Chcesz mieć piękną skórę zimą? Jedz te potrawy polecane przez Jagnę Niedzielską i Małgorzatę Pielichowską

Źródło: Dzień Dobry TVN
Piękna skóra w zimie? Twoja dieta ma znaczenie
Piękna skóra w zimie? Twoja dieta ma znaczenie
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Dieta odgrywa znaczącą rolę w każdym aspekcie naszego życia. Ma wpływ zarówno na zdrowie, jak i wygląd. Jakie dania pozwolą odpowiednio zadbać o stan skóry zimą? Jagna Niedzielska i Małgorzata Pielichowska zaprezentowały w Kuchni Dzień Dobry TVN kilka propozycji.

Przygotowały zupę z dorsza i halibuta, krem z soczewicy i dyni, pieczonego brokuła w kremie marchewkowym z pęczakiem, a także napar rumiankowo-imbirowy.

Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Zupa z dorsza i halibuta, z mlekiem kokosowym i puree z batata

Zupa z dorsza i halibuta, z mlekiem kokosowym i puree z batata
Zupa z dorsza i halibuta, z mlekiem kokosowym i puree z batata
Zupa z dorsza i halibuta, z mlekiem kokosowym i puree z batata
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki na 4-6 porcji:

  • 300 g dorsza (polędwica),
    • 200 g halibuta (filet),
      • 500 ml bulionu,
        • puszka krojonych pomidorów,
          • cebula,
            • 2 ząbki czosnku,
              • marchewka,
                • łodyga selera,
                  • 2 bataty,
                    • 70 g masła,
                      • puszka mleka kokosowego,
                        • olej z ogórecznika.
                          • sałata rzymska,
                            • oliwa,
                              • 3 łyżki sosu sojowego,
                                • 2-3 łyżki octu ryżowego lub sok z limonki,
                                  • sól.

                                    Przygotowanie:

                                    W garnku rozgrzej sporą ilość oliwy i podsmaż soffritto, czyli posiekane w drobną kostkę warzywa (cebulę, czosnek, marchewkę i seler). Następnie do podsmażonych warzyw dodaj bulion, pomidory, mleko kokosowe, sos sojowy, ocet ryżowy lub sok z limonki. Gotuj całość na małej mocy kuchenki przez ok. 20-25 min. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj do zupy większe kawałki ryby. Ugotują się wraz z zupą. W międzyczasie bataty obierz, pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj z dodatkiem soli. Po ugotowaniu bataty utłucz z masłem. W międzyczasie sałatę posiekaj i podsmaż na patelni teflonowej, ciągle mieszając. Jak tylko się zarumieni, ściągnij ją z patelni, następnie podlej olejem z ogórecznika. Do miski dodaj odrobinę puree z batata, następnie nalej zupę, a na wierzch dodaj sałatę z olejem z ogórecznika.

                                    Krem z soczewicy i dyni, z karmelizowaną cebulą z owocami jagodowymi, z dodatkiem prażonej kaszy

                                    Krem z soczewicy i dyni, z karmelizowaną cebulą z owocami jagodowymi, z dodatkiem prażonej kaszy
                                    Krem z soczewicy i dyni, z karmelizowaną cebulą z owocami jagodowymi, z dodatkiem prażonej kaszy
                                    Krem z soczewicy i dyni, z karmelizowaną cebulą z owocami jagodowymi, z dodatkiem prażonej kaszy
                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                    Składniki na 6-8 porcji:

                                    • szklanka czerwonej soczewicy,
                                      • mała dynia piżmowa,
                                        • litr bulionu,
                                          • 2 białe cebule,
                                            • 3 ząbki czosnku,
                                              • łyżka słodkiej papryki,
                                                • łyżeczka kuminu,
                                                  • łyżka mielonej kolendry,
                                                    • 4 czerwone cebule,
                                                      • 3 łyżki miodu,
                                                        • 1/2 szklanki mrożonych malin,
                                                          • 1/2 szklanki mrożonych jagód,
                                                            • 4 łyżki pestek dyni,
                                                              • 4 łyżki kaszy gryczanej niepalonej (opcjonalnie),
                                                                • pęczek natki,
                                                                  • oliwa lub olej rzepakowy,
                                                                    • sól,
                                                                      • pieprz.

