Zdjęcia dokumentujące badanie przeprowadzone przez brytyjskich naukowców zaintrygowały internautów.
Jarmuż jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy, a przy tym zapobiega wchłanianiu wolnych rodników. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń pokazał, jak zrobić parowane polędwiczki z dorsza w pesto z jarmużu. Sprawdź ten niezwykły przepis.
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem przygotowane zostały dania, które są nie tylko pyszne, ale również opóźniają efekty starzenia. Swoimi przepisami podzieliła się dietetyk Hanna Stolińska. Jak zrobić zupę curry z jarmużem?
Pełnia lata przynosi koszyki wypełnione warzywami i ziołami. Ogrodnik Łukasz Skop w Dzień Dobry TVN pokazał, co udało mu się wyhodować w ogródku. Opowiedział też, jak dbać o rośliny, by dawały plony aż do jesieni.
Kalettes (kalerosse) to nowe warzywo o charakterystycznym słodkawo-orzechowym smaku. Roślina powstała w latach 90. ubiegłego wieku. Zaletą kalettes jest niska kaloryczność i wysoka wartość odżywcza, dlatego warzywo to poleca się osobom dbającym o swoją dietę.
Jarmuż jest warzywem nie tylko smacznym, ale również niezwykle odżywczym i zdrowym. Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Andrzeja Polana i Agnieszkę Cegielską, by przygotowali dania, w których jednym z głównych składników będzie właśnie jarmuż. Mogliśmy spróbować flaczków z boczniaków, kurczaka i jarmużu, ciasta drożdżowego z pesto z jarmużu oraz wiosenną sałatkę z jarmużem. Smacznego!
Zawiera również więcej witaminy C niż cytryna. Znajdziemy w nim także dużą dawkę chlorofilu, mikro- i makroelementów, antyoksydantów oraz indoli napawających uszkodzone łańcuchy DNA. Kto powinien go jeść? Wszyscy! Dlaczego? O tym w cyklu Naturalnie! dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Cegielska.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Monikę Długosz-Nikiel, uczestniczkę programu "Ugotowani", której w naszym studiu towarzyszył mąż. Inspiracją dla ich menu są kolory. W tym celu warzywa i owoce podzielili na kilka grup kolorystycznych. Skorzystajcie z ich przepisów na: smoothie z jarmużem, szpinakiem, kiwi i ogórkiem oraz zupę krem z kalafiora, pora, selera, pietruszki z dodatkiem czosnku i cebuli. Przygotowali też pyszne penne z sosem pomidorowym, a na deser kaszę jaglaną na mleku kokosowym.
Seler to niedoceniane warzywo o nadzwyczajnych właściwościach. Ma mało kalorii, przyspiesza trawienie, działa uspokajająco, moczopędnie i przeciwbólowo, wzmacnia układ odpornościowy i oczyszcza organizm z toksyn. Piotr Kucharski postanowił to zmienić, dlatego w naszej kuchni przygotował tym razem potrawy z selera: krem z selera ze smażoną kaszanką, zapiekankę z selera i orzechów, remoladę z selera z wędzoną makrelą oraz purée z selera z jarmużem i pieczenią z łopatki. Dlaczego, zdaniem Piotra Kucharskiego, seler nadaje się idealnie na zupę-krem?
Piekarnik, oliwa, sól, odrobina cukru i jarmuż, i... mamy chipsy jarmużowe. O tym, co jeszcze można zrobić z jarmużu i jak się go przygotowuje - opowiedział w Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey, nasz niestrudzony poszukiwacz smaków. Czy to prawda, że jarmuż jest pomocny w leczeniu wrzodów żołądka i wykorzystywany jest w kosmetyce? Jakie składniki odżywcze zawiera jarmuż?
W kuchni Dzień Dobry TVN królowały zapomniane warzywa, czyli pieczony topinambur z wątróbką wołową, zapiekana skorzonera, salsefia z orzechami, gruszkami i serem, zupa z jarmużu oraz panna cotta z miechunką. Lubicie te warzywa?
Piotr Kucharski proponuje potrawy z zapomnianym jarmużem (nie udało nam się w środowy poranek kupić świeżego jarmużu dlatego w studiu wykorzystaliśmy kapustę). W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: nagi z kaczki z jarmużem, calzone z jarmużem i salami, makaron z jarmużem i niebieskim serem pleśniowym oraz zimową zupę z pulpecikami. Wypróbujcie przepisów naszego kucharza!