Materiał promocyjny

Pomysły na śniadania z jajkiem w roli głównej - przepisy Piotra Kucharskiego

Śniadania z jajkiem w roli głównej
Źródło: Dzień Dobry TVN
Śniadanie uważane jest za jeden z podstawowych elementów dobrego rozpoczęcia dnia. W połączeniu z dobrą herbatą daje jeszcze więcej energii. Jak zrobić jajka na miękko, sałatkę z jajkami, tosty z maślaną jajecznicą i ziołową sałatką oraz omlet biszkoptowy z owocami? Sprawdź przepisy Piotra Kucharskiego.

Jajka na miękko z dodatkami - przepis

Jajka na miękko z dodatkami
Jajka na miękko z dodatkami
Jajka na miękko z dodatkami
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 4 jajka
    • 8 zielonych szparagów
      • 2 kromki chleba
        • sól i pieprz
          • masło

            Sposób przygotowania:

            1. Szparagi podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy i masła, aż będą lekko chrupiące.
              1. Pieczywo pokroić w paski i opiec na patelni na chrupiąco.
                1. Jajka włożyć do gotującej się wody i gotować przez 4,5 minuty.
                  1. Następnie odciąć z nich górę, wybrać trochę masy jajecznej, do środka dodać sól i pieprz oraz odrobinę masła.
                    1. Szparagi i chleb moczyć w jajku i jeść

                      Sałatka z jajkami - przepis

                      Sałatka z jajkami
                      Sałatka z jajkami
                      Sałatka z jajkami
                      Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                      Składniki:

                      • 4 jajka
                        • 2 saszetki herbaty
                          • 2 małe sałaty rzymskie
                            • 3-4 białe szparagi
                              • 4 rzodkiewki

                                Sos:

                                • 2 łyżki majonezu
                                  • 6 sardeli
                                    • 1 łyżka kaparów
                                      • pieprzem
                                        • 1 łyżeczka musztardy
                                          • 4 łyżki oliwy z oliwek
                                            • ser dojrzewający

                                              Sposób przygotowania:

                                              1. Jajka ugotować na półmiękko. Po ugotowaniu zahartować w zimnej wodzie.
                                                1. Zaparzyć bardzo mocną herbatę. Jajka pognieść w rękach aby popękały skorupki. Jajka włożyć do zaparzonej herbaty, aby się zamarynowały.
                                                  1. Sałatę podzielić na liście, ułożyć na talerzach.
                                                    1. Szparagi obrać i pokroić na ukośne 1 cm kawałki, a rzodkiewki na plasterki.
                                                      1. Warzywa razem z pokrojonymi jajkami ułożyć na sałacie.
                                                        1. Składniki na sos zmiksować ze sobą blenderem, polać sałatkę, na górę zetrzeć ser.

                                                          Tosty z maślaną jajecznicą i ziołową sałatką - przepis

                                                          Tosty z maślaną jajecznicą i ziołową sałatką
                                                          Tosty z maślaną jajecznicą i ziołową sałatką
                                                          Tosty z maślaną jajecznicą i ziołową sałatką
                                                          Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                          Składniki:

                                                          • 4 kromki jasnego pieczywa na zakwasie
                                                            • masło
                                                              • 6 jajek
                                                                • 80 g masła
                                                                  • sól i pieprz
                                                                    • 4 pieczarki
                                                                      • miks ziół: koperek, pietruszka, kolendra, mikro zioła

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        1. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
                                                                          1. Kromki pieczywa posmarować masłem, ułożyć na blaszce i wstawić na 5 minut do pieca.
                                                                            1. W tym czasie jajka wybić do miski i rozmącić. Dodać odrobinę soli i pieprzu.
                                                                              1. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła i wylać masę jajeczną. Gdy zacznie się ścinać, zdjąć z kuchenki.
                                                                                1. Dodać dwie łyżki masła i wymieszać.
                                                                                  1. Ponownie postawić na kuchence i smażyć, po chwili powtórzyć czynność z masłem i tak do momentu aż zużyjemy całe masło, a jajka będą ścięte, ale dzięki masłu ciągle płynne.
                                                                                    1. Jajecznicę ułożyć na tostach, na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pieczarki i udekorować miksem ziół.

                                                                                      Omlet biszkoptowy z owocami - przepis

                                                                                      Składniki:

                                                                                      • 6 jajek
                                                                                        • 6 łyżek cukru
                                                                                          • 6 łyżek mąki pszennej tortowej
                                                                                            • masło do smażenia
                                                                                              • Dodatki:
                                                                                                • 200 g rabarbaru
                                                                                                  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
                                                                                                    • 400 g truskawek

                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                      1. Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając dodać cukier, a na końcu żółtka.
                                                                                                        1. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę, następnie delikatnie wymieszać.
                                                                                                          1. Rozgrzać dużą patelnię, rozpuścić masło, wylać masę.
                                                                                                            1. Chwilę podsmażyć, następnie wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
                                                                                                              1. W tym czasie rabarbar pokroić na 1 cm kawałki i razem z cukrem z wanilią podgrzać w rondelku przez około 8 minut.
                                                                                                                1. Pod koniec dodać pokrojone na połówki truskawki i podgrzać jeszcze około 2-3 minuty.
                                                                                                                  1. Omlet podawać posypany cukrem pudrem i polać ciepłymi owocami.

                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                    Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                                                                                                    Materiał promocyjny
                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana