowiednie kształty. Piecz w piekarniku nagrzanym na 170 stopni. Następnie udekoruj.
                                                                            1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i udekoruj nią pierniczki. Dodaj orzechy i koraliki.
                                                                              Napój rozgrzewający z nutą korzennych przypraw
                                                                              Napój rozgrzewający z nutą korzennych przypraw
                                                                              Napój rozgrzewający z nutą korzennych przypraw
                                                                              Źródło: Michał Żebrowski/east news

                                                                              Napój rozgrzewający z nutą korzennych przypraw

                                                                              Składniki na rozgrzewający napój z korzennymi przyprawami:

                                                                              • kilka goździków Prymat
                                                                                • korzeń imbiru
                                                                                  • 1 cytryna
                                                                                    • 2 łyżki miodu
                                                                                      • 2 - 3 łyżki suszonych malin
                                                                                        • sok z 1 pomarańczy
                                                                                          • kilka plasterków pomarańczy
                                                                                            • 1 laska cynamonu

                                                                                              Napój rozgrzewający z nutą korzennych przypraw - przygotowanie krok po kroku

                                                                                              1. W garnku umieść suszone maliny, goździki, laskę cynamonu, sok z cytryny z plasterkami cytryny oraz imbir pokrojony w plasterki. Całość zalej wodą i gotuj około 15 minut.
                                                                                                1. Następnie dodaj sok z pomarańczy, plasterki pomarańczy i przelej do szklanych filiżanek z dodatkiem miodu.

                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                  Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                                  Materiał promocyjny
                                                                                                  podziel się:

                                                                                                  Pozostałe wiadomości