Kukurydza to warzywo małe i niepozorne, ale niezwykle przydatne. Można ją dodać do świątecznej pieczeni, przyrządzić z niej sałatki, a nawet upiec ciasto. Zobacz, jak w naszej kuchni robi to Grzegorz Zawierucha.
Sałatka jarzynowa z kukurydzą i groszkiem
Składniki na sałatkę jarzynową:
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ½ korzenia selera
- 4 jajka
- 3 ogórki kiszone, 1/4 cebuli
- 1/2 jabłka
- 1 mała puszka zielonego groszku Bonduelle
- 1 mała puszka kukurydzy bez pozostałości pestycydów Bonduelle
- 5 łyżek majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- ½ łyżeczki sosu sriracha lub ostrego chili, sól, pieprz
Sposób przygotowania sałatki jarzynowej:
- 1Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy do miękkości (tak, żeby się nie rozpadały). Jaja gotujemy na twardo.
- 2Groszek oraz kukurydzę odsączamy z zalewy.
- 3Kiedy warzywa się ugotują, odstawiamy do ostudzenia i obieramy je.
- 4Wszystkie składniki kroimy w kostkę.
- 5Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez, musztardę i śmietanę i całość dobrze mieszamy.
- 6 Odstawiamy na 1 godzinę, aż wszystkie smaki dobrze się połączą.
Świąteczna pieczeń z kukurydzą
Składniki na świąteczną pieczeń z kukurydzą:
- ok. 1.5 kg rostbefu w kawałku
- 4 gałązki rozmarynu
- 6 ząbków czosnku
- 4 gałązki tymianku
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- ½ łyżeczki grubo zmielonego pieprzu
- ½ łyżeczek soli,
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju do obsmażenia mięsa
- 1 łyżka masła
Dodatek z kukurydzy:
- 1 mała puszka kukurydzy bez pozostałości pestycydów Bonduelle
- zielone części z jednego pora
- 2 ząbki czosnku
- ½ cebuli
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 papryczka chili
- sól i pieprz
Sposób przygotowania świątecznej pieczeni z kukurydzą:
- 1Wołowinę oprószamy odrobiną pieprzu.
- 2Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, stawiamy na mocnym ogniu i obsmażamy mięso z każdej strony, aż się zarumieni.
- 3W miseczce mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, posiekany rozmaryn, tymianek, czosnek pokrojony w plasterki, wędzoną paprykę oraz pieprz.
- 4Ściągamy mięso z patelni, przekładamy do żaroodpornego naczynia i smarujemy dokładnie powstałą marynatą oraz posypujemy solą.
- 5Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 150 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 90 minut.
- 6W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy posiekany czosnek i lekko szklimy. Następnie wrzucamy posiekane liście pora i delikatnie całość obsmażamy. Po 3 minutach dodajemy dobrze odsączoną kukurydzę z puszki, pieprz i sól. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę masła. Całość smażymy ok. 4 minut.
- 7Gdy pieczeń będzie gotowa wyciągamy z pieca i posypujemy kukurydzą dookoła.
Ciasto kukurydziane
Składniki na ciasto kukurydziane:
- 230 g kukurydzy z puszki bez pozostałości pestycydów Bonduelle
- ½ szklanki mleka
- 62,5 g masła
- 90 g mąki ryżowej
- 2 jajka
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- jogurt grecki (do serwowania)
Sposób przygotowania ciasta kukurydzianego:
- 1Masło ucieramy z cukrem.
- 2Kukurydzę zalewamy mlekiem i blendujemy.
- 3W misce ucieramy mikserem masło z ¾ cukru. Następnie dodajemy żółtka – ucieramy.
- 4Kolejno, bardzo powoli, dodajemy mąkę ryżową z proszkiem do pieczenia. Po wymiksowaniu wyłączamy mikser i ręcznie wtłaczamy mleko zblendowane z kukurydzą.
- 5Białka z resztą cukru ubijamy na sztywną pianę jak do bezy i tak ubitą dodajemy do masy z żółtek.
- 6Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni.
Meksykańska sałatka z kukurydzy
Składniki na meksykańską sałatkę z kukurydzy:
- 2 puszki kukurydzy bez pozostałości pestycydów Bonduelle
- 1 czerwona cebula
- 2 duże pomidory
- 1 awokado
- 1 szklanka kolendry
- sok 2 limonki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki miodu
- 1 chili habanero (opcjonalnie)
Sposób przygotowania sałatki meksykańskiej z kukurydzy:
- 1Do miski wrzucamy odsączoną kukurydzę.
- 2Pomidory kroimy na ćwiartki i wykrawamy pestki, a następnie kroimy w kostkę. Awokado również kroimy w kostkę, a cebulę i kolendrę drobno siekamy.
- 3Wszystko składniki łączymy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem oraz, jeśli lubimy, możemy dodać drobno posiekaną chili habanero.
- 4Oliwę, sok z limonki oraz miód łączymy ze sobą i powstałym dresingiem skrapiamy całość i dokładnie mieszamy.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Grzegorz Zawierucha
materiał promocyjny