Materiał promocyjny

Idealna herbata na poranne pobudzenie. Z czym najlepiej ją łączyć?

Herbata idealna na poranne pobudzenie
Źródło: Dzień Dobry TVN
Herbata to napój, który jest nie tylko smaczny, ale ma także wiele pozytywnych dla naszego organizmu właściwości. Kiedy najlepiej ją pić, z czym łączyć, a z czym nie? O tym opowiedział nam teabarista Julian Karewicz.

Czarna herbata na dobre rozpoczęcie dnia

Herbata to napój, który pić można przez cały dzień. Julian Karewicz przyznał jednak, że nie ma nic lepszego niż rozpoczęcie dnia z kubkiem gorącego napoju. Dlaczego? W doskonały sposób pobudza nasz układ trawienny do całodziennej pracy oraz nawadnia.

- Czarna herbata służy nam też do pobudzenia, które przychodzi do nas za sprawą teiny. Pobudza nas w sposób zrównoważony i pozwalający się skupić – powiedział ekspert.

Jak parzyć herbatę?

Istnieje wiele historii i legend dotyczących tego, jak prawidłowo przyrządzać herbatę. Wątpliwości te rozwiał nasz ekspert.

- Czarną herbatę zalewamy wrzątkiem, od 95 do 100 st. C. Jeżeli mowa o herbacie torebkowej, dajemy jej jakieś 2 minuty parzenia. To wystarczy, żeby wszystkie właściwości zadziałały w tej herbacie – powiedział Julian Karewicz.

Cenne składniki herbaty jednak bardzo łatwo "zabić". Pierwszym błędem jest zbyt szybkie wyjmowanie torebki z kubka. Ważne więc, aby spokojnie zaparzyć napój. Następnie dodawać możemy dowolne składniki: cytrynę, cukier, miód, imbir, miętę, przyprawy korzenne, a nawet mleko.

- Jesteśmy w stanie tak skomponować herbatę, by pasowała do każdego rodzaju kuchni. Zakazanych połączeń nie ma – powiedział ekspert.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana