Kucharski gotuje. Potrawy z cukinii, kabaczków i patisonów

W naszej kuchni pojawił się Piotr Kucharski w towarzystwie... kabaczków, cukinii i patisonów, z których przygotował m.in.: korzenne ciasto z cukinii oraz, zapiekankę warzywną i tagiatelle z cukinii. Skorzystajcie z przepisów Piotra! Smacznego!

Zapiekanka warzywna

Składniki:1 duża cebula

4 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

1 zielona cukinia

1 żółtka cukinia

2 ziemniaki

2 pomidory

50 g tartego parmezanu

1 mozzarella

2 łyżki listków tymianku

garść liści bazylii

sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie z oliwek. Pod koniec dodać posiekany czosnek i przesmażyć jeszcze przez chwilę i wyłożyć na spód naczynia do zapiekania. Obie cukinie, ziemniaki i pomidory pokroić w plasterki. Następnie naprzemiennie poukładać w natłuszczonym naczyniu do zapiekania na stojąco, jeden obok drugiego. Wierzch posypać ziołami. Przyprawić solą i pieprzem. Całość posypać porwaną na kawałki mozzarellą i parmezanem. Zapiec w 180º C przez około 45 minut.

Sałatka z grillowanych patisonów z halloumi

Składniki:

2-3 patisony

1 duży pomidor malinowy

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka czarnuszki

1 łyżeczka kopru włoskiego

szczypta płatków chilli

szczypta mielonego kminu

świeżo mielony pieprz

sól

Pikantny jogurt

200 g jogurtu greckiego

1/2 łyżeczki gorczycy

1/2 łyżeczki kurkumy

1 zielona chilli

kawałek imbiru

sól i pieprz

Do podania:

2 kawałki halloumi

1 cytryna

świeża kolendra

Przygotowanie:

Jogurt wymieszać z gorczycą, kurkumą, posiekanym chilli i przyprawić solą i pieprzem. Patisony pokroić w cienkie plastry. Pomidor pokroić w 0,5 cm plasterki. Przyprawić przyprawami i skropić oliwą z oliwek. Każdy plaster patisona grillować z każdej strony lub opiec na patelni. Następnie zrobić to z pomidorami. Na koniec grillować halloumi. Patisony i pomidory ułożyć na talerzach skropić sokiem z cytryny. Nałożyć z boku jogurt a na wierzchu grillowany ser.

Składniki:

1 duży kabaczek

sól i pieprz

oliwa z oliwek

4 ząbki czosnku

2 łyżki pesto

300 g pomidorków koktajlowych

50 g parmezanu

sól i pieprz

Przygotowanie:

Kabaczek przekroić wzdłuż na cztery części i wyciąć gniazdo nasienne. Następnie zrobić spirale na tarce do robienia spirali. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i przez chwilę posiekany czosnek. Dodać warzywne spirale i podsmażyć często mieszając przez kilka minut. Na patelnię wlać kolejne 2 łyżki oliwy i podsmażyć na niej pomidorki przez 3-4 minuty. Dodać kabaczkowe spaghetti i pesto. Wszystko razem podsmażyć i przyprawić sola i pieprzem. Przełożyć na talerze i posypać tartym parmezanem.

Składniki:

300 g mąki pszennej

4 duże jajka

130 ml oleju z pestek winogron

150 g cukru dark Muscovado lub jasnego trzcinowego

100 g białego cukru

2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/4 łyżeczki mielonego imbiru

1/4 łyżeczka mielonego goździka - opcjonalnie

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka soldy do pieczenia

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 1/2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii

Krem:

50 g miękkiego masła

200 g kremowego serka do kanapek

1 łyżeczka skórki otartej z limonki

100 g cukru pudru

podprażone i posiekane orzechy włoskie

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Wyłożyć papierem do pieczenia formę do pieczenia o wymiarach (22x33 cm). Mikserem połączyć dobrze jajka, cukry i olej. Mąkę wymieszać z przyprawami, solą sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać do jajek i wymieszać. Dodać startą cukinię i wymieszać. Masę przelać do formy do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 35-40 minut. Po wyjęciu wychłodzić. W czasie, gdy ciasto się piecze, zmiksować wszystkie składniki na na krem z wyjątkiem orzechów włoskich. Na chłodne ciasto rozprowadzić krem i posypać orzechami włoskimi.

Składniki:

2-3 patisony

1 duży pomidor malinowy

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka czarnuszki

1 łyżeczka kopru włoskiego

szczypta płatków chilli

szczypta mielonego kminu

świeżo mielony pieprz

sól

Pikantny jogurt

200 g jogurtu greckiego

1/2 łyżeczki gorczycy

1/2 łyżeczki kurkumy

1 zielona chilli

kawałek imbiru

sól i pieprz

Do podania:

2 kawałki halloumi

1 cytryna

świeża kolendra

Przygotowanie:

Jogurt wymieszać z gorczycą, kurkumą, posiekanym chilli i przyprawić solą i pieprzem. Patisony pokroić w cienkie plastry. Pomidor pokroić w 0,5 cm plasterki. Przyprawić przyprawami i skropić oliwą z oliwek. Każdy plaster patisona grillować z każdej strony lub opiec na patelni. Następnie zrobić to z pomidorami. Na koniec grillować halloumi. Patisony i pomidory ułożyć na talerzach skropić sokiem z cytryny. Nałożyć z boku jogurt a na wierzchu grillowany ser.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!