Ogórki małosolne na sucho, w woreczku. Jak je zrobić?

Ogórki małosolne na sucho, w woreczku
Ogórki małosolne na sucho, w woreczku. Jak je zrobić?
Źródło: Peredniankina/Getty Images
Sezon ogórkowy w pełni. Latem powstaje najwięcej różnych przetworów z tych warzyw, ponieważ właśnie wtedy są najpyszniejsze i mają najwięcej właściwości odżywczych. Młode ogórki gruntowe trafiają nie tylko do słoików i zalewy. Alternatywą jest wersja na sucho, w woreczkach. Jak je zrobić?

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

DD_20220215_Kuchnia_REP
Kiszonki masterchefa
Źródło: Dzień Dobry TVN

Ogórki małosolne na sucho. Bez zalewy, w woreczku

Tradycyjnie ogórki małosolne są robione i przechowywane w słoikach. Do tego dochodzi specjalnie przygotowywana zalewa. Alternatywą, nie mniej pyszną, są ogórki małosolne na sucho. 

Ten prosty sposób na kiszenie ogórków bez zalewy pochodzi z Rosji. Ich przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Wystarczy umieścić ogórki i wszystkie nadające im wyjątkowy smak przyprawy w odpowiednim woreczku strunowym. Najlepszy będzie ten nieco grubszy, przeznaczony do mrożonek.

Należy szczelnie go zamknąć i odstawić na co najmniej 24 godziny. W tym czasie trzeba kilka razy nim potrząsać tak, aby wszystkie walory smakowe równomiernie się rozprowadziły. Tak przygotowane ogórki można przechowywać w lodówce do około 3 dni.

Ogórki małosolne na sucho - przepis

Składniki:

  • 1 kg małych ogórków gruntowych (lub więcej, w zależności od potrzeb),
  • kawałek chrzanu ok. 8 - 10 cm,
  • 2 baldachimy kopru lub mały pęczek świeżego koperku,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • łyżka ziaren gorczycy.

Sposób przygotowania:

Ogórki umyć, przełożyć do naczynia i zalać zimną woda. Odstawić na około godzinę. Później zlać wodę, a ogórki dokładnie osuszyć i odciąć ich końcówki, aby sól szybciej w nie wnikała. Tak przygotowane ogórki umieścić w odpowiednich, solidnych, szczelnych woreczkach strunowych (lub w jednym, dużym). Chrzan i czosnek obrać, pokroić w cienkie plastry i wraz z solą, koprem i gorczycą dodać do ogórków.

Woreczki szczelnie zamknąć, usuwając ze środka nadmiar powietrza. Energicznie potrząsnąć woreczkami i wstawić je do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie wyjąć je z lodówki i odstawić w ciepłe miejsce typu blat kuchenny, na 20 godzin. 20 godzin później ogórki powinny być gotowe do spożycia, ale najlepiej smakują następnego dnia. Tak przygotowane ogórki możemy przetrzymywać w lodówce przez około 3 dni.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości