Herbata nie tylko do picia. Sprawdź, jak można ją wykorzystać w daniach na słodko i wytrawnych

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak wykorzystać herbatę w kuchni?
Jak wykorzystać herbatę w kuchni?
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
W kuchni Dzień Dobry TVN Jagna Niedzielska przygotowała dania z herbatą. Tym razem nie piliśmy jej, a dodawaliśmy do potraw - zarówno na słodko, jak i wytrawnych. Oto przepisy z herbatą.
Miska ryżu z herbacianymi jajkami i pikantnym majonezem
Miska ryżu z herbacianymi jajkami i pikantnym majonezem
Miska ryżu z herbacianymi jajkami i pikantnym majonezem
Źródło: Michał Woźniak/East News

Miska ryżu z herbacianymi jajkami i pikantnym majonezem - przepis

Składniki:

  • 4 jajka,
    • 2 łyżki czarnej herbaty liściastej,
      • 4-5 łyżek ciemnego sosu sojowego,
        • łyżeczka brązowego cukru,
          • anyż,
            • laska cynamonu,
              • 4 łyżki majonezu,
                • sok z połowy limonki,
                  • łyżeczka srirachy,
                    • łyżka uprażonego białego sezamu,
                      • łyżka czarnego sezamu,
                        • 4 porcje ugotowanego dowolnego ryżu.

                          Sposób przygotowania:

                          Jajka ugotuj na twardo. Następnie opukaj je, tak żeby powstały pęknięcia. W rondelku wymieszaj 200-300 ml zaparzonej herbaty, z sosem sojowym, cukrem, anyżem i cynamonem. Całość podgrzej tak, żeby cukier się rozpuścił, następnie dodaj jajka i gotuj je na wolnym ogniu przez około godzinę, pod przykryciem. Jajka po wystudzeniu można włożyć w pozostałym płynie na noc, do lodówki, wtedy będą miały bardziej intensywny kolor. Majonez połącz z sokiem z limonki i srirachą. Ciepły jeszcze ryż wymieszaj z dwoma kolorami sezamu, podawaj z obranymi i rozkrojonymi na pół jajkami oraz ostrym majonezem.

                          Sałatka zimowa z sosem herbacianym - przepis
                          Sałatka zimowa z sosem herbacianym - przepis
                          Sałatka zimowa z sosem herbacianym - przepis
                          Źródło: Michał Woźniak/East News

                          Sałatka zimowa z sosem herbacianym - przepis

                          Składniki:

                          • puszka ciecierzycy,
                            • garść rukoli,
                              • 1/4 dyni piżmowej,
                                • 100 g fety,
                                  • czerwona cebula,
                                    • 100 ml zaparzonej zielonej herbaty,
                                      • oliwa,
                                        • łyżka octu jabłkowego,
                                          • ząbek czosnku,
                                            • łyżka tymianku,
                                              • łyżka miodu,
                                                • łyżka musztardy francuskiej,
                                                  • sól,
                                                    • pieprz.

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Dynię pokrój w kostkę, podlej oliwą, oprósz solą i piecz przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Odsącz wodę z ciecierzycy i przepłucz ją pod bieżącą wodą, następnie wymieszaj z rukolą, dynią i drobno posiekaną cebulą. W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie herbatę, ok. 6 łyżek oliwy, starty czosnek, tymianek, miód, musztardę, ocet, sól oraz pieprz. Połącz dokładnie z warzywami, następnie całość posyp pokruszoną fetą.

                                                      Proste ciasto herbaciane
                                                      Proste ciasto herbaciane
                                                      Proste ciasto herbaciane
                                                      Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                      Proste ciasto herbaciane - przepis

                                                      Składniki:

                                                      • 2 szklanki mąki,
                                                        • 1/2 łyżeczki soli,
                                                          • 120 g cukru,
                                                            • łyżeczka proszku do pieczenia,
                                                              • 3/4 szklanki napoju roślinnego lub mleka,
                                                                • 2 jajka,
                                                                  • 2 łyżki herbaty Earl Grey,
                                                                    • szklanka oleju.

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      Napój lub mleko podgrzej na wolnym ogniu wraz z herbatą, przez około 5-8 min. Następnie odstaw do wystudzenia. W jednej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj jajka, olej oraz napój z herbatą.

                                                                      Do mokrych składników powoli dodawaj suche składniki, tak żeby powstała gładka masa. Wlej ją do keksówki i piecz przez około 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

                                                                      Herbaciany gulasz po burgundzku - przepis

                                                                      Składniki:

                                                                      • 1,5 kg wołowiny (np. karkówka, łopatka),
                                                                        • 500 ml bulionu,
                                                                          • 250 ml zaparzonej herbaty owocowej, np. Dzika róża,
                                                                            • 250 ml czarnej herbaty,
                                                                              • 100 g masła klarowanego,
                                                                                • 5 szalotek,
                                                                                  • 2 ząbki czosnku,
                                                                                    • 2 marchewki,
                                                                                      • 250 g pieczarek,
                                                                                        • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
                                                                                          • 4 liście laurowe,
                                                                                            • 6 ziaren ziela angielskiego,
                                                                                              • 4 łyżki mąki pszennej,
                                                                                                • sól,
                                                                                                  • pieprz,
                                                                                                    • łyżka suszonego tymianku.

                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                      Mięso pokrój w mniejsze kawałki, następnie podsmaż w garnku z dodatkiem masła klarowanego oraz soli. Gdy mięso zarumieni się z każdej strony, wyjmij je, następnie dodaj pokrojone w mniejsze kawałki szalotki, obrane i pokrojone marchewki, pokrojone pieczarki, posiekany drobno czosnek. Podsmaż przez ok. 5 min. z dodatkiem szczypty soli. Wszystkie składniki włóż do naczynia żaroodpornego, następnie dodaj ciepły bulion wymieszany z koncentratem, herbatę, liście laurowe i ziele angielskie. Naczynie wstawiamy na 3 godziny do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Po upieczeniu zagęszczamy sos mąką jeśli jest taka potrzeba, następnie dodajemy pieprz oraz tymianek.

                                                                                                      W opcji wege wykorzystujemy wege bulion, podsmażamy tylko warzywa i zwiększamy ilość warzyw: 500 g pieczarek, 4 marchewki, 7 szalotek.

                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                      Autor: Teofila Siewko

                                                                                                      Źródło: Jagna Niedzielska

                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna / Dzień Dobry TVN

                                                                                                      podziel się:

                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana