marnowanie żywności

    W kolejnym odcinku cyklu "Styl na wagę złota" wystąpiła Anna Kurnatowska, która opowiedziała Darii Pacańskiej, jak w prosty sposób możemy ratować jedzenie przed wysyłką na wysypisko śmieci.

    Co to jest freeganizm? Na czym polega skipowanie? O tym w Dzień Dobry TVN opowiadała blogerka Ola Kleinszmidt.

    Statystyczny Polak wyrzuca 247 kg jedzenia, co wskazuje na to, że jesteśmy w niechlubnej czołówce Unii Europejskiej.

    Marnowanie żywności to wielki problem dzisiejszych czasów. Z uwagi na to powstał projekt "Lodówka na medal", który ma przeciwdziałać negatywnemu wpływowi tego zjawiska na klimat. W jaki sposób?

    Pieczywo należy do czołówki marnowanych produktów spożywczych - alarmuje prezes Federacji Polskich Banków Żywności. Dlaczego tak się dzieje? Podstawą jest złe przechowywanie. Powszechnie stosowana folia przyśpiesza bowiem rozwój pleśni. Dowiedz się, jak przedłużyć świeżość chleba.

    W dzisiejszych czasach zamawiamy, kupujemy i konsumujemy coraz więcej. Niestety w związku z tym zwiększa się zjawisko marnotrawienia żywności. Ile razy wyrzuciliście coś z lodówki, bo było już przeterminowane, nieświeże bądź niedobre? Świadome zakupy są kluczem do sukcesu, pomocna może być także nowa aplikacja, która za niewielką cenę pozwala nam zaopatrzyć się w posiłki na cały dzień i wesprzeć lokalne restauracje.

    Filozofia życia w taki sposób, by wykorzystywać otaczające nas rzeczy kilkukrotnie, staje się trendem na całym świecie i nie chodzi jedynie o gotowanie. Czym jest coraz bardziej popularna zasada zero waste w kuchni? Jak wprowadzić jej reguły, by stały się normą?

    Marnowanie żywności to już powszechny problem. Wśród produktów, które najczęściej wyrzucamy jest chleb. Jak zatem go przechowywać, aby jak najdłużej utrzymał świeżość? Co można zrobić z suchym chlebem, aby go nie wyrzucać? Zapytaliśmy o to w Dzień Dobry TVN piekarza i cukiernika Tomasza Dekera. Który chlebak według naszego gościa jest najlepszy dla pieczywa?

    Polacy są na piątym miejscu wśród krajów Unii Europejskiej pod względem marnowania żywności. Przeciętna polska rodzina marnuje ok. 4 kg żywności tygodniowo. To dużo. Co najczęściej wyrzucamy do śmieci? Jak możemy ograniczyć marnowanie jedzenia? Zapytaliśmy o to gości Dzień Dobry TVN: szefa kuchni Jana Kuronia i Marcina Pietrowskiego - zaangażowanych w walkę z marnowaniem żywności.

    Aby nie marnować jedzenia, możemy je oddać do banku żywności. Jak tego typu banki działają? Czy osoby odbierające jedzenie sprawdzają datę ważności? Co się dzieje z żywnością, której nie wykorzystują restauratorzy? Czy za darowanie jedzenia należy zapłacić VAT od darowizn? Zapytaliśmy o to Magdalenę Krajewską z Polskich Banków Żywności i restauratorkę Agnieszkę Kręglicką, które gościły w Dzień Dobry TVN.