Gołąbki wieprzowe bez zawijania - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- szklanka ryżu (miara przed ugotowaniem)
- 250 g kapusty białej
- duża cebula pokrojona w kostkę
- 2 łyżki majeranku
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 łyżki oleju
- 2 czubate łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
Składniki na sos:
- łyżka masła
- mała pokrojona w dużą kostkę cebula
- łyżka mąki
- 2 szklanki przecieru pomidorowego (passaty)
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki koperku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania gołąbków wieprzowych bez zawijania
- Ryż ugotuj. Piekarnik rozgrzej do 160 C, bez termoobiegu.
- Na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę i odstaw do wystygnięcia.
- W misce zmieszaj mięso, ryż, cebulę oraz startą na dużych oczkach kapustę. Dodaj bułkę tartą i dopraw majerankiem, pieprzem ziołowym, solą i pieprzem.
- Masę na gołąbki wyrabiaj rękami przez przynajmniej 3 minuty, a następnie formuj podłużne pulpeciki.
- Piecz przez 30 minut. Pora na sos. Na roztopionym maśle zeszklij cebulę. Dodaj mąkę i mieszając smaż przez minutę.
- Wlej przecier, dodaj koperek i śmietanę. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
- Po wyjęciu gołąbków z pieca przełóż je do sosu, duś 2 minuty, obróć i duś kolejne 2 minuty.
- Serwuj z posiekanym koperkiem i np. ziemniakami.
Zobacz także:
- Jak zrobić idealne gołąbki? Sekret zdradza Mikołaj Rey
- Kapusta w roli głównej. Poznaj zaskakujące przepisy Szymona Czerwińskiego
- Kuchnia według pór roku. Wyjątkowe przepisy Andrzeja Polana
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jan Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek
podziel się: