Miska ryżu z herbacianymi jajkami i pikantnym majonezem - przepis
Składniki:
- 4 jajka,
 - 2 łyżki czarnej herbaty liściastej,
 - 4-5 łyżek ciemnego sosu sojowego,
 - łyżeczka brązowego cukru,
 - anyż,
 - laska cynamonu,
 - 4 łyżki majonezu,
 - sok z połowy limonki,
 - łyżeczka srirachy,
 - łyżka uprażonego białego sezamu,
 - łyżka czarnego sezamu,
 - 4 porcje ugotowanego dowolnego ryżu.
 
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo. Następnie opukaj je, tak żeby powstały pęknięcia. W rondelku wymieszaj 200-300 ml zaparzonej herbaty, z sosem sojowym, cukrem, anyżem i cynamonem. Całość podgrzej tak, żeby cukier się rozpuścił, następnie dodaj jajka i gotuj je na wolnym ogniu przez około godzinę, pod przykryciem. Jajka po wystudzeniu można włożyć w pozostałym płynie na noc, do lodówki, wtedy będą miały bardziej intensywny kolor. Majonez połącz z sokiem z limonki i srirachą. Ciepły jeszcze ryż wymieszaj z dwoma kolorami sezamu, podawaj z obranymi i rozkrojonymi na pół jajkami oraz ostrym majonezem.
Sałatka zimowa z sosem herbacianym - przepis
Składniki:
- puszka ciecierzycy,
 - garść rukoli,
 - 1/4 dyni piżmowej,
 - 100 g fety,
 - czerwona cebula,
 - 100 ml zaparzonej zielonej herbaty,
 - oliwa,
 - łyżka octu jabłkowego,
 - ząbek czosnku,
 - łyżka tymianku,
 - łyżka miodu,
 - łyżka musztardy francuskiej,
 - sól,
 - pieprz.
 
Sposób przygotowania:
Dynię pokrój w kostkę, podlej oliwą, oprósz solą i piecz przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Odsącz wodę z ciecierzycy i przepłucz ją pod bieżącą wodą, następnie wymieszaj z rukolą, dynią i drobno posiekaną cebulą. W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie herbatę, ok. 6 łyżek oliwy, starty czosnek, tymianek, miód, musztardę, ocet, sól oraz pieprz. Połącz dokładnie z warzywami, następnie całość posyp pokruszoną fetą.
Proste ciasto herbaciane - przepis
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
 - 1/2 łyżeczki soli,
 - 120 g cukru,
 - łyżeczka proszku do pieczenia,
 - 3/4 szklanki napoju roślinnego lub mleka,
 - 2 jajka,
 - 2 łyżki herbaty Earl Grey,
 - szklanka oleju.
 
Sposób przygotowania:
Napój lub mleko podgrzej na wolnym ogniu wraz z herbatą, przez około 5-8 min. Następnie odstaw do wystudzenia. W jednej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj jajka, olej oraz napój z herbatą.
Do mokrych składników powoli dodawaj suche składniki, tak żeby powstała gładka masa. Wlej ją do keksówki i piecz przez około 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Herbaciany gulasz po burgundzku - przepis
Składniki:
- 1,5 kg wołowiny (np. karkówka, łopatka),
 - 500 ml bulionu,
 - 250 ml zaparzonej herbaty owocowej, np. Dzika róża,
 - 250 ml czarnej herbaty,
 - 100 g masła klarowanego,
 - 5 szalotek,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 2 marchewki,
 - 250 g pieczarek,
 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
 - 4 liście laurowe,
 - 6 ziaren ziela angielskiego,
 - 4 łyżki mąki pszennej,
 - sól,
 - pieprz,
 - łyżka suszonego tymianku.
 
Sposób przygotowania:
Mięso pokrój w mniejsze kawałki, następnie podsmaż w garnku z dodatkiem masła klarowanego oraz soli. Gdy mięso zarumieni się z każdej strony, wyjmij je, następnie dodaj pokrojone w mniejsze kawałki szalotki, obrane i pokrojone marchewki, pokrojone pieczarki, posiekany drobno czosnek. Podsmaż przez ok. 5 min. z dodatkiem szczypty soli. Wszystkie składniki włóż do naczynia żaroodpornego, następnie dodaj ciepły bulion wymieszany z koncentratem, herbatę, liście laurowe i ziele angielskie. Naczynie wstawiamy na 3 godziny do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Po upieczeniu zagęszczamy sos mąką jeśli jest taka potrzeba, następnie dodajemy pieprz oraz tymianek.
W opcji wege wykorzystujemy wege bulion, podsmażamy tylko warzywa i zwiększamy ilość warzyw: 500 g pieczarek, 4 marchewki, 7 szalotek.
Zobacz także:
- Czarna herbata – właściwości, wady, parzenie. Czy czarna herbata jest zdrowa?
 - Idealna herbata na poranne pobudzenie. Z czym najlepiej ją łączyć?
 - Poranny rytuał doskonałej herbaty. Po czym poznać napar najwyższej jakości?
 
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jagna Niedzielska
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna / Dzień Dobry TVN