Herbata na dobry początek dnia
Herbata to część porannego rytuału wielu osób. Naturalna, o aksamitnym smaku doskonale komponuje się ze śniadaniem, pod warunkiem, że jest najwyższej jakości. Smak naparu uzależniony jest od warunków, w jakich liście herbaty były uprawiane.
- Cztery najważniejsze rzeczy: gleba, żeby była żyzna, na przykład wulkaniczna jest bardzo dobra. Druga rzecz - odpowiednia ilość deszczu [...] Najlepsze herbaty są na przykład z Kenii, która jest krajem równikowym, w tym regionie jest stabilny klimat przez cały rok - tłumaczył ekspert firmy Lipton, Oscar Krysik.
Czy herbata liściasta jest lepsza od drobno mielonej?
Popularne herbaty w torebkach tworzone są z drobno zmielonych liści, które pod wpływem ciepłej wody uwalniają swój niepowtarzalny aromat. Jak przekonuje gość Dzień Dobry TVN, niezależnie od tego, czy wybierzemy herbatę w drobnych kawałeczkach, czy tę w wersji bardziej liściastej, nasz napój nadal będzie tak samo dobrej jakości. Różnica opiera się na sposobie obróbki produktu.
- Obie te herbaty powstały w ten sam sposób. Najpierw liście są zbierane, suszone, aż 70 procent wilgoci stracą. I są dwie metody: zgniatanie i miażdżenie, przez co ona jest drobniejsza. [...] To jest ten sam liść, jeden jest zgnieciony, a drugi zmiażdżony. Ta drobniejsza szybciej się zaparza, dlatego nadaje się do herbaty czarnej ekspresowej - wskazywał Oscar Krysik.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
.Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Jak przygotować najlepszą czarną herbatę? "Warto dodać składniki już po zaparzeniu"
- Czarna herbata jest doskonałym sposobem na uzupełnienie śniadania. Rozgrzewa i pobudza
- Jak dodać sobie energii o poranku? Wypróbuj śniadaniową propozycję półfinalisty programu "MasterChef"
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News