Sierpniowe warzywa. Jak dbać o warzywa, by dawały plony aż do jesieni? Łukasz Skop wyjaśnia i zdradza przepis na patisony

Dzień Dobry TVN
Pełnia lata przynosi koszyki wypełnione warzywami i ziołami. Ogrodnik Łukasz Skop w Dzień Dobry TVN pokazał, co udało mu się wyhodować w ogródku. Opowiedział też, jak dbać o rośliny, by dawały plony aż do jesieni.

Sierpniowe warzywa - patisony, kukurydza

Sierpień jest miesiącem największej obfitości. Teraz zbieramy dojrzałe i wyrośnięte warzywa oraz zioła. Osoby, które zasadziły patisony, już mogą się nimi zajadać.

- Mam wrażenie, że patisony to trochę zapomniane warzywa, z którymi nie do końca wiadomo, co zrobić. Kiedy są jeszcze małe, mają jędrną skórę i są soczyste, można je zjadać w całości. Kroimy je np. w kostkę i grillujemy na patelni - powiedział Łukasz Skop, ogrodnik.

Z kolei starsze patisony należy obrać z twardej skórki. - Najlepiej przekroić je na połówki. Wybrać ze środka miąższ, w którym znajdują się nasiona, podobne do nasion dyni, a następnie wypełnić ulubionym farszem i upiec w piekarniku - dodał Skop.

O tej porze roku należy zebrać wszystkie patisony z krzaczków, ponieważ im częściej będziemy je zbierać, tym więcej owoców się zawiąże i zbiory potrwają aż do końca września.

Kukurydza zapyla się dzięki wiatrowi, ale jeśli chcemy mieć pewność, że kolba będzie ściśle wypełniona nasionami, możemy jej pomóc. - Zrywamy kawałek kwiatostanu męskiego i otrzepujemy pyłek tuż nad szyszką. Dzięki temu będziemy mieć większe zbiory - doradził specjalista.

Sierpniowe warzywa liściaste i zioła w ogrodzie

Końcówka lata to czas, kiedy bujnie rosną zioła. - O tej porze roku mięta zaczyna kwitnąć. I chociaż wygląda to wspaniale, to zwabia do siebie nie tylko owady zapylające, jak pszczoły, ale też niemile widziane na działce muchy. Kwitnąca mięta nie produkuje już aromatycznych liści - podkreślił Łukasz Skop.

Na działkach i w ogródkach sadzimy często warzywa liściaste. Jak je zbierać? - Na przykład jarmuż rośnie do góry i ciągle produkuje na wierzchołku świeże liście. Ale należy do warzyw, które niechętnie się krzewią. Aby tych liści mieć coraz więcej, zbieramy te, które są na samym dole. Urywamy je zdecydowanym szarpnięciem i zostawiamy tylko wierzchołek - zaznaczył ogrodnik.

W inny sposób zbiera się np. bazylię. - Urywamy same wierzchołki i zostawiamy na każdej roślinie jedną parę liści. Spomiędzy nich wyrosną dwa nowe wierzchołki. W ten sposób bazylia będzie coraz bardziej się rozkrzewiać i produkować więcej świeżych liści - dodał ekspert.

Zobacz także:

Autor: Justyna Piąsta

Reporter: Łukasz Kowalski

podziel się:

Pozostałe wiadomości