Jak zrobić krokiety z kapustą? Dwa sprawdzone przepisy

Usmażone kokiety na talerzu
Kamil Piklikiewicz/East News
Źródło: Dzien Dobry TVN
A może by tak… krokiety z kapustą? Na ten przysmak zawsze jest dobra pora. Wystarczy przygotować ciasto naleśnikowe, przyrządzić smakowity farsz, a następnie uformować roladki. Jak zrobić to w odpowiedni sposób? Podajemy sprawdzone przepisy na krokiety, które można serwować solo lub z barszczem.

Krokiety to znakomity pomysł na rodzinny obiad – kluczem do sukcesu jest odpowiednio przygotowany farsz. W Polsce najbardziej popularne są krokiety z kapustą i pieczarkami , ale każdy naród ma własne receptury na to danie. Sprawdź najlepsze przepisy na smażone i zawijane naleśniki z kapustą.

Krokiety z kapustą i pieczarkami – przepis

Najlepszy przepis na krokiety z kapustą? Oto i on – mimo że lista składników wydaje się długa, przygotowanie nie jest takie trudne.

Składniki (na 12 krokietów):

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • garść suszonych podgrzybków,
  • 1 cebula,
  • ½ szklanki bulionu warzywnego,
  • sól morska,
  • czarny pieprz,
  • sos sojowy,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka masła,
  • 4 jajka (2 na ciasto i 2 na panierkę),
  • bułka tarta,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 320 ml mleka,
  • 50 g śmietanki 30%,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

1. Aby przygotować farsz na krokiety z kapustą i pieczarkami , dzień wcześniej zalej grzyby niewielką ilością wody. Odstaw je na noc do namoczenia.

2. Z rana odsącz i odciśnij grzyby – nie wylewaj wody, w której się moczyły. Następnie drobno posiekaj grzyby. Pokrój cebulę i podduś ją na maśle, a pod koniec duszenia wrzuć na patelnię grzyby.

3. Kapustę przepłucz zimną wodą i odsącz. Pokrój ją na małe kawałki i włóż na patelnię. Podlej wodą, która pozostała z grzybów – pamiętaj, aby nie wlewać całej, ponieważ na dnie może znajdować się piasek.

4. Do kapusty dorzuć liście laurowe i ziele angielskie, a następnie duś całość na wolnym ogniu około 60 minut. Podczas gotowania dolej pół szklanki bulionu. Pod koniec duszenia dodaj pieprz, cukier, sól oraz sos sojowy. Pozbądź się liści laurowych i ziela angielskiego.

5. Przygotuj ciasto naleśnikowe. Wymieszaj razem mąkę, mleko, śmietanę, jajka oraz sól. Usmaż naleśniki na patelni z niewielką ilością oleju.

6. Na gotowych naleśnikach rozłóż farsz, zostawiając około 2 cm od brzegów. Po obu stronach delikatnie zawiń brzegi. Zwiń krokiety, zaczynając od jednego z niezagiętych boków.

7. Roztrzep jajka i obtocz w nich krokiety, a następnie obtocz je w bułce tartej. Podsmaż krokiety na patelni, aż panierka zrobi się złocista. Gotowe krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami rozłóż na talerzykach.

Krokiety z kapustą i mięsem – przepis

Krokiety z kapustą kiszoną zawsze doskonale smakują w towarzystwie mięsa.

Składniki (na 6 porcji):

  • 500 ml mleka,
  • 100 ml wody gazowanej,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 3 jajka (1 do naleśników i 2 do panierki),
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • 1 kg mięsa z rosołu (np. drobiowego),
  • 800 g kiszonej kapusty,
  • 2–3 łyżki oliwy,
  • 2 średnie cebule,
  • pieprz ziołowy i czarny,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

1. Jak zrobić krokiety z kapustą i mięsem? Na początku przygotuj ciasto naleśnikowe. W misce wymieszaj ze sobą mąkę, jajko, wodę, mleko oraz sól, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Patelnię posmaruj olejem, wlej część ciasta i smaż naleśnik z obu stron. W ten sam sposób usmaż resztę naleśników.

2. Aby przygotować farsz do krokietów z kapustą kiszoną i mięsem , włóż do garnka kapustę, zalej ją zimną wodą i gotuj, aż stanie się miękka. Następnie odcedź ją i odstaw do ostudzenia. Odciśnij kapustę z nadmiaru wody i drobno posiekaj.

3. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię, wlej na nią niewielką ilość oliwy, wrzuć cebulę i podsmaż, aż się zeszkli.

4. Zmiel mięso w maszynce i przełóż je do dużego garnka. Dodaj do niego kapustę, cebulę odsączoną z oleju, pieprz ziołowy i czarny oraz inne przyprawy. Mieszaj i podgrzewaj całość, aż wszystkie przyprawy się rozpuszczą. Na naleśnikach rozprowadź po 2 łyżki farszu, a następnie je zawiń.

5. Zawinięte roladki obtocz w roztrzepanym jajku, a później w bułce tartej. Smaż je na rozgrzanym oleju do momentu, aż uzyskają złoty kolor. Gotowe krokiety z kapustą i mięsem mielonym możesz podawać z czerwonym barszczem.

Potrawy z zimowych warzyw

Zobacz też propozycje Andrzeja Polana. W kuchni "Dzień Dobry TVN" pokazał, jak przygotować smakowite potrawy z zimowych warzyw . Na stole pojawiły się m.in. krokiety z ziemniaków, buraki w cieście oraz pietruszka z kurczakiem, pory i pieczarki .

>>> Zobacz też:

Przepis na barszcz wigilijny na zakwasie według Mikołaja Reya

Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową

Zupa grzybowa od święta i na co dzień

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości