Daktyle wspierają pracę serca i przeciwdziałają miażdżycy, chorobie wieńcowej oraz nadciśnieniu tętniczemu. Wykazują właściwości przeciwbólowe i antydepresyjne. Dzięki wysokiej zawartości błonnika suszone daktyle zwalczają problem zaparć.
Syrop daktylowy to jeden z zamienników białego cukru, charakteryzujący się ciekawym smakiem i aromatem. Występuje pod postacią ciemnego i gęstego miodu, który pozyskuje się w formie soku z daktyli. Palmy daktylowe uprawia się w Stanach Zjednoczonych, na Bliskim Wschodzie oraz w Afryce Północnej. Drzewko można zasadzić także w doniczce i trzymać w domu, jednak w takich warunkach nie wyda owoców. Syrop daktylowy jest ceniony ze względu na swoje właściwości i wartościowy skład.
Są owoce, które idealnie nadają się dla osób zmęczonych i zapracowanych. Należą do nich daktyle. Jakie mają właściwości prozdrowotne? Dlaczego powinny po nie sięgać osoby mające problemy jelitowe? Od którego roku życia powinny je jeść dzieci? Jak zrobić z nich kulki mocy? O tym w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl "Naturalnie!" Agnieszka Cegielska.