Gołąbki wieprzowe bez zawijania z młodą kapustą - przepis Jaśka Kuronia

Gołąbki bez zawijania
Gołąbki wieprzowe bez zawijania z młodą kapustą - przepis Jaśka Kuronia
Źródło: Jerzy Dudek
Gołąbki to jeden z klasycznych obiadów na polskich stołach. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował pyszne gołąbki wieprzowe bez zawijania z młodą kapustą. Sprawdź, jak przygotować to danie. 

Gołąbki wieprzowe bez zawijania z młodą kapustą - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego,
  • 1 szklanka ryżu (miara przed ugotowaniem),
  • 250 g kapusty białej,
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 czubate łyżki bułki tartej,
  • sól,
  • pieprz,
  • składniki na sos:
  • łyżka masła,
  • mała pokrojona w dużą kostkę cebula,
  • łyżka mąki,
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego (passaty),
  • 2 łyżki śmietany,
  • 3 łyżki koperku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania gołąbków wieprzowych bez zawijania z młodą kapustą

  1. Ryż ugotuj. Piekarnik rozgrzej do 160 C, bez termoobiegu
  2. Na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę i odstaw do wystygnięcia. W misce zmieszaj mięso, ryż, cebulę oraz startą na dużych oczkach kapustę. Dodaj bułkę tartą i dopraw majerankiem, pieprzem ziołowym, solą i pieprzem.
  3. Masę na gołąbki wyrabiaj rękami przez przynajmniej 3 minuty a następnie formuj podłużne pulpeciki.
  4. Piecz przez 30 minut.
  5. Pora na sos. Na roztopionym maśle zeszklij cebulę. Dodaj mąkę i mieszając smaż przez minutę.
  6. Wlej przecier, dodaj koperek i śmietanę. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
  7. Dopraw solą i pieprzem.
  8. Po wyjęciu gołąbków z pieca przełóż je do sosu, duś 2 minuty, obróć i duś kolejne 2 minuty.
  9. Serwuj z posiekanym koperkiem i np. ziemniakami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości