Miska ryżu z herbacianymi jajkami i pikantnym majonezem - przepis
Składniki:
- 4 jajka,
- 2 łyżki czarnej herbaty liściastej,
- 4-5 łyżek ciemnego sosu sojowego,
- łyżeczka brązowego cukru,
- anyż,
- laska cynamonu,
- 4 łyżki majonezu,
- sok z połowy limonki,
- łyżeczka srirachy,
- łyżka uprażonego białego sezamu,
- łyżka czarnego sezamu,
- 4 porcje ugotowanego dowolnego ryżu.
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo. Następnie opukaj je, tak żeby powstały pęknięcia. W rondelku wymieszaj 200-300 ml zaparzonej herbaty, z sosem sojowym, cukrem, anyżem i cynamonem. Całość podgrzej tak, żeby cukier się rozpuścił, następnie dodaj jajka i gotuj je na wolnym ogniu przez około godzinę, pod przykryciem. Jajka po wystudzeniu można włożyć w pozostałym płynie na noc, do lodówki, wtedy będą miały bardziej intensywny kolor. Majonez połącz z sokiem z limonki i srirachą. Ciepły jeszcze ryż wymieszaj z dwoma kolorami sezamu, podawaj z obranymi i rozkrojonymi na pół jajkami oraz ostrym majonezem.
Sałatka zimowa z sosem herbacianym - przepis
Składniki:
- puszka ciecierzycy,
- garść rukoli,
- 1/4 dyni piżmowej,
- 100 g fety,
- czerwona cebula,
- 100 ml zaparzonej zielonej herbaty,
- oliwa,
- łyżka octu jabłkowego,
- ząbek czosnku,
- łyżka tymianku,
- łyżka miodu,
- łyżka musztardy francuskiej,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Dynię pokrój w kostkę, podlej oliwą, oprósz solą i piecz przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Odsącz wodę z ciecierzycy i przepłucz ją pod bieżącą wodą, następnie wymieszaj z rukolą, dynią i drobno posiekaną cebulą. W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie herbatę, ok. 6 łyżek oliwy, starty czosnek, tymianek, miód, musztardę, ocet, sól oraz pieprz. Połącz dokładnie z warzywami, następnie całość posyp pokruszoną fetą.
Proste ciasto herbaciane - przepis
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 120 g cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki napoju roślinnego lub mleka,
- 2 jajka,
- 2 łyżki herbaty Earl Grey,
- szklanka oleju.
Sposób przygotowania:
Napój lub mleko podgrzej na wolnym ogniu wraz z herbatą, przez około 5-8 min. Następnie odstaw do wystudzenia. W jednej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj jajka, olej oraz napój z herbatą.
Do mokrych składników powoli dodawaj suche składniki, tak żeby powstała gładka masa. Wlej ją do keksówki i piecz przez około 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Herbaciany gulasz po burgundzku - przepis
Składniki:
- 1,5 kg wołowiny (np. karkówka, łopatka),
- 500 ml bulionu,
- 250 ml zaparzonej herbaty owocowej, np. Dzika róża,
- 250 ml czarnej herbaty,
- 100 g masła klarowanego,
- 5 szalotek,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- 250 g pieczarek,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 4 liście laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- sól,
- pieprz,
- łyżka suszonego tymianku.
Sposób przygotowania:
Mięso pokrój w mniejsze kawałki, następnie podsmaż w garnku z dodatkiem masła klarowanego oraz soli. Gdy mięso zarumieni się z każdej strony, wyjmij je, następnie dodaj pokrojone w mniejsze kawałki szalotki, obrane i pokrojone marchewki, pokrojone pieczarki, posiekany drobno czosnek. Podsmaż przez ok. 5 min. z dodatkiem szczypty soli. Wszystkie składniki włóż do naczynia żaroodpornego, następnie dodaj ciepły bulion wymieszany z koncentratem, herbatę, liście laurowe i ziele angielskie. Naczynie wstawiamy na 3 godziny do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Po upieczeniu zagęszczamy sos mąką jeśli jest taka potrzeba, następnie dodajemy pieprz oraz tymianek.
W opcji wege wykorzystujemy wege bulion, podsmażamy tylko warzywa i zwiększamy ilość warzyw: 500 g pieczarek, 4 marchewki, 7 szalotek.
Zobacz także:
- Czarna herbata – właściwości, wady, parzenie. Czy czarna herbata jest zdrowa?
- Idealna herbata na poranne pobudzenie. Z czym najlepiej ją łączyć?
- Poranny rytuał doskonałej herbaty. Po czym poznać napar najwyższej jakości?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jagna Niedzielska
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna / Dzień Dobry TVN