Chcesz zachować świeżość sałatki jarzynowej na dłużej? Wystarczy jeden trik

Źródło: Dzień Dobry TVN
Ile czasu jedzenie może być poza lodówką?
Ile czasu jedzenie może być poza lodówką?
Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? (napisy)
Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? (napisy)
W świecie kur wielkanocnych (napisy)
W świecie kur wielkanocnych (napisy)
Dekorujemy koszyczek wielkanocny
Dekorujemy koszyczek wielkanocny
Pyszne pasty jajeczne na Wielkanoc
Pyszne pasty jajeczne na Wielkanoc
 Upiększamy dom na święta - napisy
Upiększamy dom na święta - napisy
Upiększamy dom na święta
Upiększamy dom na święta
Wielkanocne przysmaki
Wielkanocne przysmaki
Palmy wielkanocne sięgają nieba
Palmy wielkanocne sięgają nieba
Wyjątkowy zając wielkanocny
Wyjątkowy zając wielkanocny
Dobre choć wielkopostne
Dobre choć wielkopostne
Kiełki i mikrolistki - zdrowie z parapetu
Kiełki i mikrolistki - zdrowie z parapetu
Staropolskie sekrety wielkopostnych olejów
Staropolskie sekrety wielkopostnych olejów
Przepisy na dania z kiełbasą
Przepisy na dania z kiełbasą
Przed nami Wielkanoc, świąteczne śniadanie, święconka, baranki z masła i oczywiście jajka! Czyli bardzo dużo jedzenia, które niestety w części zepsuje się zanim zdążymy je zjeść. Ile czasu posiłki mogą się znajdować poza lodówką? Czego nie można podgrzewać w mikrofalówce? Na te i inne pytania odpowiedziała w Dzień Dobry TVN edukatorka ekologiczna Katarzyna Wągrowska.

Jak zachować świeże jedzenie na dłużej?

Z badań wynika, że w święta wyrzucamy 2-3 razy więcej jedzenia niż standardowo. Jednym z głównych powodów są za duże zakupy spożywcze oraz nieodpowiednie przechowywanie żywności.

Edukatorka ekologiczna Katarzyna Wągrowska wyjaśniła, że jednym z najczęstszych błędów jest trzymanie jajek poza lodówką. - Ale uwaga, nie mrozimy jajek. One mogą nam wtedy pęknąć - zaznaczyła.

Ekspertka poradziła także, by zwracać szczególną uwagę na to, jakie wędliny kupujemy, ponieważ od tego zależy czas ich przydatności do jedzenia. - Najlepsze są te naturalne albo upieczone przez nas, wtedy mogą leżeć dłużej (...). Wędlinę najlepiej włożyć do szklanego opakowania - dodała.

W święta wielkanocne bardzo popularna jest również sałatka jarzynowa. Zdaniem Katarzyny Wągrowskiej nie powinnyśmy jej długo przechowywać. - A często robimy ją w dużych ilościach. Pamiętajmy, że majonez szybko się psuje. Dlatego warto pokroić wszystkie warzywa do sałatki i tuż przed samym podaniem zmieszać je z majonezem - poradziła edukatorka.

A co z ciastami? - Te z kremem definitywnie trzeba przechowywać w lodówce. Serniczek do lodówki, możemy go nawet zamrozić. Ciasta kruche również możemy trzymać w warunkach chłodniczych. Wyjątkiem są ciasta drożdżowe, je lepiej trzymać na zewnątrz. W lodówce one tracą na swoje puszystości - dodała.

Czego nie można podgrzewać w mikrofalówce? 

W ferworze przygotowań do świąt często sięgamy po gotowe dania, które wystarczy podgrzać w mikrofalówce. Jak to zrobić prawidłowo?

- Niestety w mikrofali podgrzewamy już zapakowane jedzenie. Miejmy jednak świadomość, że taki posiłek wydziela 4 mln mikrocząsteczek plastiku z każdego metra kwadratowego - ostrzega ekspertka. Nasza gościni poradziła więc, żeby za każdym razem podgrzewane jedzenie wykładać do miski.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Anna Gondecka

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana