Domowy kebab z sałatką coleslaw z młodej kapusty - przepis Jaśka Kuronia

Kebab z sałatką z młodej kapusty
Domowy kebab z sałatką coleslaw z młodej kapusty - przepis Jaśka Kuronia
Źródło: Jerzy Dudek
Kebab jest jednym z najczęściej jadanych dań na wynos w Polsce. Jednak w wersji domowej również może cieszyć podniebienie. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń pokazał, jak zrobić domowy kebab z sałatką coleslaw z młodej kapusty. Sprawdź, jak przygotować to danie.

Domowy kebab z sałatką coleslaw z młodej kapusty - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka pokrojone w cienkie paski,
    • płaska łyżka mielonego kuminu,
      • płaska łyżeczka wędzonej papryki,
        • płaska łyżeczka granulowanego czosnku,
          • łyżka posiekanego świeżego tymianku,
            • ½ łyżeczki soli,
              • 2 łyżki oleju,
                • 1 duża cebula pokrojona w piórka,
                  • 1 marchewka pokrojona w pół plastry,
                    • ½ czerwonej papryki pokrojona w paski,
                      • 1 łodyga selera naciowego posiekana,
                        • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
                          • 2 łyżeczki masła orzechowego,
                            • łyżka srirachy,
                              • łyżka majonezu,
                                • łyżeczka mielonej kolendry,
                                  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
                                    • 1/3 łyżeczki soli,
                                      • ½ główki młodej kapusty startej lub posiekanej,
                                        • 1 marchewka starta na grubych oczkach,
                                          • średnia cebula pokrojona w kostkę,
                                            • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
                                              • 2 łyżki majonezu,
                                                • sól, pieprz,
                                                  • starty żółty ser,
                                                    • 4 tortille.

                                                      Sposób przygotowania domowego kebabu z sałatką coleslaw z młodej kapusty

                                                      1. Kurczaka zamarynuj w kuminie, wędzonej papryce, czosnku, tymianku i soli. Odstaw do lodówki na minimum dwie godziny.
                                                        1. Na rozgrzanym oleju usmaż mięso do skarmelizowania. Dodaj cebulę i marchewkę, smaż mieszając przez 4 minuty. Dodaj paprykę i selera naciowego, podlej 100 ml wody i duś całość do odparowania wilgoci. Dopraw solą, masłem orzechowym, srirachą, majonezem, kolendrą i papryką. Całość dobre wymieszaj.
                                                          1. W misce wymieszaj kapustę, marchewkę i cebulę. Dodaj sól, wymieszaj i ugnieć w dłoniach wszystkie warzywa, odstaw na 15 minut. Dodaj majonez, pieprz i natkę pietruszki. Całość sałatki dobrze wymieszaj.
                                                            1. Na tortille wyłóż trochę sosu z kurczakiem, sałatki coleslaw i startego żółtego sera. Możesz dodać ekstra sosu – majonezu, ketchupu, jogurtu itp.
                                                              1. Zawiń tortillę i obsmaż z każdej strony.

                                                                Zobacz także:

                                                                Autor: Teofila Siewko

                                                                Źródło: Jasiek Kuroń

                                                                Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                Materiał promocyjny

                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana