Sałatka jarzynowa, pieczeń i ciasto. Wariacje Grzegorza Zawieruchy nie tylko na święta

Aktualizacja:

Kukurydza to warzywo małe i niepozorne, ale niezwykle przydatne. Można ją dodać do świątecznej pieczeni, przyrządzić z niej sałatki, a nawet upiec ciasto. Zobacz, jak w naszej kuchni robi to Grzegorz Zawierucha.

Sałatka jarzynowa z kukurydzą i groszkiem

Składniki na sałatkę jarzynową:
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ korzenia selera
  • 4 jajka
  • 3 ogórki kiszone, 1/4 cebuli
  • 1/2 jabłka
  • 1 mała puszka zielonego groszku Bonduelle
  • 1 mała puszka kukurydzy bez pozostałości pestycydów Bonduelle
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki sosu sriracha lub ostrego chili, sól, pieprz
Sposób przygotowania sałatki jarzynowej:
  1. 1Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy do miękkości (tak, żeby się nie rozpadały). Jaja gotujemy na twardo.
  2. 2Groszek oraz kukurydzę odsączamy z zalewy.
  3. 3Kiedy warzywa się ugotują, odstawiamy do ostudzenia i obieramy je.
  4. 4Wszystkie składniki kroimy w kostkę.
  5. 5Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez, musztardę i śmietanę i całość dobrze mieszamy.
  6. 6 Odstawiamy na 1 godzinę, aż wszystkie smaki dobrze się połączą.

Świąteczna pieczeń z kukurydzą

Składniki na świąteczną pieczeń z kukurydzą:
  • ok. 1.5 kg rostbefu w kawałku
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 gałązki tymianku
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki grubo zmielonego pieprzu
  • ½ łyżeczek soli,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju do obsmażenia mięsa
  • 1 łyżka masła
Dodatek z kukurydzy:
  • 1 mała puszka kukurydzy bez pozostałości pestycydów Bonduelle
  • zielone części z jednego pora
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 papryczka chili
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania świątecznej pieczeni z kukurydzą:
  1. 1Wołowinę oprószamy odrobiną pieprzu.
  2. 2Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, stawiamy na mocnym ogniu i obsmażamy mięso z każdej strony, aż się zarumieni.
  3. 3W miseczce mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, posiekany rozmaryn, tymianek, czosnek pokrojony w plasterki, wędzoną paprykę oraz pieprz.
  4. 4Ściągamy mięso z patelni, przekładamy do żaroodpornego naczynia i smarujemy dokładnie powstałą marynatą oraz posypujemy solą.
  5. 5Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 150 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 90 minut.
  6. 6W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy posiekany czosnek i lekko szklimy. Następnie wrzucamy posiekane liście pora i delikatnie całość obsmażamy. Po 3 minutach dodajemy dobrze odsączoną kukurydzę z puszki, pieprz i sól. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę masła. Całość smażymy ok. 4 minut.
  7. 7Gdy pieczeń będzie gotowa wyciągamy z pieca i posypujemy kukurydzą dookoła.

Ciasto kukurydziane

Składniki na ciasto kukurydziane:
  • 230 g kukurydzy z puszki bez pozostałości pestycydów Bonduelle
  • ½ szklanki mleka
  • 62,5 g masła
  • 90 g mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • jogurt grecki (do serwowania)
Sposób przygotowania ciasta kukurydzianego:
  1. 1Masło ucieramy z cukrem.
  2. 2Kukurydzę zalewamy mlekiem i blendujemy.
  3. 3W misce ucieramy mikserem masło z ¾ cukru. Następnie dodajemy żółtka – ucieramy.
  4. 4Kolejno, bardzo powoli, dodajemy mąkę ryżową z proszkiem do pieczenia. Po wymiksowaniu wyłączamy mikser i ręcznie wtłaczamy mleko zblendowane z kukurydzą.
  5. 5Białka z resztą cukru ubijamy na sztywną pianę jak do bezy i tak ubitą dodajemy do masy z żółtek.
  6. 6Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni.

Meksykańska sałatka z kukurydzy

Składniki na meksykańską sałatkę z kukurydzy:
  • 2 puszki kukurydzy bez pozostałości pestycydów Bonduelle
  • 1 czerwona cebula
  • 2 duże pomidory
  • 1 awokado
  • 1 szklanka kolendry
  • sok 2 limonki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 chili habanero (opcjonalnie)
Sposób przygotowania sałatki meksykańskiej z kukurydzy:
  1. 1Do miski wrzucamy odsączoną kukurydzę.
  2. 2Pomidory kroimy na ćwiartki i wykrawamy pestki, a następnie kroimy w kostkę. Awokado również kroimy w kostkę, a cebulę i kolendrę drobno siekamy.
  3. 3Wszystko składniki łączymy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem oraz, jeśli lubimy, możemy dodać drobno posiekaną chili habanero.
  4. 4Oliwę, sok z limonki oraz miód łączymy ze sobą i powstałym dresingiem skrapiamy całość i dokładnie mieszamy.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Pozostałe wiadomości