Kantońska zupa z pulpecikami i jajkiem
Składniki pulpeciki:
½ kg mielonego mięsa indyka
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
2 łyżki sosu sojowego
1 posiekana papryczka pepperoni
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
Kilka gałązek posiekanego szczypioru
Jedno jajko
Zupa:
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka startego świeżego imbiru
2 papryczki pepperoni posiekane
1,5 l lekkiego bulionu
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka sosu rybnego
1 marchewka pokrojona w paseczki
3 rozbełtane jajka
Świeżo posiekana kolendra
Świeżo posiekana dymka
Łyżka oleju sezamowego
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 C. Wszystkie składniki na pulpety mieszaj przez 2 -3 minuty. W dłoniach formuj małe pulpeciki i odkładaj na blachę zabezpieczoną papierem do pieczenia. Piecz około 15 minut lub do delikatnego zrumienienia.
W rondlu, na rozgrzanym oleju przesmaż imbir oraz chili (uważaj aby nie złapały koloru). Wlej bulion. Dodaj marchewkę. Następnie mieszając rózgą, wlewaj powoli jajka. Podgrzej i dodaj pulpeciki. Przed podaniem dodaj kolendrę, dymkę i olej sezamowy.
Taco
Składniki:
3 łyżki oleju rzepakowego
2 cebule pokrojone w kostkę
4 ząbki czosnku posiekane w płatki
2 łyżki kuminu w ziarnach
2 posiekane papryczki pepperoni
Czubata łyżka posiekanego świeżego tymianku
750 g mielonej wołowiny
1,5 l bulionu
2 papryki pokrojone w grube paski
400 g passaty
250 ugotowanej fasoli
200 g ugotowanej kukurydzy
Sól, pieprz
Do podania: chipsy tortilla, kwaśna śmietana (18%), pikantny ser, posiekana świeża kolendra.
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj czosnek, tymianek, kumin i chili i smaż 2 -3 minuty. Dodaj mięso i smaż do zbrązowienia. Podlej litrem bulionu i odparuj na małym ogniu. Dodaj paprykę i pół litra bulionu oraz passatę. Wymieszaj i duś do odparowania połowy płynu. Dodaj fasolę oraz kukurydzę. Duś jeszcze kilka minut. Pod koniec dopraw solą, ewentualnie pieprzem.
Makaron z sosem Alfredo
Składniki:
400 ml bulionu
20 zmiażdżonych ziaren czarnego pieprzu
Kilka gałązek świeżego oregano
400 ml śmietany 36%
50 g masła
75 g parmezanu
Świeża bazylia do dekoracji
Przygotowanie:
Do bulionu wrzuć pieprz oraz oregano, podgrzewaj 20 minut. Zdejmij i odstaw.
W rondlu podgrzewaj masło oraz śmietanę, partiami dodawaj bulion. Podgrzej i odparuj do pożądanej konsystencji . Dodaj parmezan, dopraw solą. Wymieszaj sos z makaronem i posyp świeżą bazylią.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN