Gołąbki wieprzowe z młodą kapustą bez zawijania - czyli szybkie gołąbki w wykonaniu Jaśka Kuronia

Domowe gołąbki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Masz ochotę na gołąbki, ale nie masz czasu na ich zawijanie? Nie ma problemu. Sprawdź przepis Jaśka Kuronia na gołąbki wieprzowe bez zawijania z młodą kapustą, które przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN.

Gołąbki wieprzowe bez zawijania - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
    • szklanka ryżu (miara przed ugotowaniem)
      • 250 g kapusty białej
        • duża cebula pokrojona w kostkę
          • 2 łyżki majeranku
            • łyżeczka pieprzu ziołowego
              • 2 łyżki oleju
                • 2 czubate łyżki bułki tartej
                  • sól
                    • pieprz

                      Składniki na sos:

                      • łyżka masła
                        • mała pokrojona w dużą kostkę cebula
                          • łyżka mąki
                            • 2 szklanki przecieru pomidorowego (passaty)
                              • 2 łyżki śmietany
                                • 3 łyżki koperku
                                  • sól
                                    • pieprz

                                      Sposób przygotowania gołąbków wieprzowych bez zawijania

                                      1. Ryż ugotuj. Piekarnik rozgrzej do 160 C, bez termoobiegu.
                                        1. Na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę i odstaw do wystygnięcia.
                                          1. W misce zmieszaj mięso, ryż, cebulę oraz startą na dużych oczkach kapustę. Dodaj bułkę tartą i dopraw majerankiem, pieprzem ziołowym, solą i pieprzem.
                                            1. Masę na gołąbki wyrabiaj rękami przez przynajmniej 3 minuty, a następnie formuj podłużne pulpeciki.
                                              1. Piecz przez 30 minut. Pora na sos. Na roztopionym maśle zeszklij cebulę. Dodaj mąkę i mieszając smaż przez minutę.
                                                1. Wlej przecier, dodaj koperek i śmietanę. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
                                                  1. Po wyjęciu gołąbków z pieca przełóż je do sosu, duś 2 minuty, obróć i duś kolejne 2 minuty.
                                                    1. Serwuj z posiekanym koperkiem i np. ziemniakami.

                                                      Zobacz także:

                                                      Autor: Teofila Siewko

                                                      Źródło: Jan Kuroń

                                                      Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości