Bigos z cukinii. Wersja dla miłośników mięsa, ale i wegetarian

robienie bigosu z cukinii
Franziska&Tom Werner/Getty Images
Źródło: Digital Vision
Bigos z cukinii to świetna alternatywa dla kapusty i ciekawa propozycja na letni obiad. Można go przygotować z mięsem lub bez. Danie jest proste i szybkie w wykonaniu. Sprawdź przepisy, jak zrobić cukiniowy bigos krok po kroku.

Bigos na bazie cukinii jest sycący, pachnący, przepyszny i co ważne, zdrowy. Jego zrobienie zajmuje bardzo mało czasu i jest naprawdę tanie. Poniższe przepisy są proste, ale można je też dowolnie modyfikować.

Bigos z cukinii z dodatkiem mięsa

Składniki:

  • 3-4 cukinie
    • pół kilograma świeżych pomidorów lub dobra pasta pomidorowa
      • dodatkowo, opcjonalnie: 2 dobrej jakości kiełbasy
        • 2 średnie cebule,
          • 2-3 marchewki,
            • około 2 łyżek oleju roślinnego,
              • 5 dużych ząbków czosnku
                • przyprawy: słodka papryka, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz

                  Sposób przygotowania:

                  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć lekko na rozgrzanym oleju.
                    1. Dodać obrany i posiekany czosnek.
                      1. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć.
                        1. Wszystkie warzywa obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Marchewkę zetrzeć na tarce.
                          1. Całość dusić w dużym garnku. Naczynie powinno mieć gruby spód. W przeciwnym razie bigos może przywierać. Doprawić do smaku przyprawami.
                            1. Bigos dusić do momentu, aż warzywa będą miękkie.

                              Przepis na bigos z cukinii z pieczarkami i tofu

                              Bigos z cukinii z pieczarkami i wędzonym tofu jest bardzo pożywny, a przy tym niezwykle aromatyczny i smaczny.

                              Składniki:

                              • około 2-3 kilogramów cukinii
                                • 3-4 marchewki sporej wielkości
                                  • 1 opakowanie pieczarek
                                    • około 200-300 g wędzonego tofu
                                      • 4 duże cebule
                                        • 5 dużych ząbków czosnku
                                          • 8 dużych łyżek koncentratu lub pasty pomidorowej
                                            • około 5 łyżek oleju
                                              • przyprawy: słodka i ostra papryka, pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe.

                                                Sposób przygotowania:

                                                1. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Cebulę dusić na rozgrzanym oleju, na małym ogniu i gdy zmięknie, dodać czosnek.
                                                  1. Tofu pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Całość podduszać na patelni na małym ogniu, cały czas mieszając silikonową lub drewnianą szpatułką - to pomoże zapobiec przywarciu delikatnego tofu do powierzchni patelni.
                                                    1. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
                                                      1. Zawartość patelni przełożyć do dużego garnka z grubym dnem.
                                                        1. Dodać do niego marchewkę i cukinię, którą można pokroić lub zetrzeć podobnie, jak marchew.
                                                          1. Następnie dodać przyprawy i pastę pomidorową. Wymieszać, podduszać na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. I gotowe!

                                                            Zobacz także:

                                                            Zobacz wideo: Cukinia na wiele sposobów

                                                            Dzień Dobry TVN

                                                            Autor: Diana Ryściuk

                                                            Źródło zdjęcia głównego: Digital Vision

                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości

                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                            Materiał promocyjny

                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana