Dziecko nie chce jeść warzyw
Choć opiekunowie doskonale wiedzą, że warzywa są niezbędne dla wspierania odporności i rozwoju pociechy, to przekonanie malucha do ich zjedzenia bywa zwykle dużym wyzwaniem.
Istnieją jednak sprawdzone patenty, które ułatwią przygotowanie szybkich i zdrowych dań dla niejadków. Ponadto można je wdrożyć "od zaraz", co z pewnością przyniesie ulgę zmęczonym problemem rodzicom.
Jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw?
Dieta maluchów powinna uwzględniać aż 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Warto podawać im produkty sezonowe, jednak nie zawsze jest to możliwe, dlatego możemy sięgnąć również po warzywa w puszce.
Marka Bonduelle ma w swojej ofercie puszkowane dobrodziejstwa gwarantujące jakość, smak, chrupkość (dzięki technologii przygotowania "na parze") i różnorodność przez cały rok. Są pyszne i łatwe do podania, nawet jeśli dziecko jest klasycznym niejadkiem.
Aby włączyć w dietę dziecka więcej warzyw i owoców, wystarczy, że rodzic wykaże się odrobiną kreatywności.
Warto spożywać posiłki razem z dzieckiem, pokazać mu, że marchewka, groszek czy kukurydza są pyszne, opowiedzieć, dlaczego powinniśmy je jeść codziennie i czemu my sami chętnie po nie sięgamy, np. dobrze się po nich czujemy, mamy więcej energii itd.
Zadbajmy też, by "przemycić" warzywa w potrawach, które uwielbia pociecha, dajmy dziecku "pobawić się jedzeniem" na talerzu, pozwalając mu np. na układanie ludzika z groszku, i z cierpliwością odpowiadajmy na charakterystyczne dla ciekawych świata maluchów pytania. Taka zabawa może pomóc otworzyć się dziecku na nowe lub wcześniej niepostrzegane jako "ciekawe" jedzenie.
Dania powinny być różnorodne, a warzywa można podawać w różnej formie, co również wesprze proces nauki nowych nawyków żywieniowych, bądź ich zmiany.
Warzywa dla dzieci – przepisy
Miejscem, gdzie każdy rodzic znajdzie inspirujące treści, porady i proste oraz szybkie przepisy uwzględniające potrzeby maluchów, jest strona Warzywnych Inspiracji. Znajdziemy tam m.in. przepis na pyszny i sycący lunch do szkoły.
Wegetariańskie wrapy z hummusem i warzywami
Wegetariańskie wrapy z hummusem i warzywami to alternatywa dla nudnych kanapek. Są smaczne, a odpowiedni dobór składników zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Kompozycja wspiera pracę mózgu, zapamiętywanie i koncentrację. Przygotuj ją razem z pociechą, a zobaczysz, że dziecko nie będzie mogło się doczekać, aż spróbuje swojego kulinarnego dzieła.
Składniki na hummus:
- 1 op. Cieciorki Bonduelle 310 g,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka tahini,
- sól, pieprz, kumin,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1/4 szklanki oliwy.
Pozostałe składniki:
- 2-4 tortille,
- pokrojone w paski warzywa (papryka, bakłażan, cukinia, czerwona cebula),
- łyżka oleju wymieszanego z ulubionymi przyprawami (np. sól i pieprz),
- kilka liści sałaty rzymskiej,
- kilka łyżek Kukurydzy Złocistej Bez Pozostałości Pestycydów Bonduelle.
Przygotowanie:
W pierwszym kroku razem z dzieckiem przygotujcie hummus – wystarczy zblendować ciecierzycę z czosnkiem, tahini, oliwą, przyprawami i sokiem z cytryny na gładką pastę. Warzywa pokrójcie w paski, natrzyjcie olejem z przyprawami i zgrillujcie na patelni z obu stron, aż zmiękną i się lekko zarumienią.
Tortille posmarujcie hummusem, następnie ułóżcie liście sałaty, grillowane warzywa oraz kukurydzę Bonduelle. Zwińcie wrapy w rulon, a następnie podsmażcie je na patelni, aż będą chrupiące i ciepłe. Tak przygotowaną tortillę można spakować do lunchboxa lub zjeść od razu – najlepiej smakuje jeszcze ciepła.
Frytki z fasolki szparagowej
Ciekawą propozycją są też frytki z fasolki szparagowej. Przygotowanie tego dania zajmuje tylko 15 minut. To idealna propozycja dla zabieganych rodziców, którzy mimo ograniczeń czasowych, chcą dbać o jak najlepszą dietę dla dziecka.
Składniki:
- 1 op. mrożonej Fasolki Szparagowej Zielonej Całej Bonduelle 400 g,
- 1 op. mrożonej Fasolki Szparagowej Żółtej Bonduelle 400 g,
- 60 g mąki kukurydzianej,
- 60 g mąki pszennej,
- ok. 200 ml lodowatej wody,
- ok. 500 ml oleju do smażenia,
- sól.
Przygotowanie:
Mąki mieszamy, stopniowo dodając wodę, finalnie powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Fasolki pojedynczo obtaczamy w cieście, smażymy pojedynczo na rozgrzanym oleju, następnie odsączając je na papierowym ręczniku.
Muffinka groszkową z czekoladą
Na deser możesz podać dziecku muffinkę groszkową z czekoladą. To jeden z przykładów, jak sprytnie możemy przemycić warzywa do diety pociechy.
Składniki:
- puszka Zielonego groszku Bonduelle 425 ml,
- 220 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 100 g cukru,
- 100 ml oleju roślinnego,
- 50 g kwaśnej śmietany 18%,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 100 g cukru pudru,
- 50 g czekolady.
Przygotowanie:
Groszek odsączamy z zalewy i miksujemy na gładki mus. Następnie mieszamy go z olejem jajkami, cukrem i 30 g śmietany. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Pieczemy 20 minut w 180 st. C, a później studzimy.
Pozostałą śmietanę ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. W ten sposób otrzymamy lukier, którym dekorujemy babeczki.
Jak widzisz, kreatywne przepisy nie wymagają godzin spędzonych w kuchni, nie musimy też uzależniać menu wyłącznie od sezonowości warzyw. Zajrzyj na stronę Warzywne Inspiracje i zobacz masę przydatnych porad i pomysłów na dania zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Mecz gwiazd wspierany przez Bonduelle
Francuska marka Bonduelle doskonale wie, że zdrowe odżywianie powinno iść w parze z aktywnym trybem życia, dlatego m.in. zaangażowała się w organizację Meczu Gwiazd 2025. Odbędzie się on w 7 czerwca na Stadionie Miejskim Widzewa Łódź. Na boisku pojawią się m.in. gwiazdy reprezentacji Polski i Francji, a także znane osobowości z show-biznesu.
Na meczu nie zabraknie również reprezentacji Bonduelle. Jeżeli chcesz być częścią tego wydarzenia, kup bilet na mecz. Transmisję polsko-francuskiej rywalizacji będziesz mógł też obejrzeć w TVN od godz. 16:00.
Źródło zdjęcia głównego: Mat. prasowe