W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował dania z pysznymi sezonowymi pomidorami. Sprawdź, jak przygotować kurczaka z makaronem i kukurydzą w sosie pomidorowym. Danie sprawdzi się w sam raz na letni obiad.
Jakie legendy krążą wokół tego miejsca?
Syrop kukurydziany jest powszechnie stosowany w produktach spożywczych, jednak jego właściwości pozostawiają wiele do życzenia. Zobacz, jakimi innymi słodzikami możesz zastąpić syrop z kukurydzy.
Pełnia lata przynosi koszyki wypełnione warzywami i ziołami. Ogrodnik Łukasz Skop w Dzień Dobry TVN pokazał, co udało mu się wyhodować w ogródku. Opowiedział też, jak dbać o rośliny, by dawały plony aż do jesieni.
20 proc. emisji gazów cieplarnianych pochodzi z rolnictwa. To sprawia, że zrównoważona hodowla jest jednym z największych wyzwań stawianych współczesnym producentom żywności. O tym, czy jest ona w ogóle możliwa mówił Paweł Nowak z firmy Goodvalley, hodującej trzodę.
Kukurydza to warzywo małe i niepozorne, ale niezwykle przydatne. Można ją dodać do świątecznej pieczeni, przyrządzić z niej sałatki, a nawet upiec ciasto. Zobacz, jak w naszej kuchni robi to Grzegorz Zawierucha.
Podróżni przejeżdżający popularną 30-tką w kierunku Zgorzelca mogą dostrzec niecodzienny widok. Na polu w Pisarzowicach koło Lubania powstał 3-hektarowy krąg przypominający znaki UFO. Postanowiliśmy sprawdzić, co się tam wydarzyło.
Marynata do karkówki na grilla jest najważniejszym elementem decydującym o kruchości, soczystości i smaku mięsa. Obowiązkowymi składnikami marynaty są: oliwa z oliwek lub olej rzepakowy, miód lub cukier trzcinowy oraz ocet lub cytryna. Karkówkę należy marynować przez całą noc, najlepiej przez 12-24 godzin.
Daria Ładocha zdradziła nam 7 powodów, dla których powinniśmy jeść popcorn: zawiera dużo białka, jest wspaniałą przekąską, ma dużą zawartość błonnika, znajdują się w nim antyoksydanty, nie tuczy, syci i jest tani. W kuchni Dzień Dobry TVN wrzuciła na ruszt to, z czego popcorn powstaje - kukurydzę. Sprawdźcie jej przepisy na zupę krem z kukurydzy, kukurydziane ciasto i kukurydziane burgery.
Pogodynek Dzień Dobry TVN Bartek Jędrzejak wylądował na polu kukurydzy w Kobierzycach. Jak każde miejsce, które odwiedza Bartek, to także jest niebanalne. Dlaczego? Zobaczcie.