Caritas przeciwko marnowaniu żywności
Dzielenie się pokarmem z ubogimi to jeden z najpiękniejszych gestów, na jakie pokusić się może człowiek. Pozwala cieszyć się zarówno posiłkiem, jak i cudzą radością. - Żywność jest wartością dodatnią w egzystencji człowieka i nie można jej marnować. Do żywności trzeba podchodzić z szacunkiem, tak, żeby nigdy tej żywności nam nie brakowało, ale też zadbać o to, żeby nie brakowało tej żywności potrzebującym - mówił w naszym materiale ks. Marek Bator, dyrektor Caritas Diecezji Częstochowskiej.
Organizacja łączy pomoc ubogim z przeciwdziałaniem marnowaniu żywności. - Codziennie rano kierowca jedzie samochodem do wszystkich marketów i od strony magazynowej zabiera żywność, która się nie sprzedała, a która ma jeszcze jeden lub dwa dni do terminu ważności - tłumaczył duchowny.
Jak wygląda praca w samej kuchni, gdzie z niesprzedanego jedzenia przygotowuje się posiłki? - Pracę zaczynamy od piątej rano. Najpierw idą śniadania do DPS-u, są robione na 37 osób. Później zajmuję się przygotowaniem pierwszego i drugiego dania obiadów. Zupę codziennie gotujemy tak na 350 litrów. Drugie danie wychodzi tak na 180 osób codziennie - tłumaczyła Barbara Rozpędek, kucharka centrum pomocowego Caritas.
- Kateringujemy tę żywność do wszystkich naszych punktów. Są to punkty dla bezdomnych mężczyzn, bezdomnych kobiet, dla domów samotnej matki, dla dzieciaków w świetlicy, dla starszych również kapłanów - wyjaśniał ks. Marek Bator.
Ilu osobom pomaga Caritas?
Z pomocy żywnościowej Caritasu rocznie korzysta około 10 tys. osób. - Oczywiście te formy pomocy żywnościowej są różne, bo niektóre z tych osób korzystają stale z pomocy w formie posiłków, niektóre systematycznie odbierają paczki żywnościowe, niektóre korzystają z tej pomocy doraźnie - wyjaśniała Paulina Gradek z Caritasu Archidiecezji Częstochowskiej.
Przeciętna polska rodzina rocznie wyrzuca do kosza żywność o wartości 3000 zł. Jak więc możemy temu zapobiec?
- Każdy z nas, dla którego troską jest niemarnowanie żywności, czyli ochrona ziemi, zasobów ziemi, kultura wspólnego życia, musi sobie weryfikować listy zakupów. I to jest jakby podstawą, żeby się nie łapać na jakieś promocje, które są wyjątkowe i niepowtarzalne. Raczej kupować to, co jest potrzebne - mówił ks. Marek Bator.
Należy również pamiętać o lodówkach społecznych. - Są to miejsca, gdzie jeśli nie wykorzystamy jakiejś żywności albo wiemy, że jej nie wykorzystamy, to możemy tą żywność do takiej lodówki włożyć - mówiła Paulina Gradek.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Jak błyskawicznie obrać imbir? Prosty trik ułatwi ci życie
- Stwórz wyjątkowy bukiet z owoców. "To jest bardzo prosta metoda"
- Ten trik pozwoli zaoszczędzić na drogim urządzeniu i sprawi, że kawa będzie jak od baristy
Reporter: Sylwia Witas