                                                                        Przygotowanie:

                                                                        W garnku rozgrzej oliwę lub olej, następnie dodaj drobno posiekaną białą cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodaj słodką paprykę, kumin, kolendrę, a następnie podsmaż wszystko przez kilka minut. Do warzyw z przyprawami dodaj soczewicę i dynię pokrojoną w kostkę oraz bulion. Dopraw solą, jeśli jest taka potrzeba. Gotuj całość pod przykryciem przez około 20-25 min. Po tym czasie zblenduj na gładki krem. Na patelni rozgrzej oliwę lub olej, następnie dodaj posiekaną w pióra czerwoną cebulę, maliny, jagody oraz miód i sól. Duś wszystko na małej mocy kuchenki przez około 10-12 min. Dopraw sporą ilością pieprzu Na osobnej patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu i podsmaż kaszę na małej mocy kuchenki, do momentu, aż stanie się chrupiąca i łatwa do gryzienia. Krem podawaj z karmelizowaną cebulą, posiekanymi płatkami dyni, kaszą gryczaną i posiekaną natką.

                                                                        Pieczony w całości brokuł z pęczakiem w kremie marchewkowym

                                                                        Pieczony w całości brokuł z pęczakiem w kremie marchewkowym
                                                                        Pieczony w całości brokuł z pęczakiem w kremie marchewkowym
                                                                        Pieczony w całości brokuł z pęczakiem w kremie marchewkowym
                                                                        Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                        Składniki na 4 porcje:

                                                                        • brokuł,
                                                                          • kawałek pora,
                                                                            • 3 duże marchewki,
                                                                              • 2 łyżki octu jabłkowego,
                                                                                • łyżka kurkumy,
                                                                                  • szklanka napoju owsianego,
                                                                                    • 150 g pęczaku,
                                                                                      • oliwa,
                                                                                        • 2 łyżki suszonego tymianku,
                                                                                          • 3 łyżki płatków drożdżowych,
                                                                                            • 4 łyżki płatków migdałów,
                                                                                              • pęczek kolendry,
                                                                                                • sól.

                                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                                  Łodygę brokuła obierz, następnie przekrój całego brokuła na pół. Posmaruj oliwą i oprósz solą. Marchewki i pora pokrój w mniejsze kawałki, następnie posmaruj oliwą i oprósz solą. Wszystkie warzywa wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Brokuła piecz przez około 40-50 min, tak żeby był al dente, czyli lekko chrupiący, a marchewkę z porem piecz około 20 minut, tak żeby wszystko było miękkie. W międzyczasie ugotuj kaszę pęczak w osolonej wodzie. Marchewkę i pora włóż do garnka, dodaj napój owsiany, kurkumę, ocet, wszystko zblenduj. Jeśli krem będzie za gęsty, dodaj więcej napoju owsianego. Całość dopraw tymiankiem i płatkami drożdżowymi. Dopraw solą, jeśli taka jest potrzeba. Ugotowany pęczak wymieszaj z kremem z marchewki. Odrobinę kremu zostaw do oblania wierzchu brokuła. Upieczone połówki brokuła połóż na pęczaku, a wierzch obłej resztką kremu marchewkowego i podsyp posiekaną kolendrą oraz płatkami migdałów.

                                                                                                  Napar rumiankowo-imbirowy 
                                                                                                  Napar rumiankowo-imbirowy 
                                                                                                  Napar rumiankowo-imbirowy 
                                                                                                  Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                  Napar rumiankowo-imbirowy 

                                                                                                  Składniki na jedną porcję:

                                                                                                  • łyżka rumianku,
                                                                                                    • kawałek obranego imbiru o długości 1 cm,
                                                                                                      • sok z połowy pomarańczy,

                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                        Rumianek zalej wrzątkiem i przykryj talerzykiem na 10 minut. Imbir zetrzyj na tarce na małych oczkach, następnie połącz z sokiem z pomarańczy. Mieszankę imbirową dodaj, jak rumianek będzie ciepły, ale nie gorący.

                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                        Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                                        Źródło: Jagna Niedzielska, Małgorzata Pielichowska

                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                        podziel się:

                                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana