Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Ogórki małosolne na sucho. Bez zalewy, w woreczku
Tradycyjnie ogórki małosolne są robione i przechowywane w słoikach. Do tego dochodzi specjalnie przygotowywana zalewa. Alternatywą, nie mniej pyszną, są ogórki małosolne na sucho.
Ten prosty sposób na kiszenie ogórków bez zalewy pochodzi z Rosji. Ich przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Wystarczy umieścić ogórki i wszystkie nadające im wyjątkowy smak przyprawy w odpowiednim woreczku strunowym. Najlepszy będzie ten nieco grubszy, przeznaczony do mrożonek.
Należy szczelnie go zamknąć i odstawić na co najmniej 24 godziny. W tym czasie trzeba kilka razy nim potrząsać tak, aby wszystkie walory smakowe równomiernie się rozprowadziły. Tak przygotowane ogórki można przechowywać w lodówce do około 3 dni.
Ogórki małosolne na sucho - przepis
Składniki:
- 1 kg małych ogórków gruntowych (lub więcej, w zależności od potrzeb),
- kawałek chrzanu ok. 8 - 10 cm,
- 2 baldachimy kopru lub mały pęczek świeżego koperku,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- łyżka ziaren gorczycy.
Sposób przygotowania:
Ogórki umyć, przełożyć do naczynia i zalać zimną woda. Odstawić na około godzinę. Później zlać wodę, a ogórki dokładnie osuszyć i odciąć ich końcówki, aby sól szybciej w nie wnikała. Tak przygotowane ogórki umieścić w odpowiednich, solidnych, szczelnych woreczkach strunowych (lub w jednym, dużym). Chrzan i czosnek obrać, pokroić w cienkie plastry i wraz z solą, koprem i gorczycą dodać do ogórków.
Woreczki szczelnie zamknąć, usuwając ze środka nadmiar powietrza. Energicznie potrząsnąć woreczkami i wstawić je do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie wyjąć je z lodówki i odstawić w ciepłe miejsce typu blat kuchenny, na 20 godzin. 20 godzin później ogórki powinny być gotowe do spożycia, ale najlepiej smakują następnego dnia. Tak przygotowane ogórki możemy przetrzymywać w lodówce przez około 3 dni.
Zobacz także:
- Ogórki małosolne według przepisu Adama Małysza. Jak uznany skoczek narciarski przygotowuje letni specjał?
- Ogórki małosolne bez tajemnic
- Sezon ogórkowy w pełni. Poznajcie sprawdzony przepis Ani Starmach na małosolne
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Peredniankina/Getty Images