Rozgrzewająca kuchnia Jaśka Kuronia

Za oknem mróz, dlatego dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował potrawy rozgrzewające. Co powiecie na kantońską zupę z pulpecikami i jajkiem, taco czy makaron z sosem Alfredo? Brzmi naprawdę pysznie!

Kantońska zupa z pulpecikami i jajkiem

Składniki pulpeciki:

½ kg mielonego mięsa indyka

2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

2 łyżki sosu sojowego

1 posiekana papryczka pepperoni

1 łyżeczka startego świeżego imbiru

Kilka gałązek posiekanego szczypioru

Jedno jajko

Zupa:

2 łyżki oleju kokosowego

1 łyżka startego świeżego imbiru

2 papryczki pepperoni posiekane

1,5 l lekkiego bulionu

2 łyżki jasnego sosu sojowego

1 łyżka soku z limonki

1 łyżka sosu rybnego

1 marchewka pokrojona w paseczki

3 rozbełtane jajka

Świeżo posiekana kolendra

Świeżo posiekana dymka

Łyżka oleju sezamowego

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 C. Wszystkie składniki na pulpety mieszaj przez 2 -3 minuty. W dłoniach formuj małe pulpeciki i odkładaj na blachę zabezpieczoną papierem do pieczenia. Piecz około 15 minut lub do delikatnego zrumienienia.

W rondlu, na rozgrzanym oleju przesmaż imbir oraz chili (uważaj aby nie złapały koloru). Wlej bulion. Dodaj marchewkę. Następnie mieszając rózgą, wlewaj powoli jajka. Podgrzej i dodaj pulpeciki. Przed podaniem dodaj kolendrę, dymkę i olej sezamowy.

Taco

Składniki:

3 łyżki oleju rzepakowego

2 cebule pokrojone w kostkę

4 ząbki czosnku posiekane w płatki

2 łyżki kuminu w ziarnach

2 posiekane papryczki pepperoni

Czubata łyżka posiekanego świeżego tymianku

750 g mielonej wołowiny

1,5 l bulionu

2 papryki pokrojone w grube paski

400 g passaty

250 ugotowanej fasoli

200 g ugotowanej kukurydzy

Sól, pieprz

Do podania: chipsy tortilla, kwaśna śmietana (18%), pikantny ser, posiekana świeża kolendra.

Przygotowanie:

Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj czosnek, tymianek, kumin i chili i smaż 2 -3 minuty. Dodaj mięso i smaż do zbrązowienia. Podlej litrem bulionu i odparuj na małym ogniu. Dodaj paprykę i pół litra bulionu oraz passatę. Wymieszaj i duś do odparowania połowy płynu. Dodaj fasolę oraz kukurydzę. Duś jeszcze kilka minut. Pod koniec dopraw solą, ewentualnie pieprzem.

Makaron z sosem Alfredo

Składniki:

400 ml bulionu

20 zmiażdżonych ziaren czarnego pieprzu

Kilka gałązek świeżego oregano

400 ml śmietany 36%

50 g masła

75 g parmezanu

Świeża bazylia do dekoracji

Przygotowanie:

Do bulionu wrzuć pieprz oraz oregano, podgrzewaj 20 minut. Zdejmij i odstaw.

W rondlu podgrzewaj masło oraz śmietanę, partiami dodawaj bulion. Podgrzej i odparuj do pożądanej konsystencji . Dodaj parmezan, dopraw solą. Wymieszaj sos z makaronem i posyp świeżą bazylią.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości