Jak myć cytrusy?
Cytrusy, które trafiają do naszych sklepów, mają za sobą długą drogę. Aby przetrwały podróż, pokrywa się je różnymi środkami. - To są grzybobójcze środki, konserwujące środki - powiedziała w Dzień Dobry TVN edukatorka ekologiczna Jagna Niedzielska.
Dlatego owoce przed zjedzeniem trzeba bardzo dokładnie umyć i niestety sama gorąca woda to za mało. - To są środki, które się nie rozpuszczają w gorącej wodzie i nie rozpuszczają się w samej wodzie - dodała. W ocenie naszej rozmówczyni cytrusy najlepiej umyć w roztworze wody z sodą oczyszczoną. - Litr wody, 2-3 łyżki sody oczyszczonej. Moczymy cytrusy w roztworze przez 30 minut, potem płuczemy pod bieżącą ciepłą wodą - wyjaśniła.
Przy zakupie owoców cytrusowych warto zwrócić uwagę na zapach. - Jest takie miejsce, gdzie uwalniają się olejki eteryczne, te zapachy, te aromaty. Jeżeli one są silne, jeżeli one są wyczuwalne, to w takim razie takie cytrusy są po prostu dojrzałe - dodała.
Co można zrobić ze skórek cytrusów?
- Zachęcam do tego, żebyśmy dobrze umyli tę skórkę, bo przecież ciasta cytrynowe są takie cudowne, czy też pomarańczowo-migdałowe. Mamy też coś takiego jak kiszone cytryny. Nacieramy cytryny solą, zalewamy sokiem z cytryny oraz wodą, kisimy i po dwóch tygodniach pojawi nam się już pierwsza kiszona cytryna - tłumaczyła.
Warto dodać, że owoce cytrusowe mogą zastąpić kostki lodu, a także pomogą nam odświeżyć zmywarkę. Jak jeszcze można je wykorzystać? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Brain food – jakie jedzenie poprawia pracę twojego mózgu?
- Jak jeść karczochy? Przepisy na pyszne dania
- Skąd się bierze osad na jabłku ze sklepu? "Mylimy te woski, z tymi syntetycznymi, konserwującymi"
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News