Gołąbki wieprzowe bez zawijania z młodą kapustą - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego,
- 1 szklanka ryżu (miara przed ugotowaniem),
- 250 g kapusty białej,
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę,
- 2 łyżki majeranku,
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
- 2 łyżki oleju,
- 2 czubate łyżki bułki tartej,
- sól,
- pieprz,
- składniki na sos:
- łyżka masła,
- mała pokrojona w dużą kostkę cebula,
- łyżka mąki,
- 2 szklanki przecieru pomidorowego (passaty),
- 2 łyżki śmietany,
- 3 łyżki koperku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania gołąbków wieprzowych bez zawijania z młodą kapustą
- Ryż ugotuj. Piekarnik rozgrzej do 160 C, bez termoobiegu
- Na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę i odstaw do wystygnięcia. W misce zmieszaj mięso, ryż, cebulę oraz startą na dużych oczkach kapustę. Dodaj bułkę tartą i dopraw majerankiem, pieprzem ziołowym, solą i pieprzem.
- Masę na gołąbki wyrabiaj rękami przez przynajmniej 3 minuty a następnie formuj podłużne pulpeciki.
- Piecz przez 30 minut.
- Pora na sos. Na roztopionym maśle zeszklij cebulę. Dodaj mąkę i mieszając smaż przez minutę.
- Wlej przecier, dodaj koperek i śmietanę. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Po wyjęciu gołąbków z pieca przełóż je do sosu, duś 2 minuty, obróć i duś kolejne 2 minuty.
- Serwuj z posiekanym koperkiem i np. ziemniakami.
Zobacz także:
- Młoda kapusta z koperkiem według przepisu Szymona Czerwińskiego
- Nie tylko bigos i kapuśniak, czyli młoda kapusta według przepisów Darii Ładochy
- Zapiekanka z młodej kapusty - przepis Szymona Czerwińskiego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek
podziel się: