A może by tak… krokiety z kapustą? Na ten przysmak zawsze jest dobra pora. Wystarczy przygotować ciasto naleśnikowe, przyrządzić smakowity farsz, a następnie uformować roladki. Jak zrobić to w odpowiedni sposób? Podajemy sprawdzone przepisy na krokiety, które można serwować solo lub z barszczem.
Krokiety to znakomity pomysł na rodzinny obiad – kluczem do sukcesu jest odpowiednio przygotowany farsz. W Polsce najbardziej popularne są krokiety z kapustą i pieczarkami , ale każdy naród ma własne receptury na to danie. Sprawdź najlepsze przepisy na smażone i zawijane naleśniki z kapustą.
Krokiety z kapustą i pieczarkami – przepis
Najlepszy przepis na krokiety z kapustą? Oto i on – mimo że lista składników wydaje się długa, przygotowanie nie jest takie trudne.
Składniki (na 12 krokietów):
1 kg kiszonej kapusty,
garść suszonych podgrzybków,
1 cebula,
½ szklanki bulionu warzywnego,
sól morska,
czarny pieprz,
sos sojowy,
2 liście laurowe,
kilka ziaren ziela angielskiego,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżka masła,
4 jajka (2 na ciasto i 2 na panierkę),
bułka tarta,
120 g mąki pszennej,
320 ml mleka,
50 g śmietanki 30%,
szczypta soli,
olej do smażenia.
Przygotowanie:
1. Aby przygotować farsz na krokiety z kapustą i pieczarkami , dzień wcześniej zalej grzyby niewielką ilością wody. Odstaw je na noc do namoczenia.
2. Z rana odsącz i odciśnij grzyby – nie wylewaj wody, w której się moczyły. Następnie drobno posiekaj grzyby. Pokrój cebulę i podduś ją na maśle, a pod koniec duszenia wrzuć na patelnię grzyby.
3. Kapustę przepłucz zimną wodą i odsącz. Pokrój ją na małe kawałki i włóż na patelnię. Podlej wodą, która pozostała z grzybów – pamiętaj, aby nie wlewać całej, ponieważ na dnie może znajdować się piasek.
4. Do kapusty dorzuć liście laurowe i ziele angielskie, a następnie duś całość na wolnym ogniu około 60 minut. Podczas gotowania dolej pół szklanki bulionu. Pod koniec duszenia dodaj pieprz, cukier, sól oraz sos sojowy. Pozbądź się liści laurowych i ziela angielskiego.
5. Przygotuj ciasto naleśnikowe. Wymieszaj razem mąkę, mleko, śmietanę, jajka oraz sól. Usmaż naleśniki na patelni z niewielką ilością oleju.
6. Na gotowych naleśnikach rozłóż farsz, zostawiając około 2 cm od brzegów. Po obu stronach delikatnie zawiń brzegi. Zwiń krokiety, zaczynając od jednego z niezagiętych boków.
7. Roztrzep jajka i obtocz w nich krokiety, a następnie obtocz je w bułce tartej. Podsmaż krokiety na patelni, aż panierka zrobi się złocista. Gotowe krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami rozłóż na talerzykach.
Krokiety z kapustą kiszoną zawsze doskonale smakują w towarzystwie mięsa.
Składniki (na 6 porcji):
500 ml mleka,
100 ml wody gazowanej,
250 g mąki pszennej,
3 jajka (1 do naleśników i 2 do panierki),
2 łyżki oleju,
szczypta soli,
1 kg mięsa z rosołu (np. drobiowego),
800 g kiszonej kapusty,
2–3 łyżki oliwy,
2 średnie cebule,
pieprz ziołowy i czarny,
gałka muszkatołowa,
sól,
olej do smażenia.
Przygotowanie:
1. Jak zrobić krokiety z kapustą i mięsem? Na początku przygotuj ciasto naleśnikowe. W misce wymieszaj ze sobą mąkę, jajko, wodę, mleko oraz sól, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Patelnię posmaruj olejem, wlej część ciasta i smaż naleśnik z obu stron. W ten sam sposób usmaż resztę naleśników.
2. Aby przygotować farsz do krokietów z kapustą kiszoną i mięsem , włóż do garnka kapustę, zalej ją zimną wodą i gotuj, aż stanie się miękka. Następnie odcedź ją i odstaw do ostudzenia. Odciśnij kapustę z nadmiaru wody i drobno posiekaj.
3. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię, wlej na nią niewielką ilość oliwy, wrzuć cebulę i podsmaż, aż się zeszkli.
4. Zmiel mięso w maszynce i przełóż je do dużego garnka. Dodaj do niego kapustę, cebulę odsączoną z oleju, pieprz ziołowy i czarny oraz inne przyprawy. Mieszaj i podgrzewaj całość, aż wszystkie przyprawy się rozpuszczą. Na naleśnikach rozprowadź po 2 łyżki farszu, a następnie je zawiń.
5. Zawinięte roladki obtocz w roztrzepanym jajku, a później w bułce tartej. Smaż je na rozgrzanym oleju do momentu, aż uzyskają złoty kolor. Gotowe krokiety z kapustą i mięsem mielonym możesz podawać z czerwonym barszczem.
Potrawy z zimowych warzyw
Zobacz też propozycje Andrzeja Polana. W kuchni "Dzień Dobry TVN" pokazał, jak przygotować smakowite potrawy z zimowych warzyw . Na stole pojawiły się m.in. krokiety z ziemniaków, buraki w cieście oraz pietruszka z kurczakiem, pory i pieczarki .